Gdy
tylko w moje ręce wpada mak, od razu myślę, jak mogę go
wykorzystać. Tym razem natrafiłam w sklepie na gotową masę makową
od Dr. Oetkera, więc poszłam nieco na skróty. Jakakolwiek nie
byłaby jednak ta droga, liczy się efekt, a w tym przypadku był on
bardzo udany. Na kilka najbliższych dni mieliśmy na śniadanie
gotowe bułeczki z makiem, które jak dla mnie przypominają
ślimaczki. Wyszły one bardzo smaczne, zwłaszcza, że dodatkiem do
nich była kruszonka. Z premedytacją nie dodałam lukru, który
zazwyczaj pojawia się na wierzchu drożdżówek z makiem – ja
niestety nie przepadam za tym składnikiem.
Ślimaczki
z makiem
Składniki
na ciasto:
500
g maki
1/2
szkl. cukru
1/2
szkl. mleka
25
g świeżych drożdży
3
jajka
100
g masła
Jeśli
nie chcesz wykorzystać gotowej masy makowej, skorzystaj z mojej
wcześniejszej propozycji na makowe nadzienie:
1
szkl. maku
1
szkl. mleka
1/2
szkl. miodu
szczypta
soli
1
łyżeczka soku z cytryny
1
jajko
Składniki na kruszonkę:
30
g zimnego masła
50
g maki
2
łyżki cukru
Wykonanie:
Drożdże
rozkruszyć do miseczki z letnim mlekiem, dodać łyżeczkę mąki i
cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.
Masło
rozpuścić i ostudzić.
Do
dużej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić. Wsypać mąkę,
wyrośnięte drożdże i ostudzone masło.
Ciasto
wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
Gotowe
ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia.
Przygotować
gotową masę makową lub własną.
Przygotowując
własną masę, do garnuszka włożyć mak, mleko, miód i odrobinę
soli i gotować przez 20 minut. Po ugotowaniu masa nie powinna być
płynna – mleko powinno całkowicie wsiąknąć.
Do
masy dodać sok z cytryny oraz roztrzepane jajko i wymieszać.
Odstawić do wystygnięcia.
Wyrośnięte
ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Wyłożyć nadzienie na
ciasto i zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę.
Pokroić
na kawałki o długości ok. 3,5 cm i ułożyć na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia.
Każdą
bułkę docinać drewnianą łyżką i odstawić pod przykryciem na
10 minut do wyrośnięcia.
Przygotować
kruszonkę: z masła, mąki i cukru wyrobić palcami kruszonkę.
Przed
pieczeniem posmarować bułki mlekiem i posypać kruszonką.
Piec
w temp. 180 stopni przez 15 – 20 minut.
Smacznego!
Uwielbiam drozdzowki z makiem i niestety lubię też lukier :P
OdpowiedzUsuńWyglądem przypomina makowca :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis! Muszę kiedyś spróbować...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Oj zjadłabym! <3
OdpowiedzUsuńmój blog | mój instagram
bardzo podoba mi się ten przepis :) drożdżówki z makiem to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńPyszności! <3
OdpowiedzUsuńMoja ciocia robi takie rogaliki tylko z ciasta francuskiego. Jest to wersja wypadkowa. Gdy niespodziewani goście pukają do drzwi ;D
Przepysznie wyglądają! :0
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką chęcią takie ślimaki <3 Pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńJejku uwielbiam wszystko, co z makiem <3 Pychota!
OdpowiedzUsuńJezu, ja mam ostatnio parcie na wszystko co mam mak ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu słodkości :D
OdpowiedzUsuńMmm..wyglądają rewelacyjnie! <3
OdpowiedzUsuńallixaa.blogspot.com - klik
Mniam, zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńJejku, jak to bosko wygląda! Zdecydowanie moje smaki ;) Oj, jadłabym :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam je, moja babcia je robi na święta :)
OdpowiedzUsuńTakich ślimaczków jeszcze nie jadłam, muszę spróbować. ;)
OdpowiedzUsuńZapowiada sie pysznie, sama bym takie zrobila ;) kto wie moze zaskocze rodzinke :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności z makiem. <3
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuń