Okres
letni to dla mnie zawsze bardzo napięty i zapracowany czas. Poza
pracą i wyjazdami, na które staramy się znaleźć chwilę w
naszych załadowanych grafikach, lubię jednak oddać się jednej z
moich ulubionych czynności, czyli pieczeniu. Kiście winogron to
dość rzadki składnik wypieków. Wiele osób nigdy nie jadło
takiego ciasta, a ja lubię eksperymenty. Tym samym delektowaliśmy
się wypiekiem z winogronami. Mogę go Wam z przyjemnością polecić,
zwłaszcza, że przepis jest banalnie prosty.
Ciasto
z winogronami
Składniki:
3
jajka
8-10
łyżek cukru
16
g cukru waniliowego
125
g masła lub margaryny
10
łyżek mąki tortowej
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
400
g winogron bez pestek
cukier
puder do posypania
szczypta
soli
Wykonanie:
Jajka
ubić ze szczyptą soli na pianę.
Stopniowo
dodawać oba cukry, nie przerywając mieszania.
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło
pokroić na mniejsze kawałki i dodać do jajek.
Partiami
wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zmiksować
na gładką masę.
Tortownicę
wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Na
wierzch wyłożyć owoce (można je przepołowić, koniecznie usunąć
pestki).
Piec
w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Przed
podaniem posypać cukrem pudrem.
Z winogronami? Coś czuję że byłabym zachwycona :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie się prezentuje! I te winogrona - mniam!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za winogronami/rodzynkami w ciastach :P Zawsze je wydłubuję :D
OdpowiedzUsuńPodobnie jak mój maż, ale to ciasto zjadł ze smakiem :)
UsuńPierwszy raz widzę połączenie ciasta z winogronem. Koniecznie muszę wypróbować w przyszłości ! ;)
OdpowiedzUsuńCiasto pięknie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńJa jestem niejadkiem i wyciągam wszelkie owoce z ciast.
Pozdrawiam serdecznie. :)
windowofmfashion.blogspot.com
Pierwszy raz widzę takie ciasto z winogronami, ale wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńMnn wygląda przepysznie! Chętnie skorzystam z przepisu, bo ostatnio narodziła się we mnie pasja cukiernika :)
OdpowiedzUsuńzostawiłaś dla mnie kawałek:D?
OdpowiedzUsuńCzy tylko ja nienawidzę pestek w winogronach ? :)
OdpowiedzUsuńDlatego ja kupuje zawsze wersje bezpestkowa :P
UsuńŚwietny przepis, wygląda mega pysznie ;) Na pewno spróbuję :p
OdpowiedzUsuńZapewne jest smakowite, kto wie może pokuszę się i upiekę. Przepis zapisuję sobie.
OdpowiedzUsuńIdealny pomysł na lato! Muszę koniecznie spróbować! :D
OdpowiedzUsuńMój blog
Aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńZ winogronami jeszcze nie próbowałam. Poczekam aż mi urosną w ogrodzie
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńpyszna sprawa! :) muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
To ciacho musi być przepyszne! Koniecznie muszę spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuń