sobota, 27 stycznia 2018

Coś pysznego #39 - Ciasto z jabłkami, które znika w minutę.

W moich planach na rok 2018 wspominałam o chęci wypróbowania 50 nowych przepisów. Styczeń się kończy, a na blogu nic a nic nie słychać, bym robiłam postępy w tej dziedzinie. Nawet Instagram milczy jak zaklęty. Niech Was jednak to nie zwiedzie, bo w rzeczywistości spędzam w kuchni dużo czasu i naturalnie działam. Jednym z nowych przepisów, który wypróbowałam we własnym piekarniku, był zaczerpnięty z książki kucharskiej Dr. Oetkera. Szukałam nowego przepisu na ciasto z jabłkami, bo z tym składnikiem robiłam już niemal wszystko. Znalazłam tym samym sposób na przyrządzenie ich tak, by całość zniknęła w kilka minut. W dodatku prezentuje się ono naprawdę intrygująco.

Ciasto z jabłkami


Składniki:

3 średniej wielkości jabłka
120 + 20 g masła
1/2 szklanki cukru
1 opak. cukru waniliowego z ekstraktem waniliowym
3 jajka w temp. pokojowej
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka



Wykonanie:

Roztopić 20 g masła. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wyciągnąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać wzdłuż kilkanaście razy tak, by nie przeciąć ich do końca. Jabłka można oprószyć cynamonem, jeśli ktoś ma taką chęć. Ja pominęłam ten krok.

120 g masła utrzeć z cukrami. Stopniowo dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać, a następnie dodać do masy: połowa mąki, 2 łyżki mleka, reszta mąki i ponownie 2 łyżki mleka.


Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i wygładzić wierzch. Ćwiartki jabłek poukładać na górze i posmarować roztopionym na początku masłem.

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka).

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


15 komentarzy:

  1. Te poprzecinane jabłuszka muszą smakować :)) To rzeczywiście musi być pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodaję do zakładek z przepisami, może mój piekarnik tego nie spali :D Pieczesz z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaka na ciasto z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawie wygląda i na pewno jest smaczne ;). Ja dzisiaj wypróbowałam przepis na szybką szarlotkę z ciasta francuskiego, ale jeszcze nie wiem czy wyszła dobra :P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak wyszlo? Podziel sie przepisem, jesli efekt byl zadowalajacy :)

      Usuń
  5. Dzis juz za pozno ale w tygodniu jak sie rozpakuje to takie ciacho uczynie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pięknie!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj pomogłabym mu zniknąć w te minute ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda naprawdę intrygująco! <3 Zapisuję przepis i spróbuję zrobić ;D
    Udanej i słodkiej niedzieli !

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam mniam mniam aż ślinka cieknie na takie smakowitości.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...