niedziela, 8 listopada 2015

Cos pysznego #14 - Faszerowana papryka

Składniki:

2 papryki
1 woreczek kaszy gryczanej
250 g mięsa mielonego
1 cebula
150 g pieczarek
2 łyżki przecieru pomidorowego

Przyprawy: sól, pieprz, tymianek


Wykonanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na patelni, wrzucając na rozgrzaną oliwę.

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. Smażymy tak długo, aż mięso zmieni kolor (będzie delikatnie brązowe). Całość przekładamy do dużej miski.

Obieramy pieczarki i kroimy w kostkę. Podsmażamy je do momentu zarumienienia. Dorzucamy do miski z mięsem.


Do miski wędruje również ugotowana wcześniej kasza gryczana. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Przecier pomidorowy mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do miski. Zawartość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i stworzą aromatyczny farsz.

Papryki dokładnie myjemy, odkrawamy ich czubki i wydrążamy środki. 


Do środka papryk wkładamy farsz i przykrywamy je wcześniej odciętymi czubkami.


Przygotowujemy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy odrobinę wody oraz pół łyżeczki przecieru pomidorowego. Po wymieszaniu wkładamy do naczynia papryki.

Pieczemy w temp. 190 stopni przez około 40 – 50 minut.


Smacznego!

14 komentarzy:

  1. pycha! ;D

    Zapraszam:
    unnormall.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam faszerowaną paprykę! Z tofu wędzonym najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To warzywo nie potrafi mnie do siebie przekonać :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna. Ja jeszcze dawałam mięsko i trochę żółtego sera.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, akurat mam w domu wszystkie wymienione składniki. Nawet trudno dostępną u mnie kaszę gryczaną. Spróbujemy ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj papryki faszerowane to cos, co uwielbiam ;) zawsze i wszedzie i z kazdym nadzieniem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda przepysznie:) pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę spróbować zrobić z kaszą, bo zawsze robię z ryżem. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smacznie wyglądają te papryczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie :-)
    Muszę spróbować - świetny wpis !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności! Mój mąż robi podobną tylko że z ryżem. Musimy wypróbować Twoją wersje z kaszą. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moja mama często robiła taka paprykę ale bez kaszy. Ale ja moze spróbuję przygotować twoja wersje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...