Lipiec
nie był jedynie miesiącem wyjazdów, ale także wypieków. Wiele
godzin spędziłam ostatnio w kuchni. Dla mnie była to czysta
przyjemność. Jeszcze milej czułam się, widząc radość w oczach
męża, który uwielbia moje pichcenie. Jak na prawdziwe lato
przystało, musiałam dobrze wykorzystać sezonowe owoce, których w
tym roku było tak niewiele. Na rabarbar się nie załapałam, ale
powstało za to ciasto z truskawkami, malinami i jagodami. Ostatnio
coraz trudniej zrobić mi zdjęcia ciast, bo za szybko znikają, ale
tym razem się udało!
Ciasto
z owocami i kruszonką
Składniki:
200
g miękkiego masła
160
g cukru
16
g cukru waniliowego
4
jajka
250
g mąki pszennej
2
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok.
600 g owoców sezonowych
Składniki
na kruszonkę:
150
g mąki pszennej
100
g masła
70
g cukru
Wykonanie:
Mąkę
przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło
utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym przez około 3 minuty.
Dodawać
po jednym jajku, nie przerywając miksowania. Składniki powinny
połączyć się, tworząc jednolitą masę.
Do
masy dodać przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie
wymieszać do połączenia składników.
Blaszkę
o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie
rozłożyć na niej ciasto.
Owoce
umyć, osuszyć, większe przekroić na pół. Wyłożyć na wierzch
ciasta.
Wykonać
kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać pokrojone na małe
kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka.
Wysypać ją na owoce.
Piec
w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
*
Po wykonaniu ciasta zostało mi jeszcze sporo owoców i kruszonki,
dlatego zapiekłam je w kokilkach, tworząc pyszny deser.
Smakowite kąski. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie, pyszotka <3
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńPurpurowyKsiezyc
Jak zwykle wygląda tak, że cieknie mi ślinka ♥ Takie owocowe ciacho z kruszonką to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńDlatego wlasnie przepis pojawil sie w tym poscie ;)
UsuńMmm, uwielbiam kruszonkę. <3
OdpowiedzUsuńzjadłabym !!
OdpowiedzUsuńSmak lata :)
OdpowiedzUsuńTakie smaki uwielbiam ! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasta :)
OdpowiedzUsuńMniam :D ja kruszonkę robię zawsze na oko ;D
OdpowiedzUsuńJa tez, ale niefajnie byloby umiescic w przepisie informacje: "Zrob na oko", zwlaszcza jesli ktos nigdy tego nie robil ;)
UsuńJejku aż zgłodniałam :) Ale będe silna i nic nie zjem :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie maślane ciasta z owocami. To jest po prostu połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z kruszonką :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :*
Takie ciacha są najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńCiasta z sezonowych owoców są najlepsze!
OdpowiedzUsuńależ zazdroszczę... uwielbiam takie ciasta, ale niestety mój piekarnik jest tak beznadziejny, że ledwo idzie w nim podpiec cokolwiek a co tu dopiero mówić o upieczeniu czegoś od zera...
OdpowiedzUsuńOgromnie wspolczuje. Ja bym nie wytrzymala bez pieczenia...
Usuńajj kochana... ale smaka narobiłaś! chyba "machnę" takie cacko dzisiaj po pracy <3
OdpowiedzUsuńCoś pysznego, uwielbiam! <3
OdpowiedzUsuń