czwartek, 6 grudnia 2018

Coś pysznego #51- Najlepsza szarlotka z bezą

Na dziś przygotowałam dla Was prawdziwą ucztę i to nie tylko dla podniebienia. Wizualnie myślę, że również to ciasto prezentuje się tak dobrze, że można byłoby zjeść je przez ekran. Ja sama ślinie się przy pisaniu tego wpisu. Przepis na tę przepyszną szarlotkę wypatrzyłam na stronie Kwestia Smaku i podeszłam do niego z dużą ostrożnością. Jakoś tak się w życiu zdarzało, że praktycznie żaden przepis zaczerpnięty stamtąd mi się nie udał. Postanowiłam jednak spróbować i okazało się to rewelacyjnym posunięciem. Wyszła mi bowiem jedna z lepszych szarlotek! Chcąc dzielić się z Wami wszystkim co najlepsze, postanowiłam podrzucić Wam pomysł na kolejny wypiek wraz z moim sposobem wykonania.

Szarlotka z bezą


































Składniki na ciasto:

450 g mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g masła
5 żółtek

Składniki na nadzienie jabłkowe:

4 duże jabłka
1 cukier waniliowy
sok z połowy cytryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 łyżeczka cynamonu (można pominąć)

Składniki na bezę:

5 białek
1 – 1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania (opcjonalnie)


Wykonanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać oba cukry i proszek do pieczenia.
Masło posiekać na drobne kawałki i wrzucić do miski.
Połączyć składniki palcami do powstania kruszonki.
Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Do tej czynności można użyć miksera ze specjalną rączką.

Gdy składniki będą połączone w elastyczne ciasto, uformować je w kulkę i owinąć folią, a następnie schować do lodówki. Chłodzić około pół godziny.

W tym czasie przygotować jabłka: obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Dodać sok z cytryny oraz budyń w proszku. Wsypać także cukier waniliowy i cynamon, jeśli ktoś lubi.

Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić w proporcjach 2/3 i 1/3.
1/3 ciasta schować z powrotem do lodówki. Większą częścią kruchego ciasta wyłożyć dno blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia lub natłuścić.
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni i piec ciasto przez 10 min.

Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Stopniowo dodawać cukier, nie przestając ubijać. Przy podaniu składników podałam „widełki” ze względu na preferencje słodkości. Oryginalnie powinno być 1 i 1/2 szklanki cukru. Ja jednak niczego nie słodzę i dodanie niecałej szklanki było dla mnie jeszcze zbyt słodkie. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i chwilę miksować.


Na podpieczony, wystudzony spód ciasta wyłożyć jabłka, a na nie bezę.
Wierzch pokryć równo startym na tarce o grubych oczkach ciastem pozostawionym w lodówce.
Piec około 35 minut w tej samej temperaturze, aż wierzch ciasta się zezłoci.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem, lecz i bez tego jest pyszne!

13 komentarzy:

  1. O kochana dzis wlasnie robie szarlotke ale bez bezy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham szarlotkę! Ta Twoja wygląda cudownie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosze mi wysłać teraz już! kocham szarlotki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę. Zawsze chętnie się ją zajadam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym jadła moja babcia zawsze taką robiła:)

    Buziaki:*
    Nowy post - WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje uwielbienie słodyczy nie pozwala mi przejść obojętnie obok takich pyszności:).

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jakoś ogromną fanką szarlotki nie jestem ;) Wolę sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobną bo to moje ulubione ciasto :) i jak teraz patrzę na to zdjęcie to.nabralam ochoty i chyba będę piekła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chociaż szarlotkę uwielbiam to takiej z bezą jeszcze nie jadłam! ;) Moja mama robi bardzo podobne ciasto, tylko że z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wiśniami jeszcze nie próbowałam, ale chyba się skuszę ;)

      Usuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...