Torcik
bez okazji? Dlaczego nie! W tym roku odmówiłam sobie stworzenia
tortu na własne urodziny, więc nadrobić mogę to, wykonując taki
rodzaj ciasta wielokrotnie w ciągu roku. Od dawna miałam chęć na
ciasto cytrynowe, lecz jego tradycyjna forma nieco mi się znudziła.
Tym samym sięgnęłam po wyżyny i przygotowałam torcik, którego
główna część składa się z musu cytrynowego. Ciacho jest bardzo
puszyste i z pewnością wpasuje się w gusta tych, którzy lubią
lekko kwaskowe, cytrynowe smaki.
Składniki:
4
jajka
150
g cukru pudru
45
g kakao
115
g masła
1
szklanka cukru
sok
z cytryny
4
jajka
skórka
z cytryny
1
szklanka śmietany kremówki
Wykonanie:
Żółtka
z 4 jajek utrzeć z cukrem pudrem na jasną i gęstą pianę. Dodać
przesiane kakao i zmiksować.
W
osobnym naczyniu ubić białka. Pianę dodać delikatnie do masy
kakaowej i wymieszać łyżką. Powstała masa powinna być puszysta.
Tortownicę
(moja miała średnicę 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać
do niej ciasto i wyrównać.
Włożyć
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 30-40 min.
Ciasto
wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystudzenia.
W
małym garnuszku zagotować sok z cytryny (około 0.5 szklanki) z
połową szklanki cukru do jego całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z
palnika.
Żółtka
(4 szt) utrzeć z pozostałą częścią cukru tak, by powstał
kogel-mogel. Dodać gorący sok z cytryny, cały czas miksując.
Całość
przełożyć z powrotem do garnka i zagotować. Masę mieszać,
uważając by się nie przypaliła.
Zagotowaną,
gorącą masę przełożyć do misy miksera i zmiksować przez
kilkanaście minut. Powinna ona ostygnąć i podwoić swoją
objętość.
Miękkie
masło pokrojone w małą kosteczkę dodawać po łyżeczce do masy,
nie przerywając miksowania. Na koniec dorzucić skórkę z cytryny.
W
osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę, a następnie dodać ją
do ubitej masy. Całość wymieszać łyżką. W tym miejscu można
spróbować masę i ewentualnie trochę dosłodzić.
Masę
przełożyć na upieczony spód i wyrównać.
Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać około 200 g
cukru. Upiec bezę, wykładając blachę piekarnika papierem do
pieczenia i rozsmarowując ją na kształt okręgu o średnicy 24 cm.
Torcik
udekorować wypieczona beza i schłodzić w lodowce.
Uwaga!
Na drugi dzień torcik może być nieco kwaskowy. Później smaki się
„przegryzają” i zyskuje pyszny orzeźwiający smak.
A
czy Wy lubicie cytrynowe ciasta?
Pychotka:)
OdpowiedzUsuńLubię 😀
OdpowiedzUsuńNiestety gotowanie czy pieczenie to nie jest moja mocna strona -w kuchni mam dwie lewe ręce 😁
Pozdrawiam
Lili
O kochana level pro, wyglada oblednie mysle ze jeszcze lepiej smakuje :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Mniam, mniam.
OdpowiedzUsuńsuper to wygląda :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Ja wracam po ponad dwóch tygodniach z nowym postem -> WWW.KARYN.PL
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńZa gorąco na pieczenie... ;)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda pysznie, chociaż ostatnio mam fazę na ciasta na zimno :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda na taki puszysty i pyszny :3.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się takie połączenie, ciemny spód, owocowy krem i beza :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie cytrynowe smaki, jeszcze na ciemnym spodzie - marzenie :D
OdpowiedzUsuńTaki torcik z miłą chęcią zjadłabym <3 Pychota.
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam! :)
OdpowiedzUsuńTaki chętnie bym zjadła <3
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. Orzeźwienie na lato.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne.
OdpowiedzUsuńPiękny torcik. Ładnie się prezentuje i zapewne też smakuje :)
OdpowiedzUsuńmniam! daj kawałek ;)!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie:).
OdpowiedzUsuńCytrynowe uwielbiam najbardziej! Nawet jest taki smak lodów Carte d'Or - ciasto cytrynowe i to są moje ulubione lody, jedne z najlepszych :D Szkoda tylko, że pieczenie idzie mi tak kiepsko, jak zrobię jabłecznik (ugotowanie jabłek + ugniecenie ciasta), to już jest u mnie wyczyn 😂 Ale może spróbuję... Nie samymi goframi człowiek żyje 😅
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Tov
Wygląda fenomenalnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! A ta beza wyszła Ci genialnie:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)
Prosty i smaczny, wręcz idealny. Zrobię go na urodziny dla taty
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie i po powrocie do domu muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuń