piątek, 15 lutego 2019

Coś pysznego #53 - Torcik makowy

Całkiem niedawno pokazywałam Wam na blogu oraz Instagramie zdjęcie, którego bohaterem był torcik makowy mojego wykonania. Wzbudził on Wasze zainteresowanie i pojawiły się prośby o przepis, które postanowiłam dzisiaj spełnić. Sam przepis jest banalny, gdyż w połowie składa się z gotowego składnika, więc wykonać może go nawet osoba, która nie radzi sobie w kuchni. Muszę przyznać, że nie jestem dumna z wykorzystania „gotowca” w moim cieście. Zazwyczaj staram się przygotować każdą część samodzielnie. Nigdy nie używam kupnych blatów do tortów, kremów w proszku czy nawet ciasta francuskiego. Używanie tego typu składników zabija moim zdaniem radość z przygotowania. Mieszkając w Szwajcarii, nie mam dostępu do wielu produktów znanych w Polsce. Takim przykładem jest chociażby mak. Podczas jednych z zakupów w przygranicznym niemieckim markecie wypatrzyłam gotową masę makową przeznaczoną do pieczenia. Z czystej ciekawości kupiłam ją i okazała się być ona wyjątkowo smaczna. Dużym plusem jest dla mnie brak bakalii i rodzynków w środku. Teraz, gdy tylko marzy mi się poczuć smak dzieciństwa i mam możliwość robienia zakupów w Niemczech, sięgam w jej kierunku. Zdaję sobie jednak sprawę, że nie każdy popiera używanie „gotowców”, dlatego do zrobienia masy makowej można wykorzystać podstawowy przepis z użyciem suchego maku.

Torcik makowy


Składniki:

6 jajek
200 g cukru pudru
150 g masła
1 opak. budyniu waniliowego bez cukru
500 g masy makowej (użyłam gotowej masy Mohn Back Dr. Oetker)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia



Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na puszystą masę.
Po kolei dodawać pozostałe składniki: budyń, mąkę, proszek do pieczenia i masę makową.
Opcjonalnie można dodać rodzynki i/lub bakalie, jeśli ktoś lubi.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Tortownicę (moja miała średnicę 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 min.
Po wystudzeniu można udekorować wierzch lukrem bądź polewą czekoladową (polecam tę drugą opcję).


Smak tego ciasta od razu przywiódł mi na myśl Święta, więc myślę, że będzie on fajną alternatywną na wielkanocnym stole dla tradycyjnej wersji makowca. A przynajmniej będzie mu godnie towarzyszył!


KOMUNIKAT

Pewnie do części z Was (osób korzystających z konta Google+) dotarła już informacja o usuwaniu wszystkich kont z tego miejsca. Wiem, że wiele z Was obserwuje moje wpisy właśnie poprzez to konto i w ten sposób dociera na bloga. Stąd moja gorąca prośba: jeśli chcecie być nadal na bieżąco z wpisami, zachęcam do kliknięcia przycisku Obserwuj z prawej strony. Informacje o nowych wpisach pojawiają się także na fanpage'u (LINK) oraz stronie ddob (LINK). W przyszłości postaram się także systematycznie informować Was na Instagramie. Jeśli żadna z opcji nie jest dla Ciebie optymalna, możesz zapisać adres strony w zakładkach. Będę ogromnie szczęśliwa, jeśli nasz kontakt nie ucierpi z powodu upadku Google+.

23 komentarze:

  1. Zachciało mi się słodkiego *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja już obserwuje od dłuższego czasu i jestem na bieżąco ze wpisami :) Pysznie wygląda ten torcik <3

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, ale pysznie wygląda 😍

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada oblednie kochana niczym jak u Steiner'a :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Twój torcik makowy wygląda obłędnie i tak musi smakować.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam. Uwielbiam tego typu torciki, a ten dodatkowo wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mam nic do gotowych mas makowych...może z wyjątkiem tego że każde dostępne u mnie mają w sobie bakalie ktorych nie do końca lubię. Zazdroszczę wiec tej opcji czystego maku bez dodatków;)) Tort bardzo apetyczny i zdecydowanie świateczny!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez nie przepadam za bakaliami. Prosty smak cieszy najbardziej :)

      Usuń
  8. Oo jaki łatwy ten przepis. A torcik wygląda tak bardzo apetycznie! :) ja już jakiś czas temu przeszłam z Google na blogera Twojego bloga już obserwuję :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham takie smaki, idę po coś słodkiego hehehe

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda ślicznie, chociaż ja niestety nie lubię maku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak dawno nie jadłam makowych ciast! Chętnie poczęstowałabym się kawałkiem tego torciku. :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda, ale za makiem nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie bardzo przepadam za makiem ale ten torcik wygląda smakowicie :)

    Buziaki:*
    Dawno mnie nie było ale wracam:) Nowy post - WWW.KARYN.PL

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda, aż mi się zachciało takiego zjeść. Muszę wypróbować 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale to wyglada pysznie. Mniam! Aż zrobiłam się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Torcik wygląda obędnie i narobiłam sobie ochoty na zjedzenie takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Najlepszy mak sparzony, trzy razy zmielony własnoręcznie, wtedy smakuje bardziej, mając tego świadomość że moje rączki to robily

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...