Z
samego rana wrzucam dla Was przepis na przepyszne bułeczki z makiem,
które ostatnio robiłam. W Szwajcarii bardzo brakuje mi pieczywa z
dodatkiem właśnie maku czy tez sezamu. Pozostaje zatem zaopatrzyć
się w te dodatki i piec!
Składniki:
480
g maki pszennej
15
g cukru
1
łyżeczka soli
10
g suchych drożdży (około 1,5 opak.)
3
łyżki oliwy
80
ml mleka
270
ml ciepłej wody
Wykonanie:
Mąkę
mieszamy z cukrem, solą i drożdżami.
Dodajemy
wodę z mlekiem i oliwę. Przez 8 minut zagniatamy ciasto, które
powinno być dość luźne i gładkie.
Gotowe
ciasto odkładamy do dużej miski, oprószonej mąką. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do
wyrośnięcia.
Blachę
piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Z
ciasta formujemy bułeczki, które układamy na papierze, tak by nie
stykały się ze sobą.
Bułeczki
posmarowałam dodatkowo mlekiem i posypałam makiem.
Przygotowane
bułki odstawiamy na 30 minut.
Blachę
wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut.
Z
przepisu powstaje 8 bułeczek.
No i pyszne śniadanko z polskim dżemikiem :)
Czy
Wy również przepadacie za bułeczkami z makiem? Robicie
własnoręcznie bułki czy kupujecie gotowe?
Jeśli
wykorzystacie ten przepis, pochwalcie się koniecznie, oznaczając
mnie np. na Instagramie :)
Życzę
udanego dnia!
wyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńOstatnio też sama zaczynam wypiekać chleb. To super pomysł:-)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają Twoje bułeczki :) Tylko ja bym mak na sezam zamieniła :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam piec chleb i bułki :) ten zapach który później zostaje w kuchni... mniam!
OdpowiedzUsuńMniam. Jeszcze tylko figi z makiem do tego brakuje :D ale tak serio, to nie wiem, dlaczego mówi się "figa z makiem" :D
OdpowiedzUsuńMmm. Od razu jak wrócimy do domu bierzemy się do pieczenia!
OdpowiedzUsuńhttp://szykstyl.blogspot.com/ zapraszamy na początkujący nasz blog :D
Takiego przepisu właśnie szukałam :)
OdpowiedzUsuńHej, musze koniecznie upiec sobie bułki, uwielbiam takie domowe handmade wyroby. Zainspirowałas mnie aby wrócic do pieczenia w domu. U mnie na blogu nowy post o zamszu, zapraszam na www.lap-stajla.blogsspot.com,.
OdpowiedzUsuńU mnie w domu często się piekło ale ja mam taki automat;)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić bułeczki bo dawno nie robiam ;)
Świetny przepis :) na pewno skorzystam! Pozdrawiam i zapraszam do siebie!
OdpowiedzUsuńPyszne są takie domowe bułeczki!
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie! Zapraszam, melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWyglądają smacznie! Koniecznie spróbuję zrobić sama, bo u mnie w Argentynie też trudno o dobre pieczywo...
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
http://www.travelekspert.com/2015/09/a-guide-to-zojoji-temple-in-tokyo.html
Mniam! Muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Niestety, pieczywo kupuję gotowe i na pewno nie jest tak dobre jak przygotowane własnoręcznie. Uwielbiam mak na pieczywie, a taka świeża bułka z dżemem musi smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuń