wtorek, 18 lipca 2017

Coś pysznego #30 - Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Po 3-tygodniowej przerwie powróciłam do pieczenia, a mój powrót był bardzo smakowity. Na przyjazd teściów upiekłam ciasto z brzoskwiniami i budyniem, które rozeszło się w mig. Tym chętniej chciałabym podzielić się z Wami przepisem na nie. Ciasto jest lekkie, idealne na upały i przede wszystkim przepyszne!

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

























Składniki:

5 jajek
2 + 2 łyżki cukru
250 g masła
3 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 opak. budyniu śmietankowego
1/4 szkl. oleju
1 puszka brzoskwiń w syropie
cukier puder do dekoracji – wedle uznania


Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na jasną, puszystą masę.
Do miski wrzucić pokrojone na kawałki, zimne masło.
Dodać przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 3:2. Następnie owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na około 15 minut.


Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Większą część ciasta wyciągnąć z zamrażarki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wyłożyć nim dno tortownicy.
Ciasto delikatnie docisnąć, wyrównując powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto i dokładnie wystudzić.
Ubić białka na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując.
Nie przestając miksować, dodawać budynie śmietankowe (w formie proszku).
Pod koniec dodać olej, wlewając go cienką stróżką. Masę przełożyć na upieczony, wystudzony spód.

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie ułożyć na wierzch masy.
Na samą górę zetrzeć równomiernie mniejszą część zamrożonego ciasta.
Przygotowane ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez kolejne 40 – 50 minut.


Wedle uznania można posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Smacznego!

23 komentarze:

  1. Nie dziwne, że rozeszło się w mig, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, ale brzoskwini nie cierpię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można zmienić np. na morele ;)

      Usuń
  3. I'm following you now. Visiting you back! Thanks for your comment. Waiting for more content in the page. Greetings!
    https://chicporadnik.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadłabym takie ciasto, tylko bez brzoskwiń. :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym zjadła ,wygląda przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba za chwilkę sama je zrobię :D super osoba i super blog obserwuje! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię właśnie takie propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. za słodyczami nie przepadam, ale ciasta z budyniem to jeden z nielicznych wyjątków :) skusiłabym się z przyjemnością ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm... Już nie pamiętam kiedy jadłam takie ciasto ;) Choć jeśli chodzi o brzoskwinie to uwielbiam je na serniku <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik to w Szwajcarii marzenie (brak sera :P)

      Usuń
  10. Z chęcią wypróbuję przepis. Wygląda przepysznie.

    Pozdrawiam, nataa-natkaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Za budyniem średnio przepadam, ale brzoskwinie uwielbiam i całość wygląda bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis zapisuję i z przyjemnością zrobię na weekendzie :) wygląda niesamowicie apetycznie (:
    mama-urwisa.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  13. Yuuum! Moja mama piekła coś takiego jak byłam dzieckiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam te Twoje przepisy na ciasta, bo zawsze mi cieknie ślinka a potem dociera do mnie, że nie mam piekarnika aby upiec taki smakołyk :D
    Brzoskwinie w cieście to zawsze dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto pięknie wygląda, zjadłabym takie, w dodatku jest z moimi ulubionymi brzoskwiniami :D

    CLLAUDIZZLE

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...