sobota, 15 grudnia 2018

Szwajcarskie smaki #2 - Regionalne wypieki

Z ogromną radością obserwowałam rosnące wyświetlenia wpisu o tradycyjnych szwajcarskich potrawach. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że temat kulinariów jest dla Was tak samo ciekawy jak dla mnie. Naturalnie chciałabym kontynuować tę serię wpisów i tworzyć raz na miesiąc podobne zestawienie. Na dziś przygotowałam listę regionalnych wypieków: ciast, tortów i tradycyjnych ciasteczek, które charakteryzują konkretne kantony. Szwajcarię bardzo rzadko traktować można jako całość. Praktycznie w każdej poruszanej kwestii pojawia się magiczne zdanie: „W zależności od kantonu”, dlatego też w moim zestawieniu nie mogło zabraknąć uwzględnienia regionu, w którym króluje podany deser.

Zapraszam na zestawienie 10 tradycyjnych szwajcarskich wypieków. 

Aargau – Rüeblitorte

Bardzo popularnym wypiekiem, który spotkać można w kantonie Aargau (Argowia) jest torcik marchewkowy (Rüebli=marchewka). W ramach ciekawostki dodać mogę, że ten region nazywany jest nawet żartobliwie „Rüebliland”. Podstawą tego ciasta jest masa z jaj i migdałów, wzbogacona o startą marchew. Wypiek wykonuje się w formie do pieczenia tortów. Jego wierzch dekorowany jest lukrem bądź marcepanem. Charakterystyczną cechą jest obecność małych marcepanowych marchewek ułożonych dookoła krawędzi. Same marchewki rzucają się w oczy w każdym supermarkecie.




























Basel – Basler Läckerli

Basel (Bazylea) jest ojczyzną piernikowych ciastek o nazwie Läckerli. Ciasto, z którego wytwarza się te tradycyjne wypieki, składa się z mąki, miodu, kandyzowanych owoców i orzechów. Po wymieszaniu składników rozwałkowuje się je na kształt prostokąta i piecze. Całość wykończyć należy glazurą z cukru. Ważnym elementem jest pokrojenie ciasta na małe kwadraciki. To właśnie w takiej formie noszą one nazwę Läckerli i uważane są za gotowy produkt. Basler Läckerli często spotkać można w sklepach zamknięte w opakowaniach vintage marki Läckerli-Huus.




















Fribourg – Anisbrötli

Wbrew nazwie Anisbrötli to nie bułeczki, lecz małe ciasteczka, które tradycyjnie na wierzchu mają wytłoczony wzór. Ich cechą charakterystyczną jest niewątpliwie sam wygląd, ale także intensywny anyżowy smak. Ciastka te są przy tym białe, na zewnątrz chrupkie, a w środku miękkie. Ze względu na swą wyjątkowość stały się one produktem lokalnym, który dostępny jest jedynie w czasie adwentu i Świąt Bożego Narodzenia.



Graubünden – Bündner Nusstorte

Jednym z najbardziej znanych ciast nie tylko w tym regionie, ale i w całej Szwajcarii jest torcik orzechowy. Jest to okrągłe, płaskie, kruche ciasto wypełnione obficie karmelizowaną masą z grubo posiekanych orzechów. W Szwajcarii jest to jeden z największych eksportowych produktów wśród pieczywa i ciast. Ciekawostka: Ciasto to charakteryzuje się długą datą przydatności. Dobrze przygotowane nawet po 2 miesiącach przechowywania w kuchennej szafce powinno nadawać się do spożycia.



Luzern – Luzerner Birnenweggen

Rodzaj zawijanego ciasta wypełnionego gruszkowym nadzieniem. Nie powinno się mylić tego rodzaju słodkości z chlebkiem gruszkowym, który spotkać można chociażby w Graubünden. Birnenweggen są podłużne i owalne. W ich skład wchodzi ciasto drożdżowe lub francuskie, na które po rozwałkowaniu wykłada się nadzienie i zawija w rulon. Wnętrze tworzone jest na bazie suszonych gruszek. Reszta pozostaje jednak w tajemnicy twórców, stąd też ciastko z gruszkami każdego producenta smakuje nieco inaczej.































Schaffhausen – Schaffhauserzungen

Wypiek w postaci języczków jest duma mieszkańców Schaffhausen od 1886 r. Ta słodycz stworzona jest na bazie orzechów laskowych i migdałów. Dodatkowo wypełniona jest delikatnym maślano-kremowym nadzieniem. Co ciekawe do wytworu tych ciastek nie jest używana mąka. Często nazywa się je po prostu „Züngli” (języczki). Nazwa ta określać ma ich owalny kształt, podobny do ludzkiego języka.


















St. Gallen – Klostertorte

Klostertorte (tort klasztorny) to jedno z najbardziej znanych ciast w kantonie Sankt Gallen, które notabene znane jest również ze swojego klasztoru, więc nazwa nie wzięła się znikąd. Ten rodzaj placka składa się z brązowego, migdałowego ciasta i konfitury. Tort ten często porównywany jest z austriackim Linzertorte, lecz jest od niego mniej słodki.



























Thurgau – Thurgauer Apfelkuchen

Wschodnia Szwajcaria to region najbardziej obfity w jabłka, dlatego też ciasto z tym owocem uchodzi za ich tradycyjny wypiek. Swoją drogą moją wersję tego jabłecznika mogliście zobaczyć już na blogu (LINK). Charakterystyczną cechą tego ciasta jest naturalnie ułożenie nie do końca przeciętych połówek jabłek po okręgu.


Tessin – Panettone

Któż w Szwajcarii nie zna Panettone?! Jest to wręcz bohater królujący na świątecznych szwajcarskich stołach. Wywodzi się on jednak z włoskiego kantonu Tessin (Ticino). Panettone to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem rodzynek i kandyzowanych owoców. Często spotkać można je w sklepach pakowane w kartony lub w postaci podłużnych kawałków krojonych na miejscu z metrowych ciast.

























Zug – Zuger Kirschtorte

W kantonie Zug najpopularniejszym ciastem jest torcik wiśniowy. Jest to wypiek z jasnego biszkoptu nasączonego wiśniowym syropem, który znajduje się pomiędzy biszkoptem japońskim. Pomiędzy blatami biszkoptów wyczuć można kremową masę wiśniową, pokrywającą również boki tortu. Wierzch ciasta koniecznie musi być pokryty „śniegiem” (cukier puder wymieszany ze skrobią). Typowy jest także wzór diamentu „wyrysowany w śniegu”.






































Zürich – Hüppen

Hüppen to nazwa określająca rurki wypełnione najczęściej masą czekoladową. Tworzy się je z cienkiego ciastka przypominającego opłatek, który następnie jest zwijany wzdłuż dłuższego boku. Takie rurki wykorzystywane są często w kawiarniach do dekoracji deserów.



Naturalnie szwajcarska kuchnia ma wiele więcej do zaoferowania niż potrawy, które pokazałam w tych dwóch wpisach. Ten temat jest mi na tyle bliski, że chętnie kontynuowałabym go i tu nasuwa mi się pytanie. W jakiej formie chcielibyście by się on pokazywał? Czy lepiej byłoby stworzyć osobny wpis dla każdego kantonu, podzielić regionalne potrawy na kategorie (podobnie jak dziś pod uwagę wzięłam jedynie wypieki), czy może trzymać się jeszcze innego podziału? Chętnie poznam Wasze propozycje.

Czy znacie te regionalne szwajcarskie wypieki?

14 komentarzy:

  1. Większość smaków jest mi znana 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile jeszcze ciekawych smaków można poznać. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem Ci kochana, ze nie wazne z jakiego kantonu ja wciagam wszystkie tutejsze slodycze hihihi ;) Oczywiscie prym wiedzie Nusstorte i z Kantonu Bern - Meitschibei albo Schoggi kuchen. Moja tesciowa robi pyszne wypieki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, mniam, mniam. Wygląda apetycznie, aż zgłodniałam.
    Serdecznie pozdrawiam.
    https://farbowane-podroze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Panettone znam, bo jest dostępne u nas w Tesco. Pozostałe słodkości to dla mnie nowość, choć sądząc po opisach przypadłyby mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie to wszystko wydaje się pyszne... znam jedynie torcik marchewkowy, ale robiony w Polsce pewnie nie smakuje tak samo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Graubünden – Bündner Nusstorte....zjadłabym:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadłabym jedynie torcik marchewkowy i jabłecznik - reszta wydaje mi się być obrzydliwa :D Ale ja już tak mam, że nie cierpię w wypiekach anyżu, orzechów, bakalii, itp. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Szukałam przepisu na ciasto marchewkowe na święta- Rüeblitorte wygląda zachęcająco, więc chyba sama spróbuję je przygotować. ;)

    P.S. Moim zdaniem ciekawy mógłby być taki podział przepisów na kantony. Niemniej jednak, w jakiej formie się na to nie zdecydujesz, to bardzo chętnie poczytam o tradycyjnych potrawach. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym spróbowała tych słodkości:)

    Buziaki:*
    Nowy post - WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie rurki kojarzą mi się z dzieciństwem! Chociaż te co jadłam pewnie nie dorównują smakiem tym szwajcarskim ;D Jeżeli chodzi o formę wpisów, to podział na kategorie jest według mnie najlepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. przyznam szczerze, że nie spotkałam się ze szwajcarskimi łakociami :P ale wśród tych, które przedstawiłaś wszystkich z chęcią spróbowałabym :D szczególnie przypadł mi do gustu ten a'la strudel z gruszkowym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawy post, forma też super ;). Nie słyszałam prawie żadnym z tych wypieków, a wydają się być naprawdę dobre i unikatowe np. torcik z orzechowy i ciasto z gruszkami. Do tego są pomysłowo udekorowane.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...