środa, 24 czerwca 2015

Cos pysznego #8 - Tort Rafaello

Mam w domu prawdziwego Kokosowego Potwora (nawiązanie do Ciasteczkowego Potwora jest w tym przypadku bardzo trafne). Mój chłopak nie jest w stanie przeżyć bez smaku kokosa, a wszystko co go zawiera wielbi niczym najcudowniejszy skarb. Chcąc sprawić mu odrobinę przyjemności, spod moich rąk wyszedł torcik Rafaello. Z czystym sercem mogę polecić ten przepis, gdyż jest on naprawdę wyśmienity. Ci, którzy uwielbiają oryginalne kuleczki Rafaello, będą zachwyceni.




Składniki na biszkopt:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej (typ 450)
1 łyżka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

Składniki na krem:
2 i 1/2 szklanki mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
25 g masła roślinnego
20 dag wiórków kokosowych

Dodatkowo:
5 dag wiórków kokosowych
kilka kulek Rafaello (według własnego pomysłu)


Wykonanie – biszkopt

Wystawić wszystkie składniki potrzebne do przygotowania biszkoptu (powinny być one w temperaturze pokojowej).

Jajka ubić mikserem, po czym dodać cukier i nadal ubijać do powstania puszystej masy.

Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie nie przerywając ubijania, dodawać powoli i stopniowo do jajek.

Na końcu dodać olej i dokładnie zmiksować.

Tortownicę o średnicy 22 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Biszkopt powinien piec się w temperaturze 175 stopni przez 50 min.

! Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, wyrzucić z formy i studzić spodem do góry.


Wykonanie kremu:

W 1/2 szkl. mleka wymieszać żółtka i obie mąki. Całość zmiksować, by nie było grudek.

Pozostałe dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

Do gotującego się mleka dodać przygotowane żółtka z mąką i ugotować budyń, a następnie przestudzić go.

Miękkie masło zmiksować na gładką masę i dodać wystudzony budyń. Całość miksować do połączenia składników.

Na koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.


Przekładanie:

Wystudzony biszkopt przekroić. Krążki nasączyć połączeniem letniej wody i odrobiny wódki.

Na każdy krążek wyłożyć część kremu i docisnąć kolejnym. Boki tortu posmarować cienko kremem.

Wierz i boki posypać wiórkami kokosowymi. Dołożyć kilka kulek Rafaello do dekoracji.

Schłodzić tort w lodowce przez minimum całą noc.



Oryginalny przepis pochodzi ze strony ciasta.net



12 komentarzy:

  1. Witam, ooooo wyglada obłędnie, gdyby ne fakt że odchudzam się od jakiegoś czasu pewnie bym zrobiła go już dzisiaj. Zapraszam do mnie na www.lap-stajla.blogspot.com, u mnie post o spódnicach w kształcie A.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej to musi być mega smaczne ;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś chciałam zrobić taki tort, ale przepis, który znalazłam był mega skomplikowany. Twój jest jednak bardziej przyjazny:-) Chyba z niego skorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie !!!!!
    Super pościk :)

    http://beautyandfashionbykatrin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Uwielbiam wszystko co smakuje bądź pachnie jak kokos, więc na pewno ten tort by mi smakował. Co prawda nie lubię tortów, ale chętnie bym spróbowała i dała mu szansę :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląd smakowity, a smak pewno też :).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale słodko mi się zrobiło :) Taki tort musi smakować rewelacyjnie !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekam na coś nowego, coś może z masłem orzechowym, na wzór tych ciasteczek resses. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na www.lap-stajla.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  9. AA!!!mogę wpaść na kawałek??? :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nic sie nie uchowalo przed moim glodomorkiem :)

      Usuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...