W
ostatnim czasie dostałam kilka pytań o przepisy na konkretne
wypieki, które pojawiają się systematycznie na moim Instagramie.
Nie jest to jednak moje ulubione miejsce do korespondencji i o wiele
lepiej jest mi odesłać kogoś do wpisu na blogu. Tym samym
zdecydowałam dziś wstać nieco wcześniej i wyskrobać na
szybciutko przepis na ciasto ucierane z owocami, które bardzo często
trafia na mój stół w okresie letnim. A przy tym należy do ciast,
które zawsze wychodzą!
Ucieraniec
z sezonowymi owocami
Składniki:
200
g masła
160
g cukru
szczypta
soli
4
jajka
200
g mąki pszennej
40
g mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
600
g owoców sezonowych (w tym przypadku borówki)
Składniki
na kruszonkę:
150
g mąki pszennej
100
g masła
50
g cukru
Wykonanie:
Przygotować
produkty: powinny być w temperaturze pokojowej.
Obie
mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Utrzeć
masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać szczyptę soli.
Wbić
jajka (jedno po drugim), cały czas miksując.
Dodać
przesiane składniki suche i wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę
o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do
niej ciasto.
Owoce
umyć, osuszyć i wyłożyć na wierzch ciasta.
Wyrobić
kruszonkę z podanych składników i obsypać nią równomiernie
wierzch ciasta.
Piec
w temperaturze 175 stopni przez około 45 minut (do suchego
patyczka).
A
Wy zabieracie się za pieczenie latem?
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńCiast co prawda nie pieczę, ale pamietam jak mama piekła takie
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo apetycznie, musze zrobic takie ciacho <3
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo znacznie.
OdpowiedzUsuńaż poczułam jego smak :)
OdpowiedzUsuńJak wrócę ze Szklarskiej to sobie upiekę. :)
OdpowiedzUsuńSezonowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta ♥ wypróbuję !
OdpowiedzUsuńBardzo często robię takie ciasta ucierane z sezonowymi owocami :)
OdpowiedzUsuńJa nie lubię piec, ale Twoje ciasta są niesamowicie zachęcające i może kiedyś się przekonam :)
OdpowiedzUsuńAch, smak dzieciństwa. Babcia zawsze takie robiła :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty i biorę się dzisiaj za wykonanie ciasta:)
OdpowiedzUsuńMasło z cukrem ucierasz mikserem, czy w makutrze? Też pytanie. Ty jesteś zbyt młoda, żeby wiedzieć co to jest makutra:)
OdpowiedzUsuńMikserem.
UsuńProste przepisy zawsze są najlepszą opcją :)
OdpowiedzUsuńPyszne domowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńNo tak to jest coś pysznego. Ale bym zjadła takie ciacho
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie ciasta :D u mnie w domu znikają w oka mgnieniu :D
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie! Aż mam ochotę je zrobić tu i teraz ☺
OdpowiedzUsuńTakie ciasto jest dobre na każdą okazję!
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda 😍
OdpowiedzUsuńNie zabieram się za pieczenie ,nie tylko latem ale i wogule-jesli chodzi o kuchnię to mam dwie lewe ręce 😅
Pozdrawiam
Lili
Mniam, pysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu ciasto, więc przepis idealny dla mnie.
OdpowiedzUsuńO mniam jak to dobrze wygląda! :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda, zrobię
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie robiłam takiego ciasta, a takie pyszne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta💞
OdpowiedzUsuń