Prawdę
powiedziawszy, miałam zupełnie inne plany co do postów, które
pojawić powinny się w najbliższym czasie. Jednak Wasze ogromne
zainteresowanie gruszkowym ciastem, które pojawiło się wśród
zdjęć w Instagramowym Mixie, poddało mi pomysł, by przepis na nie
wrzucić jak najszybciej i byście również mogły raczyć się jego
wybornym smakiem. Przyznam, że z gruszkami mam zawsze duży problem.
W Szwajcarii nie spotkałam jeszcze dobrych i miękkich gruszek,
dlatego zawsze najadam się nimi na zapas w Polsce. Z tego też
powodu o wiele częściej sięgam po gruszki w puszce i mając ich
spory zapas, postanowiłam przygotować ciasto z ich dodatkiem.
Ciasto
z gruszkami pod piankową chmurką
Składniki
na ciasto:
3
szklanki mąki
0,5
szklanki cukru
5
żółtek
250
g margaryny (zimnej)
1
łyżeczka proszku do pieczenia
8
g cukru waniliowego
Składniki
na nadzienie:
1
puszka gruszek w syropie
5
białek
0,5
szklanki cukru
budyń
waniliowy lub śmietankowy
0,5
szklanki oleju
Wykonanie:
Oddzielić
żółtka od białek. Żółtka wrzucić do dużej miski.
Do
żółtek dodać cukier, cukier waniliowy i całość zmiksować do
powstania białej, jednolitej masy.
Margarynę
pokroić na małe kawałki i dorzucić do masy. Następnie dodać
mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko zmiksować.
Z powstałej masy zagnieść ciasto (można wykończyć je ręcznie
lub zmieniając końcówkę w robocie kuchennym).
Ciasto
podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 do 2/3.
Mniejszą
część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na
ok. 2 h.
Duży
kawałek folii spożywczej ułożyć na stole, wyłożyć na nią
ciasto i przykryć kolejnym kawałkiem folii.
Ciasto
rozwałkować w ten sposób na kształt prostokąta o wymiarach nieco
większych niż blaszka (użyłam 30 x 20 cm).
Formę
wyłożyć papierem do pieczenia, a dno rozwałkowanym ciastem.
Następnie podziurawić je widelcem. Ciasto
włożyć do lodówki.
Gruszki
wyciągnąć z zalewy i pokroić na kawałki.
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodawać cukier partiami, nie
przerywając miksowania, a następnie budyń waniliowy lub
śmietankowy (w proszku).
Na
koniec wlać delikatnie, cienką strużką olej i mieszać do
połączenia się składników.
Formę
wyciągnąć z lodówki. Wyłożyć na nie pokrojone gruszki oraz
przygotowaną pianę-chmurkę.
Zamrożone
ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nim
równomiernie wierzch wypieku.
Piec
w temperaturze 180 stopni przez 45 – 60 minut. Ciasto sprawdzić
można przy pomocy patyczka, a wierzch powinien być ładnie
przyrumieniony.
Jeśli
wykonasz ten przepis, będzie mi niezmiernie miło, gdy dodasz jego
zdjęcie na swoim profilu na Instagramie i oznaczysz mnie!
Lubisz
ciasta z gruszkami?
Wygląda niezwykle apetycznie - porywam kawałek!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Super, że dodałaś przepis na to ciasto! :) Wygląda mega apetycznie. Z chęcią je przetestuję, albo chociaż podeślę Mamie przepis, przed wypadem do Polski :) :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze obie będziecie zadowolone :)
UsuńKochana uwielbiam Twoje kucharzenie, to ciasto wyglada niesamowicie pysznie <3
OdpowiedzUsuńCiasto faktycznie smakowicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Ja niestety nie umiem piec :D
OdpowiedzUsuńTez kiedyś tak myślałam ;)
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńW ogrodzie i moich rodziców mamy bardzo późną gruszę, taką listopadową, więc poczekam ze zrobieniem ciacha jeszcze kilka miesięcy. Ale chętnie wypróbuję, bo wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZ gruszek z własnego ogrodu będzie jeszcze pyszniejsze :)
Usuńzjadłabym:D!
OdpowiedzUsuńCoooo za pyszności! To zupełnie smak i zapach mojego domu z dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńOjej, to coś dla mnie. Mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńLubię wszystkie ciasta nie tylko te z gruszką hehe:D
OdpowiedzUsuńFaktycznie coś pysznego :)
OdpowiedzUsuńAleż narobiłaś mi ochoty na takie ciacho :) A miałam ograniczać słodycze :D
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post :)
http://www.stylishmegg.pl/2018/09/zwiewna-sukienka-i-pomaranczowe-czoenka.html
Dużo do modyfikacji pod moje preferencje żywieniowe :D
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z gruszkami.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Bardzo lubię taka ciasta :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńApetyczne ciasto, chętnie sama zrobię, bo wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
oo ;D a u mnie było to ciasto podczas weekendu ale z jabłkami :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ♥
OdpowiedzUsuńlondonkidx.blogspot.com
Ale narobiłaś mi ochoty tym ciasteczkiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gruszki, więc to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJak byłam dzieckiem moja babcia robiła często takie ciasto :) Uwielbiam
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Nowy post - WWW.KARYN.PL
Wygląda bardzo smacznie :) Szkoda, że nie mogą ani pszennej mąki ani gruszek.
OdpowiedzUsuńA pianka wygląda na cudownie puszystą! Super :)
OdpowiedzUsuńproste ale bardzo smaczne danie :)
OdpowiedzUsuń