W ostatnim czasie szalałam z domowymi
obiadkami. Mimo że czasu nie mam zbyt wiele, to starałam się
codziennie przygotować pyszny i pożywny posiłek i nie jest dla
mnie problemem poświęcić mu nieco więcej uwagi. Tym samym
pokusiłam się o zrobienie gołąbków bez zawijania. Jest to tez fajna propozycja na jedno ze świątecznych dan.
Jeśli lubicie tego typu potrawy, to
zapraszam do wypróbowania tego przepisu!
Składniki:
2 kostki bulionowe
400 g białej kapusty
60 g koncentratu pomidorowego
500 g mięsa mielonego
0,75 szkl. ryżu
0,5 szkl. kaszy mannej
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki śmietany
sol i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę zetrzeć na tarce o grubych
oczkach lub cienko poszatkować.
Mięso wymieszać z kapustą, ryżem,
kaszą manną i jajkami.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku
i dokładnie wymieszać.
Uformować owalne gołąbki. Obtoczyć
je w mące i usmażyć na rumiano.
Podlać 1 l gorącej wody, wrzucić
kostki bulionowe i dodać koncentrat.
Gotować na małym ogniu pod
przykryciem około 45 – 50 min.
Na koniec dodać śmietanę.
Gołąbki podałam z makaronem typu
pappardelle, ale dobrze smakują również z ziemniakami.
Życzę Wam spokojnych Świąt!
Mniami ;)
OdpowiedzUsuńSłyszałam o nich ,ale nigdy nie jadłam ani nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, kto wie może wypróbuję nabrałam ochoty.
OdpowiedzUsuńach... uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńFajna odmiana normalnych gołąbków:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ;)
Zjadłabym ze smakiem :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam, a wyglądają bardzo smacznie. :)
OdpowiedzUsuń