W
moich planach na rok 2018 wspominałam o chęci wypróbowania 50
nowych przepisów. Styczeń się kończy, a na blogu nic a nic nie
słychać, bym robiłam postępy w tej dziedzinie. Nawet Instagram
milczy jak zaklęty. Niech Was jednak to nie zwiedzie, bo w
rzeczywistości spędzam w kuchni dużo czasu i naturalnie działam.
Jednym z nowych przepisów, który wypróbowałam we własnym
piekarniku, był zaczerpnięty z książki kucharskiej Dr. Oetkera.
Szukałam nowego przepisu na ciasto z jabłkami, bo z tym składnikiem
robiłam już niemal wszystko. Znalazłam tym samym sposób na
przyrządzenie ich tak, by całość zniknęła w kilka minut. W
dodatku prezentuje się ono naprawdę intrygująco.
Ciasto
z jabłkami
Składniki:
3
średniej wielkości jabłka
120
+ 20 g masła
1/2
szklanki cukru
1
opak. cukru waniliowego z ekstraktem waniliowym
3
jajka w temp. pokojowej
1
i 1/4 szklanki mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
4
łyżki mleka
Wykonanie:
Roztopić
20 g masła. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wyciągnąć
gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilkanaście
razy tak, by nie przeciąć ich do końca. Jabłka można oprószyć
cynamonem, jeśli ktoś ma taką chęć. Ja pominęłam ten krok.
120
g masła utrzeć z cukrami. Stopniowo dodawać po jednym jajku.
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać, a następnie dodać
do masy: połowa mąki, 2 łyżki mleka, reszta mąki i ponownie 2
łyżki mleka.
Tortownicę
o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać
do formy i wygładzić wierzch. Ćwiartki jabłek poukładać na
górze i posmarować roztopionym na początku masłem.
Ciasto
piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (do suchego
patyczka).
Przed
podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Te poprzecinane jabłuszka muszą smakować :)) To rzeczywiście musi być pyszne !!!
OdpowiedzUsuńDodaję do zakładek z przepisami, może mój piekarnik tego nie spali :D Pieczesz z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńBez. Standardowo gora-dol :)
UsuńAle mi narobiłaś smaka na ciasto z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda i na pewno jest smaczne ;). Ja dzisiaj wypróbowałam przepis na szybką szarlotkę z ciasta francuskiego, ale jeszcze nie wiem czy wyszła dobra :P.
OdpowiedzUsuńI jak wyszlo? Podziel sie przepisem, jesli efekt byl zadowalajacy :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńPurpurowyKsiezyc
Dzis juz za pozno ale w tygodniu jak sie rozpakuje to takie ciacho uczynie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Wygląda naprawdę intrygująco! <3 Zapisuję przepis i spróbuję zrobić ;D
OdpowiedzUsuńUdanej i słodkiej niedzieli !
wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, hooneyyy
Mniam mniam mniam aż ślinka cieknie na takie smakowitości.
OdpowiedzUsuńO mamo jakie cudne :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuńsuper blog i propozycje !
OdpowiedzUsuńsuper blog i propozycje !
OdpowiedzUsuńsuper tutaj bede odwiedzał częsciej !
OdpowiedzUsuńwspaniałości! będę odwiedzał częsciej
OdpowiedzUsuń