wtorek, 8 sierpnia 2017

Cos pysznego #31 - Ciasto z sezonowymi owocami

Lipiec nie był jedynie miesiącem wyjazdów, ale także wypieków. Wiele godzin spędziłam ostatnio w kuchni. Dla mnie była to czysta przyjemność. Jeszcze milej czułam się, widząc radość w oczach męża, który uwielbia moje pichcenie. Jak na prawdziwe lato przystało, musiałam dobrze wykorzystać sezonowe owoce, których w tym roku było tak niewiele. Na rabarbar się nie załapałam, ale powstało za to ciasto z truskawkami, malinami i jagodami. Ostatnio coraz trudniej zrobić mi zdjęcia ciast, bo za szybko znikają, ale tym razem się udało!

Ciasto z owocami i kruszonką
























Składniki:
200 g miękkiego masła
160 g cukru
16 g cukru waniliowego
4 jajka
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 600 g owoców sezonowych

Składniki na kruszonkę:
150 g mąki pszennej
100 g masła
70 g cukru
























Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez około 3 minuty.
Dodawać po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Składniki powinny połączyć się, tworząc jednolitą masę.
Do masy dodać przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć na niej ciasto.
























Owoce umyć, osuszyć, większe przekroić na pół. Wyłożyć na wierzch ciasta.



Wykonać kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone na małe kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Wysypać ją na owoce.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.



* Po wykonaniu ciasta zostało mi jeszcze sporo owoców i kruszonki, dlatego zapiekłam je w kokilkach, tworząc pyszny deser.

22 komentarze:

  1. Jak zwykle wygląda tak, że cieknie mi ślinka ♥ Takie owocowe ciacho z kruszonką to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego wlasnie przepis pojawil sie w tym poscie ;)

      Usuń
  2. Mniam :D ja kruszonkę robię zawsze na oko ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez, ale niefajnie byloby umiescic w przepisie informacje: "Zrob na oko", zwlaszcza jesli ktos nigdy tego nie robil ;)

      Usuń
  3. Jejku aż zgłodniałam :) Ale będe silna i nic nie zjem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie maślane ciasta z owocami. To jest po prostu połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta z kruszonką :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ciacha są najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasta z sezonowych owoców są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ zazdroszczę... uwielbiam takie ciasta, ale niestety mój piekarnik jest tak beznadziejny, że ledwo idzie w nim podpiec cokolwiek a co tu dopiero mówić o upieczeniu czegoś od zera...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie wspolczuje. Ja bym nie wytrzymala bez pieczenia...

      Usuń
  9. ajj kochana... ale smaka narobiłaś! chyba "machnę" takie cacko dzisiaj po pracy <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...