Moi
drodzy!
Dziś
mam dla Was bardzo prostą, a jednocześnie przepyszną przekąskę.
Będzie ona świetną ozdobą stołu podczas imprezy, a gdy ktoś
odważy się ją zepsuć – z pewnością będzie chwalił!
Składniki:
5
jajek
1
puszka groszku
1
puszka tuńczyka
1
puszka kukurydzy
szczypiorek
Sos:
3
łyżki majonezu
3
łyżki jogurtu naturalnego
1
łyżeczka musztardy
sól
i pieprz do smaku
Wykonanie:
Jajka
gotujemy na twardo.
Przygotowujemy
sos, mieszając majonez, jogurt i musztardę w podanych proporcjach i
doprawiamy go solą i pieprzem.
Białka
jajek oddzielamy od żółtek, a następnie ścieramy je osobno na
tarce – białka na grubych oczkach, a żółtka na drobnych.
Groszek,
kukurydzę i tuńczyka odsączamy z zalewy, szczypiorek kroimy w
drobną kostkę.
Całość
układamy warstwami: można włożyć wszystko do dużej miski, bądź
do małych szklanek/miseczek, jak ja to zrobiłam.
Kolejność
od dołu: białka jajek, groszek, tuńczyk, kukurydza, sos
majonezowy, żółtka i szczypiorek.
Jako
dekorację umieściłam na wierzchu połówkę jajka.
Ja robię podobną ale sałatkę :) Zjadłabym i to bardzo, niestety nie mogę teraz jeść majonezu :(
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska, na zdjęciach wygląda super! :)
OdpowiedzUsuńpycha! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam :
unnormall.blogspot.com
wygląda smakowicie<3
OdpowiedzUsuńKusi.... Zjadlabym.
OdpowiedzUsuńPycha! Tylko dla siebie zrobiłabym bez groszku :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności !
OdpowiedzUsuńKolejny świetny wpis ;-)
Obserwuję i zapraszam
Tuńczyk to coś, co idealnie pasuje do jajek :-) podobnie jak szczypiorek do pasty jajecznej!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Patricia
Wygląda apetycznie, choć nie lubię groszku, więc pewnie zrobiłabym wersję bez niego. Jajka lubię, tuńczyka także, a połączenie ze szczypiorkiem - mniam. Narobiłaś mi ochoty na jajka :)
OdpowiedzUsuńJa podobnie jak Kinga, nie przepadam za groszkiem, no ale może bym go przeżyła... Tak czy siak, przekąska wygląda całkiem fajnie ;)!
OdpowiedzUsuńświetna śniadaniowa propozycja...i wygląda tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuń