Już
kilka miesięcy temu wypatrzyłam gdzieś w internecie zdjęcie tego
specjału. Od razu powiedziałam sobie, że muszę koniecznie
stworzyć takie małe arcydzieło. W dodatku wypełnione makiem,
który przywołuje mi na myśl tylko pozytywne wspomnienia. W
międzyczasie jakoś zapomniałam o tym, zajmując się zwykłymi
codziennymi sprawami. W końcu jednak przeżyłam olśnienie i
przypomniał mi się ten makowy kwiatek. Wygospodarowałam sobie na
niego dużo czasu, bo myślałam, że tak efektownie wyglądający
wypiek musi być czasochłonny. Okazało się inaczej. Całość
powstała w mig i nie miałam najmniejszego problemu z jej
wykonaniem. Polecam spróbować nawet laikom.
Makowy
kwiat
Składniki:
125
g masła
500
g mąki
8
g suchych drożdży
200
ml ciepłego mleka
50
g cukru
2
jajka
masa
makowa
Wykonanie:
Masło
rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę
wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, 1 jajko i 1 żółtko, na
koniec wystudzone masło.
Rozpocząć
wyrabianie ciasta, w międzyczasie dodając powoli ciepłe mleko.
Ciasto
powinno być miękkie i elastyczne. Gdy taki efekt zostanie uzyskany,
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 h.
Po
tym czasie ponownie wyrobić ciasto i podzielić na 4 równe części.
Przygotować
blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdą
część ciasta rozwałkować na okrąg równej wielkości.
Ułożyć
na blaszce pierwszy okrąg, posmarować 1/3 masy makowej (można użyć
gotowej lub zrobić własnoręcznie), przykryć drugim okręgiem,
ponownie posmarować masą. Czynność powtórzyć. Górnej warstwy
nie smarować już masą.
Na
środku odcisnąć denko szklanki – będzie to granica, której nie
należy naruszać podczas przekrajania.
Ciasto
naciąć (pozostawiając środek według powyższej zasady) na 16
części. Najlepiej zacząć od przecięcia na cztery ćwiartki
(góra-dół-lewo-prawo). Każdą z powstałych części przeciąć
na pół (powstanie 8 części) i powtórzyć czynność.
Dwie
sąsiadujące części skręcić wokół własnej osi (jedną w lewo,
drugą w prawo). Czynność powtórzyć dookoła wieńca.
Końcówki
sąsiadujących części zlepić ze sobą. Powtórzyć ze wszystkimi
zawiniętymi końcami.
Powstały
kwiat posmarować z wierzchu roztrzepanym białkiem.
Piec
przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do
wystygnięcia.
Wielbiciele
takiego rodzaju słodkości mogą pokryć całość lukrem. Ja z
premedytacją z tego zrezygnowałam.
*
Ciasto drożdżowe powstałe z powyższego przepisu jest idealne
także do innych wypieków tego rodzaju, np. rogalików. Z łatwością
można nadawać mu różne kształty i bawić się podczas
przygotowania.
Wygląda niesamowicie :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju makowce :)
OdpowiedzUsuńPrzepieknie i instagramowo wyglada ten makowiec <3
OdpowiedzUsuńFaktycznie wydaje się być dość proste, a do tego efektowne :D
OdpowiedzUsuńKurczę ile razy już sobie myślałam żeby go zrobić. Wygląda tak ładnie i apetycznie! :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko, muszę zrobić koniecznie 😍
OdpowiedzUsuńAleż to apetycznie wygląda- no i pięknie- szkoda nawet tego kroić:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
To prawda! Mialam opory :D
UsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńGratuluję zdolności i umiejętności :) ja do takich rzeczy jestem beztalencie :) pięknie Ci to wyszło i pewnie też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńKocham mak❤
OdpowiedzUsuńwygląda super :)
OdpowiedzUsuńMój tata polubiłby ten kwiat, jest wielkim fanem maku.
OdpowiedzUsuńMniam ale mi narobiłaś ochoty :)
OdpowiedzUsuńRobi wrażenie :) Wypróbuję kiedyś przy okazji.
OdpowiedzUsuń