czwartek, 24 września 2015

Cos pysznego #11 - Bułki z makiem

Z samego rana wrzucam dla Was przepis na przepyszne bułeczki z makiem, które ostatnio robiłam. W Szwajcarii bardzo brakuje mi pieczywa z dodatkiem właśnie maku czy tez sezamu. Pozostaje zatem zaopatrzyć się w te dodatki i piec!


Składniki:

480 g maki pszennej
15 g cukru
1 łyżeczka soli
10 g suchych drożdży (około 1,5 opak.)
3 łyżki oliwy
80 ml mleka
270 ml ciepłej wody
























Wykonanie:

Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drożdżami.

Dodajemy wodę z mlekiem i oliwę. Przez 8 minut zagniatamy ciasto, które powinno być dość luźne i gładkie.

Gotowe ciasto odkładamy do dużej miski, oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.



Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Z ciasta formujemy bułeczki, które układamy na papierze, tak by nie stykały się ze sobą.





























Bułeczki posmarowałam dodatkowo mlekiem i posypałam makiem.

Przygotowane bułki odstawiamy na 30 minut.

Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.

Z przepisu powstaje 8 bułeczek.







































No i pyszne śniadanko z polskim dżemikiem :)


Czy Wy również przepadacie za bułeczkami z makiem? Robicie własnoręcznie bułki czy kupujecie gotowe?

Jeśli wykorzystacie ten przepis, pochwalcie się koniecznie, oznaczając mnie np. na Instagramie :)

Życzę udanego dnia!

15 komentarzy:

  1. Ostatnio też sama zaczynam wypiekać chleb. To super pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wyglądają Twoje bułeczki :) Tylko ja bym mak na sezam zamieniła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam piec chleb i bułki :) ten zapach który później zostaje w kuchni... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam. Jeszcze tylko figi z makiem do tego brakuje :D ale tak serio, to nie wiem, dlaczego mówi się "figa z makiem" :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm. Od razu jak wrócimy do domu bierzemy się do pieczenia!

    http://szykstyl.blogspot.com/ zapraszamy na początkujący nasz blog :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takiego przepisu właśnie szukałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej, musze koniecznie upiec sobie bułki, uwielbiam takie domowe handmade wyroby. Zainspirowałas mnie aby wrócic do pieczenia w domu. U mnie na blogu nowy post o zamszu, zapraszam na www.lap-stajla.blogsspot.com,.

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w domu często się piekło ale ja mam taki automat;)
    Muszę zrobić bułeczki bo dawno nie robiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis :) na pewno skorzystam! Pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają smakowicie! Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smacznie! Koniecznie spróbuję zrobić sama, bo u mnie w Argentynie też trudno o dobre pieczywo...

    Zapraszam do siebie :)

    http://www.travelekspert.com/2015/09/a-guide-to-zojoji-temple-in-tokyo.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Muszę je zrobić :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Niestety, pieczywo kupuję gotowe i na pewno nie jest tak dobre jak przygotowane własnoręcznie. Uwielbiam mak na pieczywie, a taka świeża bułka z dżemem musi smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...