poniedziałek, 20 lipca 2015

Cos pysznego #9 - Ciasto z truskawkami i rabarbarem

Czas nie należy ostatnio do moich sprzymierzeńców. Okres „wakacyjny” oznacza dla mnie zdecydowanie więcej pracy ze względu na zmniejszoną ilość pracowników, którzy wygrzewają się na słońcu. Mimo to znalazłam chwilkę, by rozkoszować się pysznymi smakami lata. Muszę przyznać, że pierwszy raz zrobiłam kruche ciasto, pierwszy raz użyłam rabarbaru oraz spod moich dłoni wyszła pierwsza kruszonka. Jakby nie patrzeć – debiut na całej linii. Z czystym sercem mogę również stwierdzić, że z tym przepisem poradzi sobie każdy laik :) Ze względu na wielkość mojej blaszki (24 x 40 cm) większość produktów dodawałam na oko, dlatego też w przepisie znajdziecie proporcje, które możecie również traktować z jego przymrużeniem ;)

KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM



Składniki na ciasto (na blaszkę 24 x 40 cm):
około 535 g mąki pszennej
130 g cukru pudru
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g masła (zimnego!)
5 żółtek
skórka otarta z połowy cytryny

Składniki na nadzienie owocowe:
700 g rabarbaru
700 g truskawek
2 łyżeczki cukru

Składniki na kruszonkę:
180 g mąki
110 g cukru pudru
19 g cukru z prawdziwą wanilią
120 g masła


Wykonanie – ciasto:

Mąkę należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

Masło pokroić w wiórki (najlepiej sprawdza się tutaj masło z zamrażalki) i dodać do mąki wraz ze skórką z cytryny oraz żółtkami.

Zagnieść szybko ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Blaszkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz (ewentualnie) boki blaszki. Piec około 10 – 12 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.


Wykonanie – nadzienie owocowe:

Truskawki i rabarbar umyć i osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na pół. Rabarbar pokroić na 1 – 2 cm kawałki. Całość włożyć do jednej miski, posłodzić i wymieszać.

Wykonanie – kruszonka:

Masło roztopić.

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Całość zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki.

W razie potrzeby można dosypać więcej mąki.


Wykonanie końcowe:

Ciasto oprószyć niewielką ilością kaszy manny. Wyłożyć na nie owoce oraz obsypać kruszonką.

Piec około 30 minut w temp. 180 stopni.



Inspiracja przepisem ze strony slodkiefantazje.pl

A Wy miałyście już okazję upiec letnie ciasto? Co dla Was jest smakiem lata?

24 komentarze:

  1. smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Sama muszę jakieś ciasto w końcu upiec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam rabarbar, a w cieście, posypany cukrem pudrem jest jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mój mąż jest ogromnym fanem rabarbaru, musze mu zrobić niespodziankę:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba muszę się takim uraczyć, bo aż mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mój chłopak bardzo lubi ciasta z rabarbarem, ja niestety nie za bardzo, także jedynie jego mama zajmuje się pieczeniem takowych. ;) ja zwykle wyjadam z niego kruszonkę. ;)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadałabym z przyjemnością, ale robić nie bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne ciasto! W te wakacje nie miałam okazji jeszcze nic upiec ale jeszcze zostało trochę czasu :) Na pewno truskawki są moim smakiem lata!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto z rabarbarem! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Alec narobiłas mi ochoty na takie dokladnie ciasto!!!I teraz przez Ciebie jestem zmuszona by ruszyc tyłek do sklepu po składniki i czeka mnie szalenstwo w kuchni - ale potem jaka radosc i satysfakcja ach :D mniaaaammm juz mi slinka cieknie!!!

    Pozdrawiam :****
    http://missmoonlight-pl.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham rabarbarowe ciasta! <3 Niestety w cukierni żadnego dobrego kupić nie mogę nigdy, bo albo za słodkie, albo za mało rabarbaru... A piekarnika w Łodzi nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam kucharskie przepisy, twoje ciasto z truskawkami prezentuje sie genialnie, mam ochote zrobić je jutro. pozdrawiam i zapraszam do mnie na www.lap-stajla.blogspot.com, u mnie post o koku samuraja.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ach wygląda przefantastycznie, narobiłaś mi takiego smaku że nie wiem jak teraz zasnę :D

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda niesamowicie apetycznie! muszę coś takiego upiec niebawem:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Idealne połączenie - kocham zarówno ciasto z truskawkami, jak i z rabarbarem... Ale nigdy nie próbowałam zrobić z obu na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale pysznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie. Ja i tak jestem zdania, że w cieście zawsze najlepsza jest właśnie kruszonka. :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę koniecznie spróbować, uwielbiam takie letnie przepisy
    Moj blog - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja ostatnio piekę ciasta i chleby i w ogóle szaleję :P Truskawek nie lubię, ale rozumiem, że można zastąpić je innymi owocami? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...