czwartek, 17 maja 2018

Coś pysznego #45 - Puszysty sernik

Nasz wyjazd do Polski spowodował, że w końcu mogłam zaopatrzyć się w polskie produkty, których brakowało mi w ostatnim czasie. Już od kilku dobrych miesięcy chodził za mną sernik, więc na liście zakupów z Polski już na pierwszym miejscu wypisałam ser twarogowy, by po powrocie go zrobić. Mój plan wykonałam w 100% i tym samym przez kilka dni raczyliśmy się dużą blachą pysznego, puszystego sernika. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem, z którego korzystałam.

Puszysty sernik


Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki
2/3 kostki margaryny
2/3 szklanki cukru
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu (użyłam sera twarogowego)
1/2 litra mleka
5 żółtek
1 całe jajko
1 szklanka cukru (u mnie niepełna)
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju

Składniki na pianę:

5 białek
5 łyżek cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej


Wykonanie:

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić z nich ciasto (ręcznie lub mikserem z odpowiednią końcówką). Gładkie ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 1 h.

Po tym czasie ciasto wyłożyć na dużą, prostokątną blachę, wydzierając po kawałku i tworząc z każdej strony wysoki rant. Na koniec nakłuć widelcem w kilku miejscach.

Twaróg przepuścić przez maszynkę lub użyć gotowego sera twarogowego.

Rozdzielić żółtka od białek (5 sztuk). Żółtka i jedno całe jajko ubić z cukrem. Dodać twaróg, olej i mleko. Całość zmiksować.

Na koniec dosypać budyń śmietankowy i wszystko dokładnie wymieszać.


























Tak przygotowaną masę wylać na ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 45 – 50 minut.

Białka ubić z cukrem. Pod koniec ubijania dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Po upływie podanego czasu wyłożyć pianę z białek na podpieczony sernik. Zmniejszyć temperaturę pieczenia do 175 stopni i piec przez kolejne 15 – 20 minut. Piana powinna się zrumienić.


17 komentarzy:

  1. Takiej wersji sernika jeszcze nie jadłam, zapamiętam i postaram się go wypróbować bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszcze twarogu <3 Ostatnio za mna chodza ogorki kiszone, a tu ich nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja korzystam teraz z zapasow, ktore narobilam w PL, ale niedlugo znowu powroce do szwajcarskiej codziennosci :P

      Usuń
  3. Sernik wygląda bardzo ładnie i smakowicie.

    ZAPRASZAM NA MÓJ BLOG TINYPURPOSE OFFICIAL / klik /
    Mój instagram ♡ /klik/
    email - tinypurpose@onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie serniki...daj kawałek!:)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno sernika nie jadłam! Wygląda pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mialam trzyletnia przerwe, wiec w koncu musialam wybuchnac :D

      Usuń
  6. Mniam ale smokowicie wygląda 😍

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie puszyste ciasta, a sernik jest niezastąpiony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie ten sernik nazywa się "Złota rosa" - po kilku godzinach na bezie pojawiają się kropelki oleju dodanego do sera, które wyglądają jak.. złota rosa :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, kusisz. Pewnie spróbuję go zrobić, ale jestem antytalentem kulinarnym...

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sernik <3 Mogłabym jeść codziennie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...