piątek, 4 grudnia 2015

Szwajcaria - ciekawostki i dziwactwa #10 - Święta Bożego Narodzenia

W Polsce mamy przepiękne tradycje, które przyznam się zaczęłam doceniać dopiero po wyjeździe z kraju. Gdy opowiadam w Szwajcarii o polskich zwyczajach, wielu ludzi jest pod ogromnym wrażeniem. Twierdzą, że to piękne i wyjątkowe. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a cała świąteczna gorączka rozpoczęła się już kilka tygodni temu. Ludzie szaleją, wykupując towary ze sklepów, robiąc prezenty, bądź rezerwując bilety na ferie. Nasza polska Wigilia jest bardzo rodzinnym wieczorem. Mnie niestety nie jest w tym roku dane spędzić Świąt z rodziną, gdyż muszę pracować, lecz nastrój świąteczny również mnie się udziela.


Jak każdy doskonale wie, w Polsce mamy 12 tradycyjnych potraw na wigilijnym stole. Różnią się one w zależności od zwyczajów żywieniowych rodziny lub regionu Polski. Na ich temat poczytać możecie więcej → TUTAJ.


A co jedzą w czasie Świąt Szwajcarzy? Czy z jedzeniem związane są jakieś tradycje?



W Szwajcarii nie ma typowego świątecznego dania. Tutaj również dużą rolę odgrywa region, który zamieszkujemy. Szwajcarzy również uważają Boże Narodzenie za okazję do spędzenia czasu z rodziną. Ten okres jest jednak pod względem kulinarnym celebracją mięsa. Mieszkańcy górskiego kraju nie stronią od niego nawet w Wigilię. Co znajdzie się zatem na ich świątecznych stołach?


1) Przede wszystkim mięso!
Przed Świętami jest to główny punkt na liście zakupów. Ze względu na wyjątkowość sytuacji ludzie często wybierają się do masarni, lokalnych sklepików mięsnych lub rolników, gdyż liczy się jedno: mięso musi być świeże, najlepszej jakości i gatunku i nic się nie stanie, jeśli będzie bardzo drogie.


We francuskiej części Szwajcarii bohaterem jest kurczak, w pozostałych regionach istnieje pełna dowolność.


*Fondue chinoise – Fondue to znana szwajcarska potrawa, z którą każdy z mieszkańców spotkał się nieraz. Danie to składa się z kilku ogólnych składników: mięsa, bulionu, chleba i dodatków (wedle uznania), no i oczywiście podgrzewanego garnka. Rodzajów Fondue jest kilka w zależności od preferencji smakowych. Istnieje kilkadziesiąt przepisów na przeróżne sosy, do tego standardowe przystawki: korniszony, mini-kolby kukurydzy, marchewki baby, marynowane grzybki, cebulki, papryki, groszek i można byłoby wymieniać w nieskończoność. Używane mięso to najczęściej pokrojone w kostkę filety z kurczaka lub indyka, ale także mięso wieprzowe czy cielęce. Jest to przykład praktycznej i szybkiej potrawy: wcześniej należy przygotować jedynie bulion warzywny, resztą zajmują się goście przy stole.


*Bernerplatte – typowa dla kuchni z okolicy Berna potrawa mięsna. W jej skład wchodzi kilka rodzajów mięsa oraz kiełbas. Do jej przyrządzenia użyć można: mięsa wołowego, ozorków, boczku, golonki, karkówki, kotletów z kością itp. Mięso podawane jest z kapustą kiszoną (tutejszą!), zieloną fasolą i solonymi ziemniakami.


*Schüfeli und Rollschinkli (wieprzowe łopatki i baleron) – te potrawy cieszą się dużą popularnością na obszarze niemieckojęzycznej Szwajcarii. Łopatki często przygotowuje się według przepisu, na podstawie którego najpierw mięso jest smażone, następnie zalewane bulionem i warzywami i pieczone. 


2) Owoce morza 
Być może zdziwi Was fakt, że w Szwajcarii na świątecznym stole może zabraknąć ryby, lecz pojawią się owoce morza. Jest to zauważalny od kilku lat trend, który powoli wypiera mięso. Zupa z homara, przekąski z kawiorem czy koktajle krewetkowe to prawdziwe świąteczne delikatesy. Właściciele sklepów przekonują, że w czasie Świąt Bożego Narodzenia sprzedają ogromne ilości owoców morza.


3) Pastetli 
Jak zobaczycie na zdjęciu poniżej jest to fantazyjnie uformowane ciasto francuskie, które faszeruje się według uznania. Na Święta przyjęła się wersja z mięsem cielęcym i grzybami. Podaje się je z tłuczonymi ziemniakami i marchewką, lub pojedynczo jako przystawkę.


 4) Tradycyjna sałatka ziemniaczana wzbogacona kawałkami szynki.
 

5) Przygotowana według przepisu babci pieczeń wieprzowa.
 







6) Ravioli lub Tortellini w bulionie
Ravioli jest typowym przysmakiem, podawanym na świątecznym stole w kantonie włoskojęzycznym. Wypełnieniem tych małych „pierożków” może być dosłownie wszystko. Lubianym rarytasem jest ciasto wypełnione kozim serem, szparagami, czy pomarańczą.


7) Egzotyczne owoce
Owoce są uważane jako idealne wykończenie obfitej kolacji (lub obiadu). W Szwajcarii bardzo lubiane są owoce egzotyczne. Kiedyś, tak jak i w Polsce, typowe dla Świąt było jedzenie pomarańczy, które nie były tak bardzo powszechne. Obecnie preferuje się m.in. mango, ananasy i papaje.



8) Panettone
Ten rodzaj włoskiej babki bożonarodzeniowej początkowo był bardzo popularny we włoskojęzycznej części Szwajcarii. Obecnie zdominował on jednak cały kraj i wielu mieszkańców nie wyobraża sobie nie mieć tego ciasta na wigilijnym stole. Ta babka z rodzynkami, skórką pomarańczową i cytrynową pakowana jest w kartonowe pudełka. Można ją kupić niemal w każdym sklepie.


9) Wypieki
Podczas szwajcarskich Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć własnoręcznych wypieków. Głównymi składnikami ciastek, ciasteczek, bułeczek i placuszków są: nugat, orzechy, cynamon, czekolada, wanilia, imbir, kardamon itp.

*Mailänderli – waniliowe ciasteczka w kształcie świątecznych ozdób


*Zimtsterne – cynamonowe gwiazdeczki, pokryte lukrem


*Brunsli – wersja ciemna: czekoladowo-orzechowe ciasteczka z dodatkiem wanilii i cynamonu; wersja biała: ciasteczka z białej czekolady i migdałów



*Spitzbuben – okrągłe ciasteczka maślane z wydrążonym środkiem, z którego wydobywa się dżemowe nadzienie.


10) Oczywiście będąc w Szwajcarii nie może zabraknąć najlepszej jakości czekolady!




Co sądzicie na temat szwajcarskich nawyków żywieniowych? Który z nich najbardziej Was zadziwił, a co zobaczylibyście chętnie na Waszych świątecznych stołach?

18 komentarzy:

  1. Eh, co kraj to tradycja... a Ty spędzasz w Szwajcarii czy w Polsce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku pracuje przez cale Swieta (24-26 grudnia), wiec jedynym swietowaniem bedzie drobna kolacja wigilijna dla dwoch osob :)

      Usuń
    2. Rozumiem. Czasem tak bywa :(

      Usuń
  2. Jakoś tak dziwnie jadłoby mi się mięso na święta, chociaż nie wynika to z kwestii religijnej, tylko jakoś... Dorastamy w przekonaniu, że wtedy absolutnie nie go nie jemy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak każdy kraj tworzy swoją tradycję. I tak jest dobrze, a najważniejsza jest tradycja z własnego domu rodzinnego. Nie szkodzi czasami urozmaicić innymi zwyczajami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślałam, że Spitzbuben to typowo niemiecki ciastka :D Lubię je piec! Pamiętam pierwszy raz zrobiłam je na projekt o świętach w Niemczech i zasmakowały wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Szwajcarii sa rowniez bardzo lubiane. Sama sie nimi chetnie zajadam :)

      Usuń
  5. Najważniejsze, żeby święta były rodzinne! Trzeba stworzyć tą atmosferę. Ja bardzo lubię ozdabiać dom różnymi gadżetami świątecznymi. W tym roku kupiłam czerwone różnej wielkości grube świece. Już je postawiłam. Zaraz zrobiło się cieplej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności, na widok tych różnorodnych potraw aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dużo interesujących ciekawostek przedstawiłaś. Faktycznie co kraj, to obyczaj, jedyne co nas chyba łączy to własnoręcznie wykonane wypieki w postaci miniaturowych ciasteczek, bez których nie wyobrażam sobie świąt. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe informacje i ta czekolada mmmm.. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Zbyt sycąco. Aż poczułam ten ciężar żołądka typowy w czasie Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niepotrzebnie otworzyłam Twoją publikację na pusty żołądek! :)

    Większość z tego chętnie bym znalazła na Świątecznym stole

    http://valerysdailyinspiration.blogspot.com/2015/12/swiateczne-dekoracje.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Merry Christmas

    http://chicporadnik.blogspot.com/2015/12/merry-christmas-2015.html

    OdpowiedzUsuń
  12. W pierwszym momencie pomyślałam kurczak...ech co to za tradycja,jednak wspaniałość tych potraw zwraca uwagę. A Tobie życzę spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.

    OdpowiedzUsuń
  13. Niektóre potrawy na zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie :) jendak nasze zwyczaje troszke inne ;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Bez sensu te potrawy powiem o nich tak: *************************** :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja mieszkam na wschodzie Szwajcarii i w zasadzie na wszystkie święta jest to samo: zupa gotowana z warzywami i wielkim kawałem szynki. Po zjedzeniu zupy szynkę i warzywa zjada się na drugie danie.
    Niektórzy robią fondue mięsne i koniec. Żadnych atrakcji.
    Ciasto ze sklepu.
    Może trafiam na leniwych Szwajcarów, ale oni do tego są przyzwyczajeni.

    W Szwajcarii nawet nie mogłam nigdzie kupić kaczki czy surowych buraków, więc skapitulowałam. Dlatego też na święta zwiewam do Polski. Nigdzie nie ma tak wspaniałej tradycji i takiego pychajskiego żarełka :) pierogi, barszcz, kaczka pieczona... mniamm

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...