Z
ogromną radością obserwowałam rosnące wyświetlenia wpisu o
tradycyjnych szwajcarskich potrawach. Utwierdziło mnie to w
przekonaniu, że temat kulinariów jest dla Was tak samo ciekawy jak
dla mnie. Naturalnie chciałabym kontynuować tę serię wpisów i
tworzyć raz na miesiąc podobne zestawienie. Na dziś przygotowałam
listę regionalnych wypieków: ciast, tortów i tradycyjnych
ciasteczek, które charakteryzują konkretne kantony. Szwajcarię
bardzo rzadko traktować można jako całość. Praktycznie w każdej
poruszanej kwestii pojawia się magiczne zdanie: „W zależności od
kantonu”, dlatego też w moim zestawieniu nie mogło zabraknąć
uwzględnienia regionu, w którym króluje podany deser.
Zapraszam
na zestawienie 10 tradycyjnych szwajcarskich wypieków.
Aargau
– Rüeblitorte
Bardzo
popularnym wypiekiem, który spotkać można w kantonie Aargau
(Argowia) jest torcik marchewkowy (Rüebli=marchewka). W ramach
ciekawostki dodać mogę, że ten region nazywany jest nawet
żartobliwie „Rüebliland”. Podstawą tego ciasta jest masa z jaj
i migdałów, wzbogacona o startą marchew. Wypiek wykonuje się w
formie do pieczenia tortów. Jego wierzch dekorowany jest lukrem bądź
marcepanem. Charakterystyczną cechą jest obecność małych
marcepanowych marchewek ułożonych dookoła krawędzi. Same
marchewki rzucają się w oczy w każdym supermarkecie.
Basel
– Basler Läckerli
Basel
(Bazylea) jest ojczyzną piernikowych ciastek o nazwie Läckerli.
Ciasto, z którego wytwarza się te tradycyjne wypieki, składa się
z mąki, miodu, kandyzowanych owoców i orzechów. Po wymieszaniu
składników rozwałkowuje się je na kształt prostokąta i piecze.
Całość wykończyć należy glazurą z cukru. Ważnym elementem
jest pokrojenie ciasta na małe kwadraciki. To właśnie w takiej
formie noszą one nazwę Läckerli i uważane są za gotowy produkt.
Basler Läckerli często spotkać można w sklepach zamknięte w
opakowaniach vintage marki Läckerli-Huus.
Fribourg
– Anisbrötli
Wbrew
nazwie Anisbrötli to nie bułeczki, lecz małe ciasteczka, które
tradycyjnie na wierzchu mają wytłoczony wzór. Ich cechą
charakterystyczną jest niewątpliwie sam wygląd, ale także
intensywny anyżowy smak. Ciastka te są przy tym białe, na zewnątrz
chrupkie, a w środku miękkie. Ze względu na swą wyjątkowość
stały się one produktem lokalnym, który dostępny jest jedynie w
czasie adwentu i Świąt Bożego Narodzenia.
Graubünden
– Bündner Nusstorte
Jednym
z najbardziej znanych ciast nie tylko w tym regionie, ale i w całej
Szwajcarii jest torcik orzechowy. Jest to okrągłe, płaskie, kruche
ciasto wypełnione obficie karmelizowaną masą z grubo posiekanych
orzechów. W Szwajcarii jest to jeden z największych eksportowych
produktów wśród pieczywa i ciast. Ciekawostka: Ciasto to
charakteryzuje się długą datą przydatności. Dobrze przygotowane
nawet po 2 miesiącach przechowywania w kuchennej szafce powinno
nadawać się do spożycia.
Luzern
– Luzerner Birnenweggen
Rodzaj
zawijanego ciasta wypełnionego gruszkowym nadzieniem. Nie powinno
się mylić tego rodzaju słodkości z chlebkiem gruszkowym, który
spotkać można chociażby w Graubünden. Birnenweggen
są podłużne i owalne. W ich skład wchodzi ciasto drożdżowe lub
francuskie, na które po rozwałkowaniu wykłada się nadzienie i
zawija w rulon. Wnętrze tworzone jest na bazie suszonych gruszek.
Reszta pozostaje jednak w tajemnicy twórców, stąd też ciastko z
gruszkami każdego producenta smakuje nieco inaczej.
Schaffhausen
– Schaffhauserzungen
Wypiek
w postaci języczków jest duma mieszkańców Schaffhausen od 1886 r.
Ta słodycz stworzona jest na bazie orzechów laskowych i migdałów.
Dodatkowo wypełniona jest delikatnym maślano-kremowym nadzieniem.
Co ciekawe do wytworu tych ciastek nie jest używana mąka. Często
nazywa się je po prostu „Züngli” (języczki). Nazwa ta określać
ma ich owalny kształt, podobny do ludzkiego języka.
St.
Gallen – Klostertorte
Klostertorte
(tort klasztorny) to jedno z najbardziej znanych ciast w kantonie
Sankt Gallen, które notabene znane jest również ze swojego
klasztoru, więc nazwa nie wzięła się znikąd. Ten rodzaj placka
składa się z brązowego, migdałowego ciasta i konfitury. Tort ten
często porównywany jest z austriackim Linzertorte, lecz jest od
niego mniej słodki.
Thurgau
– Thurgauer Apfelkuchen
Wschodnia
Szwajcaria to region najbardziej obfity w jabłka, dlatego też
ciasto z tym owocem uchodzi za ich tradycyjny wypiek. Swoją drogą
moją wersję tego jabłecznika mogliście zobaczyć już na blogu
(LINK). Charakterystyczną cechą tego ciasta jest naturalnie
ułożenie nie do końca przeciętych połówek jabłek po okręgu.
Tessin
– Panettone
Któż
w Szwajcarii nie zna Panettone?! Jest to wręcz bohater królujący
na świątecznych szwajcarskich stołach. Wywodzi się on jednak z
włoskiego kantonu Tessin (Ticino). Panettone to rodzaj ciasta
drożdżowego z dodatkiem rodzynek i kandyzowanych owoców. Często
spotkać można je w sklepach pakowane w kartony lub w postaci
podłużnych kawałków krojonych na miejscu z metrowych ciast.
Zug
– Zuger Kirschtorte
W
kantonie Zug najpopularniejszym ciastem jest torcik wiśniowy. Jest
to wypiek z jasnego biszkoptu nasączonego wiśniowym syropem, który
znajduje się pomiędzy biszkoptem japońskim. Pomiędzy blatami
biszkoptów wyczuć można kremową masę wiśniową, pokrywającą
również boki tortu. Wierzch ciasta koniecznie musi być pokryty
„śniegiem” (cukier puder wymieszany ze skrobią). Typowy jest
także wzór diamentu „wyrysowany w śniegu”.
Zürich
– Hüppen
Hüppen
to nazwa określająca rurki wypełnione najczęściej masą
czekoladową. Tworzy się je z cienkiego ciastka przypominającego
opłatek, który następnie jest zwijany wzdłuż dłuższego boku.
Takie rurki wykorzystywane są często w kawiarniach do dekoracji
deserów.
Naturalnie
szwajcarska kuchnia ma wiele więcej do zaoferowania niż potrawy,
które pokazałam w tych dwóch wpisach. Ten temat jest mi na tyle
bliski, że chętnie kontynuowałabym go i tu nasuwa mi się pytanie.
W jakiej formie chcielibyście by się on pokazywał? Czy lepiej
byłoby stworzyć osobny wpis dla każdego kantonu, podzielić
regionalne potrawy na kategorie (podobnie jak dziś pod uwagę
wzięłam jedynie wypieki), czy może trzymać się jeszcze innego
podziału? Chętnie poznam Wasze propozycje.
Czy
znacie te regionalne szwajcarskie wypieki?
Większość smaków jest mi znana 😉
OdpowiedzUsuńIle jeszcze ciekawych smaków można poznać. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńPowiem Ci kochana, ze nie wazne z jakiego kantonu ja wciagam wszystkie tutejsze slodycze hihihi ;) Oczywiscie prym wiedzie Nusstorte i z Kantonu Bern - Meitschibei albo Schoggi kuchen. Moja tesciowa robi pyszne wypieki <3
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam. Wygląda apetycznie, aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
https://farbowane-podroze.blogspot.com/
Panettone znam, bo jest dostępne u nas w Tesco. Pozostałe słodkości to dla mnie nowość, choć sądząc po opisach przypadłyby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńJakie to wszystko wydaje się pyszne... znam jedynie torcik marchewkowy, ale robiony w Polsce pewnie nie smakuje tak samo:)
OdpowiedzUsuńGraubünden – Bündner Nusstorte....zjadłabym:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Zjadłabym jedynie torcik marchewkowy i jabłecznik - reszta wydaje mi się być obrzydliwa :D Ale ja już tak mam, że nie cierpię w wypiekach anyżu, orzechów, bakalii, itp. :D
OdpowiedzUsuńSzukałam przepisu na ciasto marchewkowe na święta- Rüeblitorte wygląda zachęcająco, więc chyba sama spróbuję je przygotować. ;)
OdpowiedzUsuńP.S. Moim zdaniem ciekawy mógłby być taki podział przepisów na kantony. Niemniej jednak, w jakiej formie się na to nie zdecydujesz, to bardzo chętnie poczytam o tradycyjnych potrawach. :)
Chętnie bym spróbowała tych słodkości:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Nowy post - WWW.KARYN.PL
Takie rurki kojarzą mi się z dzieciństwem! Chociaż te co jadłam pewnie nie dorównują smakiem tym szwajcarskim ;D Jeżeli chodzi o formę wpisów, to podział na kategorie jest według mnie najlepszy ;)
OdpowiedzUsuńSłodkości wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńprzyznam szczerze, że nie spotkałam się ze szwajcarskimi łakociami :P ale wśród tych, które przedstawiłaś wszystkich z chęcią spróbowałabym :D szczególnie przypadł mi do gustu ten a'la strudel z gruszkowym nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy post, forma też super ;). Nie słyszałam prawie żadnym z tych wypieków, a wydają się być naprawdę dobre i unikatowe np. torcik z orzechowy i ciasto z gruszkami. Do tego są pomysłowo udekorowane.
OdpowiedzUsuń