Dziś
bardzo szybki wpis, bo czas mnie goni, a doba wydłużyć się nie
chce. Chciałabym podzielić się przepisem, który spowodował
niezłą zawieruchę w moim mieszkaniu. Wszystko to za sprawą
chłopaków, którzy ciągle gonili do kuchni i wykłócali się o
kolejny kawałek. Tak dobra jest to wersja słynnego ciasta Rafaello.
Wykonywałam już podobne wiele razy, ale kokos w połączeniu z
białą czekoladą przebił wszystko. Ciasto zniknęło w mig, więc
na zdjęciu jedynie ostatni skraweczek.
Składniki
na biszkopt:
3
jajka
1/2
szklanki mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
1/2
szklanki cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżki oleju
Składniki
na nadzienie:
2
białe czekolady (200g)
1/3
szklanki mleka
660
ml śmietany kremówki
200
g wiórek kokosowych
3
łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Oddzielić
białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania dosypać cukier.
Dodawać
po jednym żółtko, nie przestając miksować.
Obie
mąki przesypać z proszkiem do pieczenia, a następnie wsypać do
miski i delikatnie wymieszać (łyżką lub mikserem na najniższych
obrotach).
Na
koniec dolać olej i również powoli wymieszać.
Przygotować
formę (moja miała wymiary 20 x 30 cm), wyłożyć ją papierem do
pieczenia i przelać ciasto.
Piec
w temperaturze 180 stopni około 15 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt ostudzić.
3
łyżki wiórek kokosowych oraz 50 g czekolady pozostawić na wierzch
ciasta.
150
g czekolady posiekać na drobne kawałki i przełożyć do miski, a
następnie roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
Ubić
śmietanę kremówkę i dodać cukier puder (w tym miejscu można
regulować słodkość ciasta).
Śmietanę
połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Dodać wiórki kokosowe i
dokładnie wymieszać łyżką.
Wystudzony
biszkopt przekroić na pół. Dolny blat posmarować obficie kremem.
Przykryć
drugim blatem. Pozostałym kremem wysmarować wierzch ciasta.
Posypać
z góry odłożonymi wiórkami kokosowymi i startą białą
czekoladą.
Twoje ciasto wygląda naprawdę przepysznie! Z chęcią bym go spróbowała. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ale niestety nie lubię wiórków kokosowych :/
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne...na pewno kiedyś zrobię to ciasto sama, bo bardzo je lubię.
OdpowiedzUsuńKocham ciasto Rafaello :)
OdpowiedzUsuńPychota. Uwielbiam ten smak.
OdpowiedzUsuńMoja przyjaciółka robi takie. Uwielbiam. Zjadlabym pół blachy na raz. :D
OdpowiedzUsuńMuszę takie rafaello zrobić ❣
OdpowiedzUsuńSiedzę głodna, a tu jeszcze takie pyszne ciacho mi wyskakuje na ekranie <3
OdpowiedzUsuńBiałej czekolady nie znoszę, ale kokos uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto, pycha <3
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńo jesu ale bym jadła uwielbiam wszystko co jest kokosowe :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Wracam z nową stylizacją -> WWW.KARYN.PL
Mmmm, pyszności! *-*
OdpowiedzUsuńUwielbiam te małe kokosowe kuleczki :)
OdpowiedzUsuńale bym sobie je zjadła ;)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPyszności, cudowności i słodkość.. a ja tu muszę zacząć o wagę dbać.
OdpowiedzUsuńEdi pozdrawia.
Narobiłaś mi smaku :D!
OdpowiedzUsuńhttps://xgabisxworlds.blogspot.com/
Kocham kokos pod każdą postacią i często piekę to ciasto. Niebo w gębie! :))
OdpowiedzUsuńJestem bardzo zadowolony że wszedłem na ten wątek. Na tym blogu na pewno zostanie na dłużej.
OdpowiedzUsuńZ białą czekoladą jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńRewelacyjny blog. Jestem pewny ,że dużo osób wejdzie na ten blog.
OdpowiedzUsuńTakie jest lepsze niż ze sklepu.
OdpowiedzUsuń