Moje
pierwsze skojarzenia z jesienią? Pyszne, dorodne jabłka. Sklepy
wystawiają pełne skrzynie z czerwonymi, soczystymi owocami, a ich
zapach i widok zachęcają do kupna. Nic więc dziwnego, że wyszłam
ostatnio z całą siatką jabłek, które trzeba było jakoś
wykorzystać. Skończyło się na przygotowaniu ciasta z jabłkami.
Ten przepis wychodzi zawsze (nawet gdy pominie się jakiś składnik
– sprawdzone info :)).
Jabłecznik
Składniki
na ciasto:
-> kostka
masła (25 dag)
-> szklanka
cukru pudru
-> 4
jajka
-> 2
szklanki mąki
-> 2
kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-> 2
łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
na nadzienie:
-> 4
jabłka
-> łyżeczka
soku z cytryny
-> łyżeczka
cukru pudru
-> łyżeczka
płynnego miodu
Wykonanie:
Jabłka
utrzeć na tarce na grubych otworach. Rozdrobnione jabłka połączyć
z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i miodem.
Dobrze wymieszać i
odstawić w chłodne miejsce (ja włożyłam do lodówki na czas
przygotowywania ciasta).
Tortownicę
wysmarować dużą ilością tłuszczu lub wyłożyć papierem do
pieczenia.
Masło
roztopić i odstawić do wystygnięcia. Obie mąki przesiać przez
sitko wraz z proszkiem do pieczenia.
Zimne
masło wlać do miski i dodać cukier puder, miksując.
Nie
przerywając miksowania, dodawać po jednym jajku oraz przesiane mąki
z proszkiem do pieczenia.
Gdy
ciasto jest już aksamitnie gładkie, podzielić je na dwie części
(jedna powinna być większa od drugiej).
Większą
część ciasta wlać do tortownicy, wyrównać i wyłożyć na nie
przygotowane wcześniej jabłka.
Wyłożyć
pozostałą część ciasta na wierzch.
Piec
w temp. 180 stopni przez około 40 – 45 min.
Ostudzone
ciasto można posypać cukrem pudrem.
Ciekawostka:
Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej kruche, można dodać tylko
jedno jajko. Na zdjęciach widzicie ciasto w takiej wersji. Jest
również pyszne :)
*Jak widać, jeden kawałek zniknął w momencie, gdy tylko się odwróciłam :P
Smacznego!
Mniam. Czy dobrze widze Kochana, ze bez cynamonu, ktorego nie znosze?
OdpowiedzUsuń:)
Absolutnie bez :)
UsuńWygląda pysznie choć bez cynamonu bym nie mogła! :D
OdpowiedzUsuńZawsze mozna dodac wedlug upodoban :)
UsuńUwielbiam Jabłecznik :D
OdpowiedzUsuńJabłecznik jest jednym z ulubionych moich ciast, a ten wygląda przepysznie,muszę wypróbować ten przepis !!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znac, jak wyszlo :)
UsuńZostałam zachęcona do wykonania tego ciasta, wszak jestem łasuchem. A szarlotka tak smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńo mamo, ale mi apetytu narobiłaś!
OdpowiedzUsuńSandicious
Dopiero w czwartek wróciliśmy do Polski i na razie wszyscy dla nas gotują, ale już niedługo sama wpadnę w wir gotowania i pieczenia! Na pewno na pierwszy ognień będzie jabłecznik :)
OdpowiedzUsuńKocham takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciacha ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę! :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńwww.allicestyle.blogspot.com
Uwielbiam jabłecznik! <3 Szczególnie jesienną porą;)
OdpowiedzUsuńIdealny czas :)
UsuńMmm pychotka :-D :-D
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty :) Jutro go zrobię :D
OdpowiedzUsuńJuż chyba wiem co niedługo będzie królowało na stole! :) melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńOj jabłuszka na jesień to obowiązkowo muszą być! Czasem piekę właśnie taki tradycyjny jabłecznik, a czasem wersję jaglaną, choć ją rzadziej, bo moja druga połówka niechętnie się do niej zabiera :D.
OdpowiedzUsuńW wersji z kasza jeszcze nie jadlam :)
UsuńWczoraj piekłam szarlotkę. Jesień to idealny czas na pieczenie ciast z jabłkami :D
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńoj, ale bym zjadła<3
OdpowiedzUsuńDobrze, że mi przypomniałaś! W tamtym roku robiłam jabłecznik na okrągło z przepisu babci, a w tym roku zapomniałam a przecież tyle jabłek na ogródku się marnuje! <3 Twój przepis też wygląda fantastycznie <3 Miłego dnia :*
OdpowiedzUsuńwww.sandina.pl
Wygląda smakowicie :) Ale mi narobiłaś ochoty na jabłecznik :o <3
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam! Uwielbiam jabłecznik!
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam jabłecznika, a bardzo lubię to ciasto :D Ostatnio tak stanęłam cynamonu, że jabłka wyszły brązowe i nie smakowały jak jabłka :p
OdpowiedzUsuń