wtorek, 25 czerwca 2019

Coś pysznego #59 - Torcik z musem cytrynowym

Torcik bez okazji? Dlaczego nie! W tym roku odmówiłam sobie stworzenia tortu na własne urodziny, więc nadrobić mogę to, wykonując taki rodzaj ciasta wielokrotnie w ciągu roku. Od dawna miałam chęć na ciasto cytrynowe, lecz jego tradycyjna forma nieco mi się znudziła. Tym samym sięgnęłam po wyżyny i przygotowałam torcik, którego główna część składa się z musu cytrynowego. Ciacho jest bardzo puszyste i z pewnością wpasuje się w gusta tych, którzy lubią lekko kwaskowe, cytrynowe smaki.


Składniki:

4 jajka
150 g cukru pudru
45 g kakao

115 g masła
1 szklanka cukru
sok z cytryny
4 jajka
skórka z cytryny
1 szklanka śmietany kremówki

Wykonanie:

Żółtka z 4 jajek utrzeć z cukrem pudrem na jasną i gęstą pianę. Dodać przesiane kakao i zmiksować.
W osobnym naczyniu ubić białka. Pianę dodać delikatnie do masy kakaowej i wymieszać łyżką. Powstała masa powinna być puszysta.

Tortownicę (moja miała średnicę 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i wyrównać.
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-40 min.
Ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystudzenia.

W małym garnuszku zagotować sok z cytryny (około 0.5 szklanki) z połową szklanki cukru do jego całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z palnika.


Żółtka (4 szt) utrzeć z pozostałą częścią cukru tak, by powstał kogel-mogel. Dodać gorący sok z cytryny, cały czas miksując.
Całość przełożyć z powrotem do garnka i zagotować. Masę mieszać, uważając by się nie przypaliła.
Zagotowaną, gorącą masę przełożyć do misy miksera i zmiksować przez kilkanaście minut. Powinna ona ostygnąć i podwoić swoją objętość.

Miękkie masło pokrojone w małą kosteczkę dodawać po łyżeczce do masy, nie przerywając miksowania. Na koniec dorzucić skórkę z cytryny.

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, a następnie dodać ją do ubitej masy. Całość wymieszać łyżką. W tym miejscu można spróbować masę i ewentualnie trochę dosłodzić.
Masę przełożyć na upieczony spód i wyrównać.


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać około 200 g cukru. Upiec bezę, wykładając blachę piekarnika papierem do pieczenia i rozsmarowując ją na kształt okręgu o średnicy 24 cm.
Torcik udekorować wypieczona beza i schłodzić w lodowce.

Uwaga! Na drugi dzień torcik może być nieco kwaskowy. Później smaki się „przegryzają” i zyskuje pyszny orzeźwiający smak.

A czy Wy lubicie cytrynowe ciasta?

25 komentarzy:

  1. Lubię 😀
    Niestety gotowanie czy pieczenie to nie jest moja mocna strona -w kuchni mam dwie lewe ręce 😁
    Pozdrawiam
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  2. O kochana level pro, wyglada oblednie mysle ze jeszcze lepiej smakuje :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda pysznie, chociaż ostatnio mam fazę na ciasta na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm wygląda na taki puszysty i pyszny :3.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się takie połączenie, ciemny spód, owocowy krem i beza :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie cytrynowe smaki, jeszcze na ciemnym spodzie - marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki torcik z miłą chęcią zjadłabym <3 Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż się głodna zrobiłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny torcik. Ładnie się prezentuje i zapewne też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cytrynowe uwielbiam najbardziej! Nawet jest taki smak lodów Carte d'Or - ciasto cytrynowe i to są moje ulubione lody, jedne z najlepszych :D Szkoda tylko, że pieczenie idzie mi tak kiepsko, jak zrobię jabłecznik (ugotowanie jabłek + ugniecenie ciasta), to już jest u mnie wyczyn 😂 Ale może spróbuję... Nie samymi goframi człowiek żyje 😅
    Pozdrawiam!
    Tov

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! A ta beza wyszła Ci genialnie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosty i smaczny, wręcz idealny. Zrobię go na urodziny dla taty

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda obłędnie i po powrocie do domu muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...