sobota, 3 stycznia 2015

Cos pysznego

Doczekalismy sie srogiej zimy. Nie wiem, jak u Was, ale u mnie zalega pietnastocentymetrowy snieg, a temperatura nie wzrasta powyzej 0 stopni. Mroz jest szczegolnie widoczny na lisciach, z ktorych zwisaja sople lodu. W tak nieciekawa pogode niewielu z nas chce sie wychodzic z domu. Na mrozne wieczory i poranki polecam Wam moj ulubiony napoj, czyli kawe. Osobiscie pije jej dosc sporo i najczesciej jest to zwykly, czarny szatan. Od czasu do czasu lubie jednak troche poeksperymentowac i poczuc sie jak w domowej kawiarni ;) 

Dzis chcialabym pokazac Wam, jak zrobic pyszne latte macchiato. Czesci z Was sposob ten bedzie z pewnoscia znany, ale moze znajdzie sie jeszcze ktos, kto nie mial okazji go wyprobowac. Jest to przepis bardzo prosty, ktory z powodzeniem zrobi KAZDY, a jego przygotowanie zajmie nam okolo 15 minut.


Skladniki:
- mocna kawa
- mleko (najlepiej 3,2%)
- cynamon
- kakao
- cukier trzcinowy (dla slodzacych)


Przygotowanie:
Zaparzamy pol szklanki espresso lub innej mocnej kawy. Jesli mamy taka potrzebe slodzimy ja i mieszamy.

Mleko podgrzewamy w garnku, lecz nie gotujemy. Gdy bedzie juz cieple, ubijamy je blenderem lub spieniaczem do mleka. 

Mleko wlewamy do szklanki na wysokosc polowy szklanki. Powstala w wyniku ubijania pianka powinna zajmowac okolo 1/4 wysokosci. 


Najwazniejszym etapem jest wlewanie kawy. Do szklanki z mlekiem powoli, po sciance wlewamy zaparzona kawe. Do tej czynnosci dobrze jest uzyc naczynia z "dziobkiem". Kawa zatrzyma sie pomiedzy mlekiem a pianka.

Tak przygotowane latte warto udekorowac. Ja do tego celu uzywam kakao lub starta czekolade, a w okresie zimowym dodatkowo cynamon.

Lubicie latte macchiato? ;)

18 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy! Ja mam expres, który potrafi mi zrobić pyszną kawę trój-warstwową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. JA osttanio mam faze na kawę z cynamonem karmelem i czekolada... hardcorowa bomba kaloryczna ale co tam w końcu " zima " :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię eksperymentować z kawą ! Świetny post :)

    zapraszam: http://www.tynka18.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. W sylwestra kolega zrobił mi coś podobnego,mm! :3
    http://nipponmylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja latte robię sobie w ekspresie. Twoja jest niemal idealna, ale jednak latte powinno mieć więcej mleka, a tylko odrobinkę kawy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, oczywiscie, ale ja jestem takim kawoszem, ze nawet mleka nie dodaje do kawy. Dlatego jest to taka moja wersja, po ktorej jestem w stanie sie obudzic ;)

      Usuń
  6. Wygląda pysznie:)
    Pozdrawiam:)
    nellyer.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam latte, na pewno wykorzystam twój przepis

    zapraszam, u mnie nowy post

    ww.lap-stajla.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. narobiłaś mi ochotę na taką kawę :D
    tutajewa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. o mniam! co za pyszności! Żałuję, że jest teraz późno, bo najchętniej od razu machnęłabym sobie taką kawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakiś czas temu odstawiłam kawę, ale na taką co jakiś czas mogę się skusić :D Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam .. ale pysznie u Ciebie :) Uwielbiam kawę <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tę kawkę, narobiłaś apetytu. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie to moja ulubiona kawa :D
    Już wiem co w środę na uczelni wypiję :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja szaleję za cynamonową latte macchiato. W każdej kawiarni ją zamawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...