wtorek, 12 września 2017

Perfekcyjny kącik nieperfekcyjnej Pani Domu - Organizacja lodówki

Dzisiejszy post przygotowywałam z myślą o wszystkich kobietach, które na swych barkach mają obowiązki domowe. Wydaje mi się, że większość wiedzy z dziedziny kuchennej, jak i trików, które zastosować można w kuchni wynosimy najczęściej z domu. O ile jednak mama czy babcia dzielą się chętnie poradami, jak przygotować idealny biszkopt czy z łatwością ubić pianę z białek, to czy w Waszych domach pojawił się kiedykolwiek temat prawidłowego przechowywania produktów w lodówce? Być może niewiele z Was wie, że na początku przyjazdu do Szwajcarii przeszłam dwuletni okres nauki i kursów, dzięki którym dzisiaj mogę sprzedać Wam kilka rad w tym wydawałoby się błahym temacie.

Zapraszam na post!




Zamrażarka

Niewątpliwie najłatwiejszym elementem organizacji naszej lodówki jest zamrażarka. To miejsce ustawione powinno być na temperaturę -18 stopni (lub niższą). Oczywiście w zamrażalce należy przechowywać produkty, które zakupione zostały w tej właśnie formie. Raz rozmrożonych artykułów spożywczych nie należy ponownie zamrażać. Powinno się je przygotować i zjeść natychmiast po rozmrożeniu. Lody, mrożonki, mięso – to produkty, które najczęściej znajdują się w tej przegródce. Mrożeniu można poddać również przygotowane, domowe sosy czy wypieki – warto jednak pamiętać, żeby spożyć je w przeciągu 3 miesięcy. Jeśli nasza zamrażarka nie jest zbyt pojemna, można zrezygnować z zamrażania całych opakowań. Ja używam woreczków przeznaczonych do mrożenia, do których wkładam żywność (koniecznie oznaczam je datą). Ważną regułą przy wykładaniu produktów jest ich ścisłe, ciasne ułożenie, które usprawni pracę lodówki.




























Chleb należy do produktów, które można z łatwością zamrozić, jednak nie nadaje się on do przechowywania na niższych partiach lodówki, gdzie szybciej czerstwieje.

Górna półka

Najwyższa półka w lodówce ma około 8 stopni Celsjusza. Jest to idealna temperatura do przechowywania serów oraz resztek z obiadu. Warto pamiętać, by te produkty zawsze przechowywać w pojemnikach na żywność lub przykryte folią spożywczą, gdyż ich zapach z łatwością rozniesie się po całej lodówce.

Środkowa półka

Temperatura na środkowej półce sięga zazwyczaj 5 stopni Celsjusza, co czyni ją idealną do przechowywania nabiału i produktów mlecznych. W tym miejscu postawić możesz jogurty, twaróg itp.

Dolna półka

W szwajcarskich lodówkach zazwyczaj ostatnia półka jako jedyna położona jest na szklanej płycie, co czyni to miejsce najchłodniejszym. Przy temp. 2 stopni można przechowywać na niej produkty, które łatwo ulegają popsuciu. Dobrym przykładem jest tutaj surowe mięso i ryby.



 Komory

W dolnych komorach najlepiej jest przechowywać warzywa i owoce. Jeśli w lodówce są dwie komory, warto przeznaczyć jedną z nich na owoce, a drugą na warzywa. Nie należy również trzymać razem warzyw koloru czerwonego i zielonego.

* Istnieją warzywa i owoce, których nie należy trzymać w lodówce. Należą do nich: owoce cytrusowe i tropikalne, owoce śródziemnomorskie, ziemniaki.



* Warto również zaznaczyć, że niektóre warzywa i owoce wydzielają etylen – hormon, który stymuluje dojrzewanie, inne z kolei są szczególnie wrażliwe na jego działanie. Skutkiem przechowywania warzyw i owoców z obu tych grup obok siebie będzie ich szybkie zepsucie. Kierując się tą zasadą, lepiej jest nie trzymać w bliskiej styczności jabłek z bananami, a pomidory przechowywać z dala od marchewek, ogórków czy kalafiora.

Drzwi lodówki

Temperatura na drzwiach lodówki wynosi 8 – 10 stopni. Podczas otwierania lodówki to miejsce najszybciej traci swą temperaturę, dlatego też zaleca się przechowywać tam masło, jajka, konfitury. Najniższa półka, która najczęściej jest większych rozmiarów, posłuży najlepiej do chłodzenia napoi czy przechowywania mleka.

* Jajka mogą być przechowywane przez okres 20 dni od zniesienia w temperaturze pokojowej (20 stopni). Jeśli jednak zostaną już włożone do lodówki, nie można zaprzestać ich chłodzenia. Po przekroczeniu granicy 20 dni również niezwłocznie powinny trafić do lodówki.



Podczas układania produktów zawsze przeglądam ich daty ważności i segreguję je według tego kryteria. Np.: Mając w lodówce 4 jogurty, układam je jeden za drugim, z czego pierwszy z tego grona jest najkrócej zdatny do spożycia. Pamiętając o tej zasadzie, chcąc zjeść jogurt, zawsze sięgam po ten pierwszy.

A jak wygląda Wasza organizacja lodówki? Czy podświadomie stosujecie się do tych rad? A może macie zupełnie inny system przechowywania żywności w lodówce?

21 komentarzy:

  1. Oooooo swietny temat, musze zamienic nabial z miesem w lodowce :D Jutro bedzie sprzatanie lodowki. Cale szczescie zamrazalka jest dobrze ulozona <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cenny post, nie miałam pojęcia w jakiej części lodówki jaka temperatura panuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie brak organizacji :P Choć poukładane wszystko datami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie w lodówce niestety brak organizacji. Pamiętam jednak o tym, by na wierzch wyciągać te produkty, którym niedługo kończy się ważność :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka organizacja to dopiero coś :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba piszemy "zamrażarka", a nie "zamrażalka", ewentualnie "zamrażalnik" ;) U mnie zawsze jabłka leżą z bananami i chyba czas to zmienić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny post, muszę zrobić porządek u siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super post i bardzo pomocny. Kiedyś już to wszystko wiedziałam ale dziś usystematyzowałaś moją wiedzę i przypomniałaś co nie co ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pracuje w firmie gdzie pisza tego typu artykuły super :)


    Buziaki:*
    WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  10. Super wpis :)Ja mam niestety małą lodówkę gdzie mało się mieści.

    PurpurowyKsiezyc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malej lodowce przede wszystkim przyda sie organizacja ;)

      Usuń
  11. ja często wkładam rzeczy do lodówki jak leci, bez zbytniego przestrzegania jakichkolwiek zasad:P

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie ciężko jest z organizacją lodówki :D Zazwyczaj mam bajzel i nic mi się nie mieści :D I chociaż czasami mam ochotę wszystko ładnie rozplanować to jakoś na samych chęciach się kończy :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Na drzwiach lodówki od kiedy pamiętam były jajka :D Bardzo przydatny post fajnie odświeżyć sobie takie wiadomości <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spotkalam sie ze sprzetem, ktory nie mial zamyslanego miejsca na jajka jak w wiekszosci lodowek

      Usuń
  14. Uwielbiam porządek w lodówce. W innym wypadku nie można nic w nie znaleźć :/

    poprostualeksandraa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Lubię mieć w lodówce porządek, korzystam z takich własnie, plastikowych pojemniczków. :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. CIekawy post z dawką istotnych informacji :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Porządek wg tych wytycznych trzymam zawsze, ale kiedy mój luby wkracza do akcji, próżno o zachowanie tych zasad :D. Zwłaszcza, gdy rozpakowuje siatki - kiedyś jogurty znalazłam na 3 różnych półkach :D. Kierował się chyba zasadą "Gdzie jest miejsce, tam coś wcisnę".

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...