środa, 15 maja 2019

Coś pysznego #57 - Sernik po szwajcarsku z truskawkami

Nastąpił przełom w moim życiu. Odkryłam sposób na stworzenie substytutu sernika na szwajcarskich produktach. Wielokrotnie wspominałam Wam, że w Szwajcarii nie można dostać typowego, znanego nam z rodzinnych stron twarogu, a ja długi czas nad tym ubolewałam. W pewnym momencie powiedziałam jednak stop. Musi być jakiś sposób, by uzyskać zbliżony smak i konsystencję. Przecież Szwajcaria to kraj serów! W moje ręce wpadł przepis, który jest szwajcarską wariacją dotycząca amerykańskiego cheesecake'a. Zaczęłam dopiero zagłębiać ten temat, więc nie wiem czy proporcje podane w przepisie pokryłyby się przy wykorzystaniu klasycznego twarogu. Jeśli jednak ktoś ma ochotę, to można poeksperymentować, dodając składniki do uzyskania gładkiej masy i odpowiedniego smaku. Mam jednak nadzieję, że przepis trafi do osób, które kochają serniki, a mieszkają w kraju, gdzie nie kupi się tego istotnego składnika.

Sernik po szwajcarsku


Składniki:
320 g ciastek lub herbatników (ja wymieszałam herbatniki maślane z kakaowymi w proporcji 1:1)
80 g masła
1 opak. cukru waniliowego (lub laska wanilii)
80 g chudego twarogu (Magerquark)
200 g twarożku (Frischkäse nature)
40 g cukru
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 jajka
500 ml śmietany 30%
ok. 300 g owoców (użyłam truskawek)



Wykonanie:
Herbatniki włożyć do woreczka i rozkruszyć przy pomocy wałka (można do tego użyć moździerza).
Rozpuścić masło i wymieszać z ciastkami.
Tortownicę o średnicy 22 cm (moja miała 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć dno ciastkową masą, tworząc ok. 4 cm rand.
Dno wyrównać. Można użyć wykorzystać dno szklanki.

Twarogi, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, jajka i śmietanę zmiksować do powstania jednolitej masy.
Przygotować owoce. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na połówki.
Połowę owoców (w moim przypadku truskawek) rozłożyć na ciasteczkach.
Do tortownicy przelać masę serową.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.
Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem udekorować pozostałymi owocami.
























Lubicie serniki z owocami?

15 komentarzy:

  1. Truskawki! WYgląda absolutnie obłędnie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki uwielbiam w różnych interpretacjach, ten również wygląda mega pysznie! 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zjadłabym takie ciacho. Wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. O kochana lece jutro po skladniki i bede robic <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale smakołyki. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten sernik na pewno będę robiła :) cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie jest różnie jeśli chodzi o sernik..czasami jadłam na prawdę dobry a kilka razy trafił się taki suchy brr.. Twój wygląda pysznie! :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak on cudownie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  9. We Francji też nie ma twarogu jaki znamy! Na szczęście mam blisko słowiański sklep.Wybór polskich produktów jest mizerny, ale twarożek jest! Muszę go, co prawda, miksować sama, ale za to otrzymuję sernik jaki trzeba! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wygląda i pewnie tak samo dobrze smakuje. Zaczęłam się zastanawiać, czy jednak nie zrobić, ciasta...;).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...