Moi
drodzy!
Wyznam
szczerze, że czas mnie ostatnio nie oszczędza, ale nie wyobrażam
sobie przestać do Was pisać! Tym samym wstałam dziś o wiele
wcześniej niż zawsze i z weną oraz werwą do działania
postanowiłam opublikować kolejny post z Kącika Pani Domu, a w nim
bohaterzy wcale nie tacy młodzi...
Kawa
i herbata to podstawa w każdej kuchni. Ile razy będąc w
odwiedzinach lub goszcząc znajomych słyszymy zdanie: „Kawę,
herbatę?”. Osobiście nie wyobrażam sobie nie mieć w szafce
zapasu tych dwóch produktów. Nie znam również osoby, która nigdy
w życiu nie spróbowałaby któregoś z tych napoi (poza dziećmi,
którym jak wiadomo kawa nie jest wskazana). Wśród nas z pewnością
znajdują się grupy kawoszy i miłośników herbat. Ja uwielbiam
kawę, o czym wiedzą już chyba wszyscy, za to mój ukochany jej nie
znosi, a dzień bez herbaty uważa za stracony :)
Co
nieco historii...
Odkrycie
kawy datuje się na przełom XIII/XIV wieku. Teoria głosi, że kupcy
arabscy dostarczyli owoce kawowca do Jemenu, gdzie zaczęto je
prażyć, a w efekcie otrzymano napój. Nasiona były jednak
wykorzystywane dużo wcześniej. Już w I tysiącleciu p.n.e.
gotowano je z masłem i solą i spożywano jako danie.
Jeśli
chodzi o herbatę to jej historia jest jeszcze dłuższa. Pierwsze
wzmianki o jej istnieniu pojawiają się już 5 tys. lat temu!
Oczywiście krajem, który jako pierwszy się nią delektował, były
Chiny. Legenda głosi, że smak herbaty odkryty został przez jednego
z cesarzy przez przypadek. W wyniku powiewu wiatru kilka liści
spadło z drzewa prosto do gotującego się garnuszka z wodą.
Zaparzyły się one, zabarwiając wodę i nadając jej przyjemny
aromat. Po spróbowaniu trunku cesarz poczuł orzeźwiający smak
herbaty, a niedługo potem stała się ona popularnym napojem w całym
kraju.
Herbata
i kawa towarzyszą nam zatem od wielu setek lat. Zaryzykuje
stwierdzenie, że obecnie każdy ma w domu oba produkty. W jaki
sposób są one jednak przez nas przechowywane?
Przechowywanie
herbaty
1) Bambusowy
Tea Box
Sklep:
Depot
Wymiary:
32 x 20 x 6,5 cm
Skład:
8 przegródek
Cena:
7 euro
Herbaty
najczęściej kupić można w kartonowych opakowaniach. Większość
z nich nie ma jednak możliwości ponownego zamknięcia, dlatego też
po otwarciu kartonika torebki z herbatą stoją praktycznie na
zewnątrz, przez co szybko wietrzeją i tracą swój aromat. Już od
prawie roku przechowuje moje herbaty w pudełku, który widzicie
powyżej. Bambus jest naturalnym materiałem i już kilka setek lat
temu używano go (w postaci bambusowej plecionki), by herbata
utrzymała dłużej swoją woń i nie pogorszyły się jej walory
smakowe. Opakowanie jest szczelne i daje efekt próżni. Szklana
„góra” jest bardzo praktyczna: widzimy, co znajduje się w
pudełku i stanowi ona również dodatkowe domknięcie – torebki z
herbatą nie ulegają przemieszczeniu, są one także zabezpieczone
przed czynnikami zewnętrznymi.
2) Puszka
na herbatę
Sklep:
Kik
Kolor:
Fioletowy
Cena:
1 euro
O
ile z torebkami herbat większość z nas sobie poradzi, to trudność
może sprawić herbata sypana. W specjalnych herbaciarniach i
sklepach ze zdrową żywnością można ją kupić w puszkach lub
słoikach. Ten rodzaj przechowywania herbaty jest najlepszy, lecz
należy liczyć się z wyższą ceną produktu (płacimy również za
opakowanie). Wiele razy natrafiłam na miejsca, gdzie herbata
sprzedawana była na wagę lub/i w papierowych opakowaniach. Herbaty
nie powinno przechowywać się w papierze przez długi czas, gdyż
zapach materiału (jak i szkodliwe substancje w nim się znajdujące)
zostają wchłonięte przez herbatę. W takim przypadku zaleca się
przełożenie herbaty do wcześniej wspomnianych puszek lub słoików,
ewentualnie można użyć również torebek strunowych, lecz warto
umieścić je w dodatkowym opakowaniu, by nie narażać ich na
działanie światła.
Obecnie mam tylko dwie sypane herbaty, z
których jedną przechowuje w zaprezentowanej puszce (jest ona
całkowicie szczelna i nie zauważyłam utraty aromatu napoju), drugą
z kolei trzymam w małym słoiku.
Podsumowanie:
- Herbaty
najlepiej przechowuje się w miejscach: ciemnych, suchych i
chłodnych.
- Herbata
nie może być narażona na działanie czynników zewnętrznych np.
silnych zapachów.
- Herbata
musi być przechowywana w szczelnych opakowaniach. Należy ograniczyć
dopływ tlenu oraz zabezpieczyć ją przed wilgocią.
- Pudełka
z herbatą powinny być wypełnione po brzegi. Im więcej herbaty w
puszce, tym mniej tlenu w środku. Gdy zostawimy resztkę herbaty na
dnie puszki, szybciej ulegnie ona zwietrzeniu.
Przechowywanie
kawy
3) Puszka
na kawę
Sklep:
Brocki
Kolor:
Czarny
Cena:
5 CHF
Kawa
jest produktem, który zakupić można w marketach w całej gamie
różnych opakowań: słoiki, puszki, kartony, paczki itp. Niektóre
opakowania mają nawet specjalne dziurki, dzięki którym możemy
poczuć aromat kawy. Jak przechowywać ją po zakupie? W swojej
kolekcji mam puszkę w stylu vintage, która służy mi do
przechowywania specjalnego rodzaju kawy, który przywiozłam z
lokalnej wytwórni.
Plusem jest ciemny kolor puszki, dzięki czemu
mogę ją trzymać na zewnątrz. Nieprzezroczysty pojemnik
zabezpiecza kawę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych.
Opakowanie jest również szczelne, czasem muszę się wręcz siłować
z jego otwarciem :P. Ma to jednak swoje zalety – do kawy nie
przedostaje się tlen.
4) Oryginalne
szklane słoiki
Kupując
kawę, zawsze decyduje się na produkt w słoiku. Moim ulubionym
rodzajem jest zdecydowanie Nescafe Gold de Luxe, po której mam już
kilka słoików (swoją drogą można je wykorzystać na różne
sposoby). Znacie już moje zamiłowanie do słoików jako metody
przechowywania żywności, więc nie powinno Was zdziwić, że sięgam
po kawę w tym opakowaniu. Uważam, że to najbardziej higieniczne i
praktyczne rozwiązanie. Oczywiście kawa w słoiku musi znajdować
się w szafce, nigdy na zewnątrz!
Jeśli
chodzi o zwykłe opakowania tzw. paczki, to po ich otwarciu należy
zwinąć róg i spiąć klipsem. Mam zaledwie jedno takie opakowanie,
które otrzymałam ostatnio w markecie podczas jakieś degustacji.
Podsumowanie:
- Tak,
jak w przypadku herbaty, kawa powinna być przechowywana w chłodnym i
suchym miejscu.
- Opakowanie,
w którym przetrzymujemy kawę, musi być szczelne, by nie dostał
się do niej tlen oraz ciemne, by nie dotarły do środka promienie
słoneczne.
- Kawa
musi być chroniona przed silnymi zapachami, które może szybko
pochłonąć.
- Kawę
mielimy bezpośrednio przed spożyciem. Świeżo zmielona kawa jest
idealna do spożycia jedynie przez 20 minut.
- Należy
dostosować ilość i wielkość opakowań do naszego zapotrzebowania
– jedno opakowanie powinno starczyć na około 3 tyg.
- Nigdy
nie przechowuj kawy w szafkach nad okapem, na lodowce lub przy innych
urządzeniach, które wytwarzają ciepło.
- Przechowywanie
kawy w lodówce jest kwestią sporną. Istnieje tyle samo zwolenników, co przeciwników tej metody.
A
jak Wy przechowujecie kawę i herbatę? Czy moje rady będą dla Was
użyteczne?
__________________________________________________________
Jeśli szukasz pozostałych postów z serii Perfekcyjny kącik nieperfekcyjnej Pani Domu, znajdziesz je w zakładce Porady.
Źródło
o historii kawy i herbaty:
http://www.milosnicykawy.pl/historia-kawy i http://www.teekanne.pl/historia-herbaty.php
Jesteśmy smakoszami herbaty, ZDECYDOWANIE! Jednak kawa to dla nas produkt na czarnej liście smaku xD
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się to bambusowe pudełko do przechowywania paczuszek herbaty. Estetyczne i wszystko pod ręką. ;)
OdpowiedzUsuńMam podobne pudełko do herbaty, nie wyobrażam sobie bez niego mojej kuchni!
OdpowiedzUsuńJs uwielbiam kawe ale herbate tez pijam nałogowo ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne porady, wychodzi na to, że niezbyt dobrze przechowuję herbatę. Trzymam ją po prostu w oryginalnym opakowaniu na blacie kuchennym, niedaleko kuchenki i piekarnika.
OdpowiedzUsuńNatomiast kawę, bez której nie wyobrażam sobie życia przechowuję w puszce w szafce, to chyba jużlepiej :)
Próbowałam odstawić kawę, ale zero szans...żadne herbaty nie zatępujątego smaku i zapachu ...:)
Pozdrawiam
Bardzo dużo przydatnych informacji, parę ciekawych rzeczy mogłam się dzięki Tobie dowiedzieć :) Uwielbiam zarówno herbatę jak i kawę, a Twój tea box jest przecudowny i chyba muszę sobie sprawić coś podobnego. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa przechowuję herbatę w oryginalnych opakowaniach, a jeśli chodzi o kawę to ostatnio u nas same kapsułki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam herbatę, jednak kawę też piję przynajmniej jedną dziennie. Herbaty przechowuję właśnie w takim pojemniczku z przegródkami, tylko metalowym. Sypaną w szklanym sloiczku. Kawę piją taką 3w1 więc one są po prostu w torebkach w szafce.
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się Twój czarny pojemnik na kawę! :)
Kawy nie lubię, ale za to kocham wszystkie rodzaje herbat! Ostatnio często piję zieloną z opuncją figową :)
OdpowiedzUsuń❤ blog
Ta puszka na herbatę jest cudowna,czuję się zainspirowana do poszukiwań podobnej :)
OdpowiedzUsuńBardzo użyteczne informacje, większość rad stosuję w domu, puszka na kawę podbiła moje serce :)
OdpowiedzUsuńJa jestem fanką kawy :D najlepiej z dodatkiem cynamonu, mleczka... :D
OdpowiedzUsuńJa się muszę pozbyć mojej fusatej kawy bo trzymam ją już sporo czasu a obecnie jest dla mnie za mocna :P bardzo przydatne informacje ! Niby człowiek wie o tym, ale dopiero jak się przeczyta wszystkie uwagi na raz orientuje się że coś jest nie tak
OdpowiedzUsuń