środa, 29 maja 2019

Szwajcarskie smaki #4 - Popularne szwajcarskie napoje

Zapraszam dziś na kolejną odsłonę, która pozwoli Wam poznać szwajcarskie smaki. Do tej pory poruszyłam ten temat trzykrotnie, dlatego zachęcam do zapoznania się z poprzednimi wpisami (Życie w Szwajcarii – Szwajcarskie smaki). Na dziś przygotowałam z kolei dziesięć znanych w kraju serów i zegarków napojów. Wśród nich znajdują się napoje gazowane, soki i trunki alkoholowe. Post ten powstał w dużej mierze z moich obserwacji, a jeśli znacie inne napoje produkowane w Szwajcarii, które kojarzą się z tym krajem, koniecznie dajcie znać, bym mogła zaktualizować tę listę. W moim wpisie nie uwzględniałam win, które są lubiane przez Szwajcarów. Na terenie kraju znajdują się liczne winnice, lecz temat ten zasługuje na nieco więcej uwagi.

Rivella

Bez wątpienia najbardziej znanym napojem szwajcarskim jest Rivella. To właśnie ona przychodzi mi na myśl, gdy ktoś pyta mnie o regionalne produkty. Jest także specjałem, który każdy odwiedzający Szwajcarię musi skosztować. Rivella ma jeden charakterystyczny składnik, który wyróżnia napój spośród innych. W jej składzie znajduje się serum mleczne pochodzące z serwatki. To nietypowe połączenie smaków powoduje, że żaden inny napój gazowany nie jest w stanie się z nią równać. Rivella powoduje skrajne emocje: albo się ją kocha albo nienawidzi. Podstawowym rodzajem jest wersja czerwona (Rot), która produkowana jest od 1952 r. Blau, czyli niebieska Rivella zawiera mniej kalorii, a Grün – wzbogacona jest o ekstrakty z zielonej herbaty. Nowymi rodzajami tego napoju jest wersja Refresh z mniejszą ilością cukru i Holunderblüte o smaku bzu. Swego czasu dostać można było również wariacje smakowe np.: brzoskwinie czy rabarbar, które bardzo mi smakowały, lecz zostały zastąpione przez bez.





Pepita

Pepita to nazwa gazowanej lemoniady, która jest dobrze znana w niemieckojęzycznej części kraju. Jej charakterystyczną cechą jest grejpfrutowy smak, który nadaje gorzkawo-słodki aromat. Szwajcarzy najchętniej sięgają po nią latem, ponieważ jest bardzo orzeźwiająca. Poza oryginalną wersją kupić można jeszcze lemoniadę o smaku pomarańczowym, cytrynowym i w wersji light.

Elmer Citro

Zamknięta w butelce woda źródlana z sokiem cytrynowym. Produkuje się ją w kantonie Glarus i jest jednym ze standardowych produktów tego regionu. Na rynku znajduje się od 1927 r. W jej składzie nie ma środków konserwujących ani stabilizatorów. W smaku przypomina ona orzeźwiającą lemoniadę. Istnieje również zwykła woda mineralna o nazwie Elmer.





Piwo

Według statystyk piwo jest najchętniej wypijanym przez Szwajcarów napojem alkoholowym. Ostatnie badania wykonane zostały w 2006 r. i według nich przeciętny mieszkaniec Szwajcarii wypija rocznie 56 l tego napoju. Najpopularniejszym szwajcarskim piwem jest Feldschlösschen (przy którym już nie jeden połamał sobie język, dopiero sięgając po butelkę). Innym przykładem z kraju serów jest Calanda produkowana w miejscowości Chur (GR). Firma ta eksperymentuje ze smakami, stąd lubiane są także jej wersje Radler oraz wersja „lodowa”. Do znanych piw należą również: Eichhof z Luzern, Schützengarten, Quölfrisch, a panie sięgają chętnie po piwa smakowe Cardinal Eve.





Saurer Most

To rodzaj cydru, popularny napój alkoholowy, który wytwarza się ze sfermentowanego soku jabłkowego. Spożywany jest w całej Szwajcarii, lecz za region dominujący uznaje się Thurgau. Saurer Most sprzedawany jest w specjalnych butelkach z korkiem i jako nieliczne butelki w tym kraju obowiązuje na nie kaucja. W sklepach znaleźć można dwie wersje tego trunku: mętną i klarowną.

Süssmost

W opozycji do tego napoju stoi Süssmost, jego słodka i bezalkoholowa wersja. Jest to rodzaj soku wytwarzanego z jabłek, który wytwarza się w wyniku podgrzewania, lecz nie dopuszcza się do fermentowania, przez co pozostaje bezalkoholowy. Najwięcej producentów tego napoju znajduje się w Szwajcarii Wschodniej. Roczna ilość spożytego soku typu Süssmost wynosi pomiędzy 12 – 25 l rocznie. Istnieją dwa rodzaje tego napoju: Frisch ab Presse to wariant dostępny jedynie jesienią po zbiorach jabłek oraz klasyczny sok pasteryzowany.






Apfelschorle

Kolejnym popularnym napojem wybieranym często w Szwajcarii i proponowanym w niemal każdej restauracji jest Apfelschorle. Jest to mieszanka soku jabłkowego i wody mineralnej. Smakuje ona jak gazowany napój jabłkowy. Poleca się ją podczas i po treningach, ponieważ jest dużym źródłem wody i minerałów.

Appenzeller Alpenbitter

To alkoholowy napój przygotowywany z ziół, który charakteryzuje się gorzkim smakiem. Produkowany jest głównie w regionie Appenzellerland, ale także w Luzern. Napój ten znany jest w całej Szwajcarii, a mieszkańcy tego kraju chętnie go konsumują. Ba! Mówi się nawet o nim jako o szwajcarskim narodowym alkoholu. Jego historia liczy sobie ponad 100 lat. W składzie znajdują się z kolei 42 zioła i przyprawy. Ten rodzaj trunku przyrównać można do bardziej znanego Jägermeistera. Ciekawostką jest fakt, że tego napoju nie wolno przewozić do USA. Jest to spowodowane przez zioła, które zostały zamieszczone na liście zakazanych substancji w tym kraju.




Burgermeisterli

To podwójnie palony ziołowy sznaps o smaku anyżowym. Jest produkowany w regionie Basel i głównie tam jest także spożywany. Chętnie miesza się go z miodem i miętową herbatą. Ten trunek ma 42% zawartości alkoholu. Polecany jest jako środek zapobiegawczy przeciw grypie i przeziębieniu. Niektórzy wykorzystują Burgermeisterli jako aromat do ciast i tart.

C-ICE

Jeden z bardziej kontrowersyjnych szwajcarskich napojów. Jest to bowiem zimna herbata typu Ice-Tea, którą wytwarza się z wody źródlanej, ciemnej herbaty i soku z cytryny. Charakterystycznym składnikiem jest jednak zawarta w środku konopia ze szwajcarskich upraw, których miejsce produkcji nie jest znane. Według producenta napój ten daje wyjątkowe orzeźwienie i „efekt uniesienia”. Jest to legalny trunek w Szwajcarii.



Spotkaliście się z którymś z tych napojów? Znacie inne szwajcarskie trunki?

18 komentarzy:

  1. Lubię poznawać nowe smaki, więc na pewno będąc w Szwajcarii spróbowałabym kilku z wymienionych przez Ciebie napojów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Duża różnorodność :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich trunków jeszcze nie miałam okazji próbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pepity jestem szczególnie ciekawa 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również nigdy nie miałem okazji spróbować żadnego z tych trunków, ale przyznam, że kilka z nich bardzo mnie zainteresowało.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem wielką fanką szwajcarskich serów, natomiast z napojów gazowanych pijam jedynie wodę, dlatego nigdy nie zwróciłam uwagi na prezentowane przez Ciebie trunki podczas moich krótkich pobytów w Szwajcarii, ale herbatkę pełną uniesień chętnie wypróbuję jeśli nadarzy mi się okazja ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile ciekawych napoi. Nie byłam nigdy w Szwajcarii więc nie miałam okazji próbować żadnego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe :) Chciałabym kiedyś móc spróbować czegoś takiego, charakterystycznego dla danego kraju. Świetny, naprawdę świetny wpis :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana moj maz przepada Elmer Citro i Sinalco ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cydr uwielbiam :D na pewno bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam poznawać kulinaria innych krajów, próbować w realu, ale i czytać na temat regionalnych potraw, wypieków, a i trunków również :D Bardzo ciekawy post, przeczytałam z prawdziwą przyjemnością, nic z tych napojów nie znałam :D
    Pozdrawiam serdecznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Najbardziej kusi mnie Elmer Citro i Rivella bzowa :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Nawet nie słyszałam o tych napojach ale chętnie bym wypróbowała :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nigdzy żadnego nie znałam i spotykam się z nimi pierwszy raz :o

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...