Nie
chcę tutaj stwarzać wrażenia, że jestem osobą, która
nienagannie zajmuje się domem, a każde pomieszczenie lśni niczym
diamenty Paris Hilton. Określiłabym się raczej jako nieperfekcyjna
pani domu, która niczym nie przypomina Anthei Turner. Uwielbiam
jednak wszelkiego rodzaju triki i gadżety, ułatwiające domowe
czynności oraz zorganizowanie.
No
właśnie! Skoro już o organizacji mowa, chciałabym poświecić
temu dzisiejszy post ;)
Która
z Pań, prowadzących dom, nie chciałaby mieć perfekcyjnie
uporządkowanych rzeczy i nigdy nie musieć niczego szukać?
Ośmielam
się powiedzieć, że jest to marzenie każdej z nas. Zainspirowana
zdjęciami idealnych kuchni, postanowiłam również
zrewolucjonizować swoje ukochane pomieszczenie w domu.
Absolutnym
ulubieńcem i ogromną pomocą okazały się być słoiki!
1) Słoiki
w 3 rozmiarach
Seria: Korken
Materiał:
szkło i stal nierdzewna
Rozmiary:
0.5 l, 1l, 1.8 l
Ceny
(kolejno): 1.95 CHF, 2.50 CHF, 3.50 CHF
Ceny
w Polsce: 6,99 zł, 7,99 zł, 12,99 zł
Uwagi:
Produkt posiada hermetyczne zamknięcie
Jak
widzicie z pomocą przyszła do mnie (bądź też na odwrót ;P)
Ikea, w której znalazłam świetne słoiki w najniższej cenie.
Sprawdzają się one świetnie do przechowywania zarówno produktów
suchych, jak i dżemów czy galaretek.
Zalety
przechowywania żywności w słoikach:
- Zdrowie
– Jest to o wiele zdrowsza alternatywa niż przechowywanie w
szkodliwym plastiku.
- Higiena
– Któż z nas nie zna sytuacji, w której makaron, mąka czy
jakikolwiek inny produkt trzymany w szafce w otwartym opakowaniu
nagle się z niego wydostał? W przypadku słoików mamy pewność,
że nic takiego się nie zdarzy.
- Porządek
w szafkach – spójrzmy na zdjęcia poniżej. Która wersja wygląda
bardziej estetycznie i schludnie? Myślę, że to pytanie nie wymaga
odpowiedzi.
- Jakość
pożywienia – Przechowywanie jedzenia w otwartych opakowaniach może
powodować jego wysychanie i zmianę walorów smakowych. Dodatkowo
żywność przechowywana w słoikach nie przesiąknie niepożądanymi
zapachami innych produktów. Zapobiegnie to również pojawieniu się
niechcianych insektów.
- Funkcjonalność
– W
słoikach przechowywać możemy mnóstwo rzeczy. Dodatkowym atutem
jest łatwość czyszczenia. Bez problemu można je myć w
zmywarkach.
- Wygoda
użycia – Tutaj dużą rolę odgrywają pomocne etykiety, które
warto umieścić na słoiku. Wtedy z łatwością odszukamy produkt,
który nas interesuje.
Etykiety
Etykiety
Tworząc
moją słoikową armię, nie mogłam pominąć tak ważnego aspektu,
jakim są etykiety. Oczywiście istnieje możliwość kupna gotowych,
przyklejanych etykiet (widziałam kilka ofert na Allegro), bądź
zrobienia ich własnoręcznie. Wpisując w Google hasło Etykiety
na słoiki, wyskoczy nam mnóstwo przeróżnych wzorów i
rozmiarów. Niektóre z nich są już wypełnione, inne mają miejsce
na własny napis. Ja swoje etykietki znalazłam na blogu farma-zony
(LINK), skąd pobrać można szablon.
Etykiety
umieścić można na froncie słoika, wieczku lub pozostawić wiszące
dookoła szyjki.
Oto
kilka inspiracji:
Tuż
obok etykiet z nazwą produktu, warto znaleźć miejsce na mniejszą
naklejkę (np. na spodzie słoika), na której umieścimy datę
ważności.
Przygotowane
etykiety możemy wydrukować bezpośrednio na papierze samoprzylepnym
bądź na zwykłej kartce. Do słoika można je przykleić, używając
akcesoriów biurowych: kleju bądź dwustronnej taśmy. Innym
sposobem jest użycie do tego celu … mleka. Przygotowujemy kilka
łyżek mleka, pędzelkiem smarujemy wewnętrzną stronę etykiety i
przykładamy do słoika. Pamiętajmy, żeby etykiety były wypisane
przed przyklejeniem!
Obecny wygląd moich szafek:
W
tym momencie powinien pojawić się kolejny przykład mojej kuchennej
organizacji, lecz post okazałby się wtedy bezlitośnie długi i
niektórzy pewnie mieliby problem z dobrnięciem do jego końca.
Jeśli jednak tematyka ta Was interesuje i chętnie przeczytacie ciąg
dalszy dzisiejszego postu, zapraszam do zostawiania komentarzy!
Co
sądzicie o takim sposobie przechowywania żywności? Czy Wy również
macie swój system organizacji w kuchni? W czym przechowujecie
żywność?
Jeśli
również używacie słoików do poskromienia kuchennego bałaganu,
koniecznie wrzućcie zdjęcia i oznaczcie mnie za pomocą
@dookola_swiata
Takie będę miałą w swoim dokmu :D
OdpowiedzUsuńJa to jestem bardzo kiepską panią domu, ale słoiki to świetny pomysł :) Mamy nawet kilka w kuchni na przyprawy z podpisami co jest czym :D
OdpowiedzUsuńPodobne słoiczki mam w domu po miodzie :)! Trzymam tam płatki, owsiankę itp. Kiedy w końcu uda mi się wyprowadzić totalnie "na swoje", planuję zakup tych cudownych słoików właśnie w IKEI :P.
OdpowiedzUsuńSłoiczki są super, warto tak jak napisałaś zaznaczyć datę ważności lub w przypadku domowych przetworów datę wykonania. Fajnie ozdobione mogą być świetną kuchenną ozdobą.
OdpowiedzUsuńU mnie na blogu niedawno był jeden pomalowany z przeznaczeniem na kawę, teraz szykuje się drugi na herbatę ;)
Mam takie słoiczki, kupiłam je chyba w Biedronce :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukam takich słoiczków :) bardzo mi się podobają i nadają mi się prawie do wszystkiego :)
OdpowiedzUsuńJako, że przez ostatnie lata miałam jakby trzy domy (brzmi to dość dziwnie, ale w sumie tak było), więc w każdym z nich było trochę moich rzeczy i dopóki nie pójdę na swoje, które będzie jedynym mieszkaniem, to nie mam szans na ogarnięcie wszystkiego tak jakbym w pełni chciała. Niestety moja organizacja w kuchni jest chyba najgorsza, ze względu na to, że dzielę ją z mamą, więc każda z nas ma inną wizję :D W pokoju jednak organizacja przebiega dość dobrze. Chętnie zobaczę inne Twoje sposoby na organizację i porównam z moimi :)
OdpowiedzUsuńSłoiczki mi się podobają, chciałabym mieć kiedyś taką biało-czerwoną spiżarnię z dużą ilością kraty i słoików również :)
Już od dawna myślę o takich słoikach, ale jakoś na razie cały czas używam plastikowych pojemników :)
OdpowiedzUsuńMam absolutnego bzika na punkcie różnych słoików i słoiczków w kuchni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko przechowywać w takich słoikach :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Hej, super pomysł na fajną organizacje w kuchni., Często gęsto otwarte paczki i nie wiadomo co gdzie jest. U mnie nowy post o śniadaniowych inspiracjach, zapraszam na www.lap-stajla.blogspot.com
OdpowiedzUsuńTakie słoiki zachowują świeżość produktów, są świetnym pomysłem na przechowywanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam słoiki - trzymam w nich produkty już od kilku lat i tak jak piszesz, zarówno suche, jak makarony czy mąkę, przyprawy i np miód (tylko tu pojemnik jest ciemny)
OdpowiedzUsuńUwielbiam słoiki, to chyba najlepszy sposób na organizację w kuchni :) Muszę wybrać się do Ikei i dokupić kilka :)
OdpowiedzUsuńJa też przechowuję sporo produktów w słoikach lub puszkach. :)
OdpowiedzUsuńbardzo ładnie wyglądają i zdjęcia do tego przepiękne :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam http://ullencemakeup.blogspot.com
świetny pomysł z tymi etykietami ! sama robiłam w zeszłym roku je u siebie w kuchni :) świetny post i inspiracje:)
OdpowiedzUsuńale sliczne te etykietki :) Dzikeuje za odwiedziny :))
OdpowiedzUsuńMega to wygląda :D
OdpowiedzUsuń