Jedną
z moich ulubionych czynności domowych jest niewątpliwie pieczenie.
Domowe wypieki w ciągu ostatnich miesięcy bardzo często gościły
na naszych talerzach. Nie znajdując na szwajcarskim rynku idealnych
śniadaniowych bułeczek i rogalików, postanowiłam wykonywać je
samodzielnie i mniej więcej raz w tygodniu staram się zrobić ich
zapas. Tym razem przygotowałam bułeczki z konfiturą w środku.
Muszę koniecznie dodać, że otrzymałam w prezencie kilka słoików
własnoręcznie przyrządzonych konfitur od pewnej miłej starszej
pani. Do moich bułeczek dodałam zatem konfitury z czarnej
porzeczki, której wielbicielem jest mój mąż.
Drożdżowe
bułeczki z konfiturą
Składniki:
500
g mąki pszennej
25
g świeżych drożdży
250
ml mleka
2
łyżki cukru
1
jajko
80
g masła
60
g cukru pudru
1
jajko do posmarowania
konfitura
lub dżem dowolnego smaku
Wykonanie:
Do
miseczki rozkruszyć drożdże, dodać cukier i wlać letnie mleko.
Dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Masło
roztopić i odstawić do wystygnięcia.
Do
dużej miski wsypać przesianą mąkę, zimne masło, cukier puder,
jajko oraz rozczyn z drożdży.
Całość
zagnieść za pomocą robota kuchennego lub ręcznie.
Elastyczne
ciasto odłożyć w ciepłe miejsce pod przykryciem i zostawić do
wyrośnięcia na 1 godz.
Po
tym czasie ciasto rozwałkować i wyciąć okręgi na bułki za
pomocą małej miseczki.
Na
środek każdego okręgu wyłożyć łyżeczkę dżemu lub konfitury
i zwinąć boki do środka, tak by nadzienie nie mogło się
wydostać.
Gotowe
bułeczki ułożyć na papierze do pieczenia w równomiernych
odstępach.
Jedno
jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka rozsmarować na wierzch
bułeczek.
Piec
w temp. 180 stopni przez 22 – 25 minut.
Po
upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Miłego dnia!
Często robimy takie bułeczki, mniam :)
OdpowiedzUsuńO rany! ale narobiłaś mi smaka! :) Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności! Takie bułeczki to smak mojego dzieciństwa! <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkie bułeczki ;)
OdpowiedzUsuńPurpurowyKsiezyc
Coś dla mojej Majki :)
OdpowiedzUsuńale pycha :)
OdpowiedzUsuńOjej chyba zrobię te bułeczki jutro :))
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie.:)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły :D Uwielbiam drożdżówki :D
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie !!!!
OdpowiedzUsuńMmm, z pewnością je zrobię :) A można zamiast konfitury dać dżem albo nutelle?
OdpowiedzUsuńPewnie, ze tak :)
UsuńWyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia takich pyszności.
Pozwoliłam sobie zapisać przepis ;) chętnie wypróbuję bo uwielbiam takie domowe przysmaki <3
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńhttps://fasionsstyle.blogspot.com/
Rewelacja, pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona Twoimi przepisami na bułki, rogaliki itp.
OdpowiedzUsuńPoprzednie przetestowałam i sprawdzały się super, więc chętnie wykorzystam także ten.
No i.. czekam na kolejne podobne ;)
Bardzo sie ciesze! :) Musze zatem umieszczac ich wiecej ;)
UsuńA może masz przepis na jakieś fit bułeczki??
OdpowiedzUsuńbuziaki:*
WWW.KARYN.PL
Niestety w moich wypiekach nie ma nic fit :P
UsuńWyglądają przepysznie i takie też pewnie są! Ale mi ochoty narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńTo musi być coś pysznego! ;)
OdpowiedzUsuńOj, ale bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa pychotka :) Pamiętam jak moja mama robiła chyba podobne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńTakie bułeczki od razu kojarzą mi się z moją babcią :))
OdpowiedzUsuńTaka bułeczka, kawka, książka- przepis na idealną chwilę relaksu. Przepis prosty, fajny, wypróbuję.
OdpowiedzUsuńMoja mama kiedyś takie zrobiła, jednak bez takiego fajnego środka:)
OdpowiedzUsuń