Czas
nie należy ostatnio do moich sprzymierzeńców. Okres „wakacyjny”
oznacza dla mnie zdecydowanie więcej pracy ze względu na
zmniejszoną ilość pracowników, którzy wygrzewają się na
słońcu. Mimo to znalazłam chwilkę, by rozkoszować się pysznymi
smakami lata. Muszę przyznać, że pierwszy raz zrobiłam kruche
ciasto, pierwszy raz użyłam rabarbaru oraz spod moich dłoni wyszła
pierwsza kruszonka. Jakby nie patrzeć – debiut na całej linii. Z
czystym sercem mogę również stwierdzić, że z tym przepisem
poradzi sobie każdy laik :) Ze względu na wielkość mojej blaszki
(24 x 40 cm) większość produktów dodawałam na oko, dlatego też
w przepisie znajdziecie proporcje, które możecie również
traktować z jego przymrużeniem ;)
KRUCHE
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
Składniki
na ciasto (na blaszkę 24 x 40 cm):
około
535 g mąki pszennej
130
g cukru pudru
1
i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
350
g masła (zimnego!)
5
żółtek
skórka
otarta z połowy cytryny
Składniki
na nadzienie owocowe:
700
g rabarbaru
700
g truskawek
2
łyżeczki cukru
Składniki
na kruszonkę:
180
g mąki
110
g cukru pudru
19
g cukru z prawdziwą wanilią
120
g masła
Wykonanie
– ciasto:
Mąkę
należy wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Masło
pokroić w wiórki (najlepiej sprawdza się tutaj masło z
zamrażalki) i dodać do mąki wraz ze skórką z cytryny oraz
żółtkami.
Zagnieść
szybko ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Blaszkę
natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone
ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno oraz (ewentualnie) boki
blaszki. Piec około 10 – 12 minut w temp. 180 stopni. Po tym
czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Wykonanie
– nadzienie owocowe:
Truskawki
i rabarbar umyć i osuszyć. Truskawki pozbawić szypułek i
przekroić na pół. Rabarbar pokroić na 1 – 2 cm kawałki. Całość
włożyć do jednej miski, posłodzić i wymieszać.
Wykonanie
– kruszonka:
Masło
roztopić.
Mąkę
wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Całość zalać
ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na grudki.
W
razie potrzeby można dosypać więcej mąki.
Wykonanie
końcowe:
Ciasto
oprószyć niewielką ilością kaszy manny. Wyłożyć na nie owoce
oraz obsypać kruszonką.
Piec
około 30 minut w temp. 180 stopni.
Inspiracja przepisem ze strony
slodkiefantazje.pl
A
Wy miałyście już okazję upiec letnie ciasto? Co dla Was jest
smakiem lata?
smaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Sama muszę jakieś ciasto w końcu upiec.
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar, a w cieście, posypany cukrem pudrem jest jeszcze lepszy :)
OdpowiedzUsuńmój mąż jest ogromnym fanem rabarbaru, musze mu zrobić niespodziankę:))
OdpowiedzUsuńChyba muszę się takim uraczyć, bo aż mi ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńmój chłopak bardzo lubi ciasta z rabarbarem, ja niestety nie za bardzo, także jedynie jego mama zajmuje się pieczeniem takowych. ;) ja zwykle wyjadam z niego kruszonkę. ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam.
Zjadałabym z przyjemnością, ale robić nie bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! W te wakacje nie miałam okazji jeszcze nic upiec ale jeszcze zostało trochę czasu :) Na pewno truskawki są moim smakiem lata!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Uwielbiam ciasto z rabarbarem! :)
OdpowiedzUsuńAlec narobiłas mi ochoty na takie dokladnie ciasto!!!I teraz przez Ciebie jestem zmuszona by ruszyc tyłek do sklepu po składniki i czeka mnie szalenstwo w kuchni - ale potem jaka radosc i satysfakcja ach :D mniaaaammm juz mi slinka cieknie!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :****
http://missmoonlight-pl.blogspot.com
Kocham rabarbarowe ciasta! <3 Niestety w cukierni żadnego dobrego kupić nie mogę nigdy, bo albo za słodkie, albo za mało rabarbaru... A piekarnika w Łodzi nie mam :(
OdpowiedzUsuńOj brak piekarnika bylby dla mnie katorga :P
UsuńYhmmm uwielbiam to ciasto ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kucharskie przepisy, twoje ciasto z truskawkami prezentuje sie genialnie, mam ochote zrobić je jutro. pozdrawiam i zapraszam do mnie na www.lap-stajla.blogspot.com, u mnie post o koku samuraja.
OdpowiedzUsuńAch wygląda przefantastycznie, narobiłaś mi takiego smaku że nie wiem jak teraz zasnę :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie z kruszonką ;D
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie apetycznie! muszę coś takiego upiec niebawem:)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie - kocham zarówno ciasto z truskawkami, jak i z rabarbarem... Ale nigdy nie próbowałam zrobić z obu na raz :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Ja i tak jestem zdania, że w cieście zawsze najlepsza jest właśnie kruszonka. :D
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie spróbować, uwielbiam takie letnie przepisy
OdpowiedzUsuńMoj blog - KLIK
Ja ostatnio piekę ciasta i chleby i w ogóle szaleję :P Truskawek nie lubię, ale rozumiem, że można zastąpić je innymi owocami? :)
OdpowiedzUsuńOczywiscie. W kuchni warto eksperymentowac ;)
UsuńPięknie wygląda i na pewno pysznie smakuje <3
OdpowiedzUsuń