sobota, 23 grudnia 2017

Coś pysznego #38 - Jabłkowe ciasto z przepiśnika babci

Święta już tuż za rogiem, a ja w ramach przedostatniego wpisu chciałabym podzielić się z Wami przepisem na przepyszne ciasto. Pochodzi on z przepiśnika mojej babci i należy do jednego z bardziej lubianych przeze mnie ciast z jabłkami. Jest to smak takiego typowego, domowego placka z mojego dzieciństwa i nie mogłam sobie odmówić jego przyrządzenia na tegoroczne Święta. Przepis jest szybki i prosty, więc jeśli ktoś chce jeszcze upiec jakieś świąteczne ciasto, to polecam te!

Ciasto z jabłkami


Składniki:
4 – 5 jabłek
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie cynamon
cukier puder do posypania


Wykonanie:

Obrać jabłka, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je na cienkie plastry (16-stki).
Oprószyć jabłka cynamonem (można pominąć ten krok, jeśli ktoś nie przepada za cynamonem) i odstawić.
W dużej misce ubić jajka. Stopniowo dodawać cukier, cukier waniliowy i olej.
Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę.
Mieszać do połączenia składników.


Dodać jabłka do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec przez 40 – 50 minut w temperaturze 180 stopni (Jeśli dodasz 5 jabłek, musisz liczyć się z wydłużeniem czasu pieczenia – min. 50 minut. Najbezpieczniej jest sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka).
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
























Przepysznych Świąt!:)

15 komentarzy:

  1. Kocham wszystko, co jest z jabłkami ;) Wygląda pysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie zarumienione :)
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Radosnych świąt, dużo dużo uśmiechu i miłości bliskich.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie!
    Wesołych Świąt!!! :)

    Pozdrawiam ♥
    One Masked Girl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smacznie :). Jadłam kiedyś podobne i rzeczywiście fajne było. Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam podobny przepis,oleju tylko używam mniej i dodaję mały waniliowy jogurt. Jabłka natomiast kroję na plasterki i układam w okrąg na wierzchu.U mnie w domu to ciasto nazywa się ,,najłatwiejsze ciasto na świecie" bo zawsze sie udaje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha. Przepisy babcine sa najlepsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie przepisy z tradycją ;) Pyszności!
    Wesołych Świąt dla Ciebie i Twoich najbliższych ! ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota :) Wesołych Świąt :)
    Zapraszam na nowy post :)
    http://www.stylishmegg.pl/2017/12/wesoych-swiat.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha, uwielbiam ciasta jabłkowe. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...