sobota, 17 sierpnia 2019

Coś pysznego #61 - Rafaello z białą czekoladą

Dziś bardzo szybki wpis, bo czas mnie goni, a doba wydłużyć się nie chce. Chciałabym podzielić się przepisem, który spowodował niezłą zawieruchę w moim mieszkaniu. Wszystko to za sprawą chłopaków, którzy ciągle gonili do kuchni i wykłócali się o kolejny kawałek. Tak dobra jest to wersja słynnego ciasta Rafaello. Wykonywałam już podobne wiele razy, ale kokos w połączeniu z białą czekoladą przebił wszystko. Ciasto zniknęło w mig, więc na zdjęciu jedynie ostatni skraweczek.


Składniki na biszkopt:

3 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Składniki na nadzienie:

2 białe czekolady (200g)
1/3 szklanki mleka
660 ml śmietany kremówki
200 g wiórek kokosowych
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypać cukier.
Dodawać po jednym żółtko, nie przestając miksować.
Obie mąki przesypać z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypać do miski i delikatnie wymieszać (łyżką lub mikserem na najniższych obrotach).
Na koniec dolać olej i również powoli wymieszać.
Przygotować formę (moja miała wymiary 20 x 30 cm), wyłożyć ją papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut (do suchego patyczka). Biszkopt ostudzić.



3 łyżki wiórek kokosowych oraz 50 g czekolady pozostawić na wierzch ciasta.
150 g czekolady posiekać na drobne kawałki i przełożyć do miski, a następnie roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
Ubić śmietanę kremówkę i dodać cukier puder (w tym miejscu można regulować słodkość ciasta).
Śmietanę połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać łyżką.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Dolny blat posmarować obficie kremem.
Przykryć drugim blatem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch ciasta.
Posypać z góry odłożonymi wiórkami kokosowymi i startą białą czekoladą.



23 komentarze:

  1. Twoje ciasto wygląda naprawdę przepysznie! Z chęcią bym go spróbowała. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie ale niestety nie lubię wiórków kokosowych :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszne...na pewno kiedyś zrobię to ciasto sama, bo bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja przyjaciółka robi takie. Uwielbiam. Zjadlabym pół blachy na raz. :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę takie rafaello zrobić ❣

    OdpowiedzUsuń
  6. Siedzę głodna, a tu jeszcze takie pyszne ciacho mi wyskakuje na ekranie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Białej czekolady nie znoszę, ale kokos uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o jesu ale bym jadła uwielbiam wszystko co jest kokosowe :)

    Buziaki:*
    Wracam z nową stylizacją -> WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te małe kokosowe kuleczki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności, cudowności i słodkość.. a ja tu muszę zacząć o wagę dbać.
    Edi pozdrawia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Narobiłaś mi smaku :D!

    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham kokos pod każdą postacią i często piekę to ciasto. Niebo w gębie! :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem bardzo zadowolony że wszedłem na ten wątek. Na tym blogu na pewno zostanie na dłużej.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z białą czekoladą jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  16. Rewelacyjny blog. Jestem pewny ,że dużo osób wejdzie na ten blog.

    OdpowiedzUsuń
  17. Takie jest lepsze niż ze sklepu.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...