sobota, 8 października 2016

Cos pysznego #23 - Ciasto z jabłkami i gruszkami


Chciałabym zaproponować Wam wzięcie udziału w stworzonej przeze mnie akcji. Jeśli chodzi o ciasta, to jesienią zdecydowanie rządzą jabłeczniki i wszelkie wypieki z jabłkami w roli głównej. Nie wyobrażasz sobie bez nich tej pory roku? Weź udział w akcji PIECZEMY JESIENNY JABLECZNIK, którą znajdziesz TUTAJ. Koniecznie wrzuć zdjęcie upieczonego ciasta z jabłkami. Możesz dodać również przepis na jego wykonanie. Podziel się ze znajomymi i piecz :D 

A dziś moja wariacja na temat jabłkowo-gruszkowego, bardzo puszystego ciasta!



Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
2 jabłka
2 gruszki
1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać olej i dokładnie wymieszać.

Obrać jabłka i gruszki, wydrążyć gniazda nasienne oraz pokroić (ja zdecydowałam się na plasterki). Całość skropić sokiem z cytryny i wymieszać.

Część owoców (około 1/3) dodać do ciasta i wymieszać.



Połowę ciasta wlać do formy, wysmarowanej masłem bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć warstwę owoców.

Wlać pozostałe ciasto i na wierzchu ponownie wyłożyć owoce.

Piec w temp. 180 stopni przez około 40 – 45 min.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


*Jeśli ktoś nie wyobraża sobie ciasta z jabłkami bez cynamonu, może go dodać do owoców. 

























Smacznego!

19 komentarzy:

  1. aż mi się przypomniała typowa jesienna niedziela w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie! :)
    pozdrawiam,https://mikrouszkodzeniaa.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie powiem zjadłabym takie ciasto :)
    Smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurde ale bym zjadła takiego ciasta .. cała blache ;) w Azji mamy deficyt na takie przysmaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie, ale bym zjadła. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię jabłeczniki w różnych "odmianach" przez cały sezon jesienno-zimowy, ale tego przepisu nie znałam. Z pewnością wypróbuje przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda ja jeszcze nic dzisiaj nie piekłam .

    OdpowiedzUsuń
  8. o widzisz, jestem teraz na wolnym, to będę nadrabiać plackowe zaległości:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetycznie wygląda <3 Ja robie z trochę innego przepisu jabłecznik ale ten wygląda równie smakowicie :) Miłego dnia :*

    www.sandina.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Herbata, jabłecznik i koc równa się prawdziwa jesień :P Jak patrzę na to ciasto to chętnie bym je zjadła - dawno już nic nie piekłam, może w przyszły weekend zaszaleję :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Prawdziwie jesienne ciacho, mniam! Niestety nie dołączę do wydarzenia, ponieważ nie posiadam piekarnika i nie uda mi się niczego upiec :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Och mega apetycznie to wygląda :) Chyba sobie zapisze Twój przepis :) Jednak ja dodam cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne ciacho, chętnie bym skosztowała kawałek :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie, jeśli wyjdzie soczyste to będzie najlepsze!

    Pozdrawiam, Olivia
    http://dalilahome.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda tak smakowicie! Ale niestety muszę trzymać dietę :(
    https://evildivination.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne ciacho na niedziele! I do tego te jabłka, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...