poniedziałek, 19 grudnia 2016

Cos pysznego #25 - Ciasto z mandarynkami

Okres świąteczny pod względem zapachu i smaku kojarzy mi się z mandarynkami. Już jako dziecko pochłaniałam w tym czasie tony tych owoców, które od zawsze mi smakowały. Nigdy wcześniej nie próbowałam jednak potraktować ich jako składnik do ciast. Ostatnio się przełamałam i wyszło bardzo dobre, świąteczne ciasto.

Świąteczne ciasto z mandarynkami


Składniki:

4 mandarynki
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
250 g masła
120 g cukru pudru
4 jajka
1 opak. cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia



Wykonanie:

Obrać mandarynki, a następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
Obie mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Nie przestając ucierać, dodawać po jednym jajku.
Do masy wsypywać powoli przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając.


Całość miksować do momentu połączenia wszystkich składników.
Na koniec wrzucić mandarynki i wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem keksowki.
Piec w 180 stopniach przez około 1 h, po czym sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe.



Ciasto podać można z lukrem, przyrządzonym według podstawowego przepisu. Ja jednak nie jestem fanką lukrów, więc zrezygnowałam z tego pomysłu.

Jedliście kiedyś bądź piekliście ciasto z mandarynkami?

16 komentarzy:

  1. Jeszcze nie jadłam wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, coś idealnego na sezon mandarynkowy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam ciasta mandarynkowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam, mniam pychotki !!!

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Piec w 180 stopniach na termoobiegu czy na grzałkach góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z mandarynkami, ale wygląda mega smakowicie.*.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze ciasta z mandarynkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisałam przepis :) a mam pytanie, mandarynki jak już obierzesz, to jeszcze je obierasz tam aż do tego typowego środka ? :D mam nadzieję że rozumiesz o co mi kaman :P
    www.wkrotkichzdaniach.pl - nowości na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ryzykowalam bez obierania, ale walorow smakowych to nie zepsulo. Z pewnoscia mozna je obrac do miazszu, ale wtedy wypadaloby dorzucic jeszcze jedna ;)

      Usuń
  9. Jak zwykle wygląda przepysznie! Lubię mandarynki. Kiedyś jadłam dość podobny placek i przyznaję, że był taki wilgotny, że aż pyszny. Nie mam piekarnika i znów rozpaczam z tego powodu :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam takiego ciasta. Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Niestety mandarynek jeść nie mogę, ale wierzę, że to ciacho jest przepyszne i musi obłędnie pachnieć :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. wow, nigdy nie słyszałam o cieście z mandarynkami chociaż w sumie to dosyć naturalny dodatek do ciasta, skoro tego typu placki robi się z innymi owocami. wygląda i apetycznie i z pewnością świetnie smakuje. chyba się pokuszę kiedyś na zrobienie czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...