Przyznaję,
że nie jestem specjalistą w kwestii azjatyckich smaków. Ta kuchnia
praktycznie nie pojawia się w moim domu i nawet nie jest to sprawką
faktu, że za nią nie przepadam. Wręcz przeciwnie! Mój mąż
jednak nie znosi ryżu, a bez tego składnika raczej trudno
przygotować danie inspirowane Azją. Niedawno dostałam jednak tak
ogromną ochotę na potrawkę chińską, że postanowiłam
przygotować ją po raz pierwszy w życiu. Starałam się przede
wszystkim przemycić charakterystyczne smaki i muszę powiedzieć, że
wyszło naprawdę smacznie. Sposób przygotowania jest banalnie
prosty, dlatego zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni.
Prosty
pomysł na azjatycką potrawkę
Składniki:
1
szklanka ryżu białego lub brązowego
1
łyżeczka kurkumy
1
cebula
500
g piersi z kurczaka
mieszanka
mrożonych warzyw po chińsku
3
łyżki sosu sojowego
pieprz
łyżeczka
papryki słodkiej
Wykonanie:
Opłukać
ryż pod bieżącą wodą na sitku, a następnie ugotować. Mój
sposób: zagotowuję 2 szklanki osolonej wody. Wrzucam szklankę ryżu
i doprowadzam do wrzenia. Przykrywam garnek tak, by para wodna mogła
uchodzić z garnka. Gdy ryż wchłonie wodę, a na jego powierzchni
zaczną pojawiać się tak zwane kratery, zmniejszam temperaturę i
gotuję około 10 – 15 minut, często mieszając. W tym momencie
dodaję łyżeczkę kurkumy i dokładnie mieszam, aż ryż całkowicie
zmieni barwę.
Cebulę
obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuścić odrobinę
masła i podsmażyć cebulę.
Piersi
z kurczaka przyprawić sosem sojowym, pieprzem i słodką papryką, a
następnie smażyć wraz z cebulą.
Do
mięsa dorzucić mieszankę warzyw po chińsku bez ich rozmrażania.
Całość
gotować około 15 minut, aż warzywa zmiękną.
Ryż
można dodać do mieszanki warzyw i mięsa, a następnie wymieszać
lub ryż wyłożyć na talerz, a na wierzchu podać mięso z
warzywami.
A Wy lubicie azjatyckie potrawki?
Lubię takie proste dania - Twój pomysł z pewnością wykorzystam w swojej kuchni!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Koniecznie zrobie na tygodniu, dzis czas na rodzinna kolacje i steki ;D
OdpowiedzUsuńu nas taka chińska potrawka jest bardzo często ;) uwielbiamy azjatycką kuchnię :)
OdpowiedzUsuńGreat post dear, very interesting theme for writting. :)
OdpowiedzUsuńMaybe follow for follow ?
https://belyfashionadress.blogspot.ba/
Proste i ciekawe danie. Chyba się skusze.
OdpowiedzUsuńo mniaaam :))
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;) Wydaje mi się, że to jest coś co by mi posmakowało ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie! Chodzi za mną Azja od jakiegoś czasu, więc pewnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥
One Masked Girl
Nie przepadam za takimi daniami ze względu na brak miłości do ryżu ;)
OdpowiedzUsuńTo podobnie jak moj maz, ale ta wersja mu smakowala :)
UsuńJa nie przepadam za tego typu azjatyckimi smakami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
Mogłabym pojechać do Azji tylko po to, aby w końcu spróbować ich kuchni. Takiej prawdziwej. Uwielbiam ryż (szczególnie brązowy), ostre smaki (choć w sumie nie powinnam ich jeść...), kurkumę. Najtrudniej byłoby mi przełknąć cebulę, ale jakoś dałabym radę. Smacznie wygląda i na pewno tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie dość łatwe w przygotowaniu i myślę, że pyszne. Spróbuję i ja. :)
OdpowiedzUsuńwygląda mega apetycznie! :D
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;) na pewno wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglada !
OdpowiedzUsuńChyba bardziej bym poczarowała z przyprawami, ale ogólnie pomysł bardzo smakowity :)
OdpowiedzUsuńPrzy pierwszym razie nie chcialam przesadzic :P
UsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSzybkie i proste danie, ale bardzo pożywne. Super smakuje. Jadłam i polecam każdemu.
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuń