Ostatnie
tygodnie są dla mnie tak zapracowane, że nie sposób szukać w nich
dnia zupełnie wolnego od jakiejkolwiek pracy czy obowiązków. Z
tego powodu mój przepiśnik pozostaje nietknięty, a Wy zaobserwować
możecie przerwę w udostępnianiu postów z serii „Coś pysznego”.
Wraz
z przyjazdem moich rodziców dotarły do mnie również ogromne
ilości jagód. Pyszne, polskie jagody, które nie równają się z
tutejszymi. Gdy po tygodniu ich jedzenia okazało się, że został
ich jeszcze cały dzban, trzeba było na szybko zrobić z nich
użytek. W ten sposób powstało ciacho z jagodami – kolejny smak
lata i dzieciństwa.
Składniki:
6
jajek
400
g mąki
200
g cukru
150
ml oleju
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
jagody
cukier
puder do posypania (wedle uznania)
Wykonanie:
Oddzielić
żółtka od białek. Białka obić na sztywną pianę. Żółtka
utrzeć z cukrem. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do żółtek.
Pianę
z białek dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Blaszkę
(najlepiej prostokątną) wyłożyć papierem i wylać do niej
ciasto.
Na
koniec posypać je jagodami (by uzyskać bardziej słodki smak,
jagody można wcześniej posłodzić).
Piec
w temperaturze 175 stopni przez około 40 minut.
Czy Wy również przepadacie za jagodami? Kto jadł już w tegoroczne lato ciasto z jagodami?
Mniam. Uwielbiam Jagody :)
OdpowiedzUsuńMmmm.. pyszności, uwielbiam takie! :)
OdpowiedzUsuńja tu taka głodna a wchodzę do Ciebie i takie pyszności!
OdpowiedzUsuńSandicious!
Mniam mniam ;-) pysznie wygląda i na pewno tak samo smakuje!!!
OdpowiedzUsuńo ja, ale pycha! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam
unnormall.blogspot.com
Wygląda przepysznie, chociaż ja bym zamieniła jagody na maliny :)
OdpowiedzUsuńhttp://monyikafashion.blogspot.com >klik<
Mniaaaam ale bym takie przegryzła :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagody, u mojej babci zawsze ich pełno w spiżarni:)
OdpowiedzUsuńPtysiablog
o proszę jakie pyszności dzisiaj u Ciebie :D
OdpowiedzUsuńPyszności!! :)
OdpowiedzUsuńOd stu lat chyba nie jadłam ciasta z jagodami... Ostatnio przed wyjazdem miałam takie z czerwoną porzeczką :)
OdpowiedzUsuńpyszny post Ładne zdjęcia ❤️❤️
OdpowiedzUsuńMniaaam, zjadłabym :D
OdpowiedzUsuń