sobota, 10 lutego 2018

Coś pysznego #40 - Prosty pomysł na azjatycką potrawkę

Przyznaję, że nie jestem specjalistą w kwestii azjatyckich smaków. Ta kuchnia praktycznie nie pojawia się w moim domu i nawet nie jest to sprawką faktu, że za nią nie przepadam. Wręcz przeciwnie! Mój mąż jednak nie znosi ryżu, a bez tego składnika raczej trudno przygotować danie inspirowane Azją. Niedawno dostałam jednak tak ogromną ochotę na potrawkę chińską, że postanowiłam przygotować ją po raz pierwszy w życiu. Starałam się przede wszystkim przemycić charakterystyczne smaki i muszę powiedzieć, że wyszło naprawdę smacznie. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, dlatego zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni.

Prosty pomysł na azjatycką potrawkę


Składniki:
1 szklanka ryżu białego lub brązowego
1 łyżeczka kurkumy
1 cebula
500 g piersi z kurczaka
mieszanka mrożonych warzyw po chińsku
3 łyżki sosu sojowego
pieprz
łyżeczka papryki słodkiej



Wykonanie:

Opłukać ryż pod bieżącą wodą na sitku, a następnie ugotować. Mój sposób: zagotowuję 2 szklanki osolonej wody. Wrzucam szklankę ryżu i doprowadzam do wrzenia. Przykrywam garnek tak, by para wodna mogła uchodzić z garnka. Gdy ryż wchłonie wodę, a na jego powierzchni zaczną pojawiać się tak zwane kratery, zmniejszam temperaturę i gotuję około 10 – 15 minut, często mieszając. W tym momencie dodaję łyżeczkę kurkumy i dokładnie mieszam, aż ryż całkowicie zmieni barwę.

Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić odrobinę masła i podsmażyć cebulę.
Piersi z kurczaka przyprawić sosem sojowym, pieprzem i słodką papryką, a następnie smażyć wraz z cebulą.
Do mięsa dorzucić mieszankę warzyw po chińsku bez ich rozmrażania.
Całość gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną.


Ryż można dodać do mieszanki warzyw i mięsa, a następnie wymieszać lub ryż wyłożyć na talerz, a na wierzchu podać mięso z warzywami.

A Wy lubicie azjatyckie potrawki?

22 komentarze:

  1. Lubię takie proste dania - Twój pomysł z pewnością wykorzystam w swojej kuchni!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie zrobie na tygodniu, dzis czas na rodzinna kolacje i steki ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas taka chińska potrawka jest bardzo często ;) uwielbiamy azjatycką kuchnię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Great post dear, very interesting theme for writting. :)
    Maybe follow for follow ?
    https://belyfashionadress.blogspot.ba/

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i ciekawe danie. Chyba się skusze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smacznie ;) Wydaje mi się, że to jest coś co by mi posmakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smacznie! Chodzi za mną Azja od jakiegoś czasu, więc pewnie wypróbuję Twój przepis :)

    Pozdrawiam ♥
    One Masked Girl

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie przepadam za takimi daniami ze względu na brak miłości do ryżu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak moj maz, ale ta wersja mu smakowala :)

      Usuń
  9. Ja nie przepadam za tego typu azjatyckimi smakami.
    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Mogłabym pojechać do Azji tylko po to, aby w końcu spróbować ich kuchni. Takiej prawdziwej. Uwielbiam ryż (szczególnie brązowy), ostre smaki (choć w sumie nie powinnam ich jeść...), kurkumę. Najtrudniej byłoby mi przełknąć cebulę, ale jakoś dałabym radę. Smacznie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie dość łatwe w przygotowaniu i myślę, że pyszne. Spróbuję i ja. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda pysznie ;) na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba bardziej bym poczarowała z przyprawami, ale ogólnie pomysł bardzo smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szybkie i proste danie, ale bardzo pożywne. Super smakuje. Jadłam i polecam każdemu.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...