Dzisiejszy
post przygotowywałam z myślą o wszystkich kobietach, które na
swych barkach mają obowiązki domowe. Wydaje mi się, że większość
wiedzy z dziedziny kuchennej, jak i trików, które zastosować można
w kuchni wynosimy najczęściej z domu. O ile jednak mama czy babcia
dzielą się chętnie poradami, jak przygotować idealny biszkopt czy
z łatwością ubić pianę z białek, to czy w Waszych domach
pojawił się kiedykolwiek temat prawidłowego przechowywania
produktów w lodówce? Być może niewiele z Was wie, że na początku
przyjazdu do Szwajcarii przeszłam dwuletni okres nauki i kursów,
dzięki którym dzisiaj mogę sprzedać Wam kilka rad w tym
wydawałoby się błahym temacie.
Zamrażarka
Niewątpliwie
najłatwiejszym elementem organizacji naszej lodówki jest
zamrażarka. To miejsce ustawione powinno być na temperaturę -18
stopni (lub niższą). Oczywiście w zamrażalce należy przechowywać
produkty, które zakupione zostały w tej właśnie formie. Raz
rozmrożonych artykułów spożywczych nie należy ponownie zamrażać.
Powinno się je przygotować i zjeść natychmiast po rozmrożeniu.
Lody, mrożonki, mięso – to produkty, które najczęściej
znajdują się w tej przegródce. Mrożeniu można poddać również
przygotowane, domowe sosy czy wypieki – warto jednak pamiętać,
żeby spożyć je w przeciągu 3 miesięcy. Jeśli nasza zamrażarka
nie jest zbyt pojemna, można zrezygnować z zamrażania całych
opakowań. Ja używam woreczków przeznaczonych do mrożenia, do
których wkładam żywność (koniecznie oznaczam je datą). Ważną
regułą przy wykładaniu produktów jest ich ścisłe, ciasne
ułożenie, które usprawni pracę lodówki.
* Chleb należy do produktów, które można z łatwością zamrozić, jednak nie nadaje się on do przechowywania na niższych partiach lodówki, gdzie szybciej czerstwieje.
Górna
półka
Najwyższa
półka w lodówce ma około 8 stopni Celsjusza. Jest to idealna
temperatura do przechowywania serów oraz resztek z obiadu. Warto
pamiętać, by te produkty zawsze przechowywać w pojemnikach na
żywność lub przykryte folią spożywczą, gdyż ich zapach z
łatwością rozniesie się po całej lodówce.
Środkowa
półka
Temperatura
na środkowej półce sięga zazwyczaj 5 stopni Celsjusza, co czyni
ją idealną do przechowywania nabiału i produktów mlecznych. W tym
miejscu postawić możesz jogurty, twaróg itp.
Dolna
półka
W
szwajcarskich lodówkach zazwyczaj ostatnia półka jako jedyna
położona jest na szklanej płycie, co czyni to miejsce
najchłodniejszym. Przy temp. 2 stopni można przechowywać na niej
produkty, które łatwo ulegają popsuciu. Dobrym przykładem jest
tutaj surowe mięso i ryby.
Komory
W
dolnych komorach najlepiej jest przechowywać warzywa i owoce. Jeśli
w lodówce są dwie komory, warto przeznaczyć jedną z nich na
owoce, a drugą na warzywa. Nie należy również trzymać razem
warzyw koloru czerwonego i zielonego.
* Istnieją
warzywa i owoce, których nie należy trzymać w lodówce. Należą
do nich: owoce cytrusowe i tropikalne, owoce śródziemnomorskie,
ziemniaki.
* Warto
również zaznaczyć, że niektóre warzywa i owoce wydzielają
etylen – hormon, który stymuluje dojrzewanie, inne z kolei są
szczególnie wrażliwe na jego działanie. Skutkiem przechowywania
warzyw i owoców z obu tych grup obok siebie będzie ich szybkie
zepsucie. Kierując się tą zasadą, lepiej jest nie trzymać w
bliskiej styczności jabłek z bananami, a pomidory przechowywać z
dala od marchewek, ogórków czy kalafiora.
Drzwi
lodówki
Temperatura
na drzwiach lodówki wynosi 8 – 10 stopni. Podczas otwierania
lodówki to miejsce najszybciej traci swą temperaturę, dlatego też
zaleca się przechowywać tam masło, jajka, konfitury. Najniższa
półka, która najczęściej jest większych rozmiarów, posłuży
najlepiej do chłodzenia napoi czy przechowywania mleka.
*
Jajka mogą być przechowywane przez okres 20 dni od zniesienia w
temperaturze pokojowej (20 stopni). Jeśli jednak zostaną już
włożone do lodówki, nie można zaprzestać ich chłodzenia. Po
przekroczeniu granicy 20 dni również niezwłocznie powinny trafić
do lodówki.
Podczas
układania produktów zawsze przeglądam ich daty ważności i
segreguję je według tego kryteria. Np.: Mając w lodówce 4
jogurty, układam je jeden za drugim, z czego pierwszy z tego grona
jest najkrócej zdatny do spożycia. Pamiętając o tej zasadzie,
chcąc zjeść jogurt, zawsze sięgam po ten pierwszy.
A
jak wygląda Wasza organizacja lodówki? Czy podświadomie stosujecie
się do tych rad? A może macie zupełnie inny system przechowywania żywności w lodówce?
Oooooo swietny temat, musze zamienic nabial z miesem w lodowce :D Jutro bedzie sprzatanie lodowki. Cale szczescie zamrazalka jest dobrze ulozona <3
OdpowiedzUsuńO dobrze wiedziec :)
OdpowiedzUsuńCenny post, nie miałam pojęcia w jakiej części lodówki jaka temperatura panuje.
OdpowiedzUsuńU mnie brak organizacji :P Choć poukładane wszystko datami :)
OdpowiedzUsuńU mnie w lodówce niestety brak organizacji. Pamiętam jednak o tym, by na wierzch wyciągać te produkty, którym niedługo kończy się ważność :)
OdpowiedzUsuńTaka organizacja to dopiero coś :P
OdpowiedzUsuńChyba piszemy "zamrażarka", a nie "zamrażalka", ewentualnie "zamrażalnik" ;) U mnie zawsze jabłka leżą z bananami i chyba czas to zmienić :D
OdpowiedzUsuńDzieki za poprawke ;)
UsuńŚwietny post, muszę zrobić porządek u siebie ;)
OdpowiedzUsuńSuper post i bardzo pomocny. Kiedyś już to wszystko wiedziałam ale dziś usystematyzowałaś moją wiedzę i przypomniałaś co nie co ;)
OdpowiedzUsuńPracuje w firmie gdzie pisza tego typu artykuły super :)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
WWW.KARYN.PL
Super wpis :)Ja mam niestety małą lodówkę gdzie mało się mieści.
OdpowiedzUsuńPurpurowyKsiezyc
Malej lodowce przede wszystkim przyda sie organizacja ;)
Usuńja często wkładam rzeczy do lodówki jak leci, bez zbytniego przestrzegania jakichkolwiek zasad:P
OdpowiedzUsuńU mnie ciężko jest z organizacją lodówki :D Zazwyczaj mam bajzel i nic mi się nie mieści :D I chociaż czasami mam ochotę wszystko ładnie rozplanować to jakoś na samych chęciach się kończy :D
OdpowiedzUsuńNa drzwiach lodówki od kiedy pamiętam były jajka :D Bardzo przydatny post fajnie odświeżyć sobie takie wiadomości <3
OdpowiedzUsuńSpotkalam sie ze sprzetem, ktory nie mial zamyslanego miejsca na jajka jak w wiekszosci lodowek
UsuńUwielbiam porządek w lodówce. W innym wypadku nie można nic w nie znaleźć :/
OdpowiedzUsuńpoprostualeksandraa.blogspot.com
Lubię mieć w lodówce porządek, korzystam z takich własnie, plastikowych pojemniczków. :-)
OdpowiedzUsuńCIekawy post z dawką istotnych informacji :)
OdpowiedzUsuńPorządek wg tych wytycznych trzymam zawsze, ale kiedy mój luby wkracza do akcji, próżno o zachowanie tych zasad :D. Zwłaszcza, gdy rozpakowuje siatki - kiedyś jogurty znalazłam na 3 różnych półkach :D. Kierował się chyba zasadą "Gdzie jest miejsce, tam coś wcisnę".
OdpowiedzUsuń