Zachwyć
swoich gości prostym, aczkolwiek bardzo efektownym deserem!
Składniki:
- Gruszka
- Lody
waniliowe
- Gorzka czekolada
- Cukier
- Laska
wanilii
- Masło
Wykonanie:
Do
garnka wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cukier i laskę wanilii.
Całość gotujemy około 5 minut, aż cukier całkowicie się
rozpuści.
Gruszki
obieramy, wydrążamy nasiona, ale koniecznie zostawiamy ogonek, by
można było łatwo wyciągnąć owoc.
Gruszki
ustawiamy pionowo w gotującym się syropie. Pozostawiamy je na 10 –
15 minut (powinny być one dość miękkie, jednak nie za bardzo,
żeby się nie rozleciały).
Miękkie
owoce wyciągamy z garnka, osuszamy i studzimy.
W
małym rondelku przygotowujemy polewę czekoladową (1 łyżka masła
+ tabliczka czekolady).
Na
talerzu układamy gruszkę, dodajemy kilka kulek lodów waniliowych i
polewamy gorącą czekoladą.
Wybaczcie
małą ilość zdjęć, lecz było już późno, a deser ma swój
urok właśnie w tym, że lody łączą się z gorącą czekoladą i
gdybym poczekała nieco dłużej wyszłaby z tego jedynie papka.
Zachęcam Was jednak do wypróbowania tego przepisu, gdyż połączenie
tych trzech składników jest obłędne.
Jedliście
już ten kultowy deser? Co sądzicie o takim połączeniu smaków?
O mamusiu ale narobiłaś mi ochoty !!!!
OdpowiedzUsuńNie powinnam była tu wchodzić już po samym zobaczeniu tytułu i miniaturki zdjęcia, bo chyba zaraz zwariuję na sam widok. To wygląda OBŁĘDNIE, a smakuje zapewne równie dobrze! Nie jadłam chyba takiego połączenia nigdy. Zimną gruszkę z lodami chyba tak, ale ciepłej z czekoladą chyba nigdy. Muszę kiedyś ogarnąć taki deser :)
OdpowiedzUsuńMmmm pyszności! :)
OdpowiedzUsuńJadłabym <3 jutro biegnę kupić gruszki, za to dzisiaj pocieszę się bananami w czekoladzie :)
OdpowiedzUsuńwygląda i na pewno smakuje przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńblog: optymistka. | fanpage
U koleżanki jadłam gruszki oplecione ciastem francuskim i zapieczone, a potem polane syropem owocowym, tez pycha !
OdpowiedzUsuńojej, ale pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńSandicious
Wow, super to wygląda, trzeba to kiedyś zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa lubię piec jabłka/gruszki w piekarniku, a później polewać to miodem i posiekanymi bakaliami. Też pyszne, polecam!
Pozdrawiam
www.itakowo.blogspot.com
Mmmm, taki deser mi się marzy! :)
OdpowiedzUsuńJejkuuu jak to pysznie wygląda! Mimo, że nie lubię gruszek, na to bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńJadłam coś podobnego na weselu i szukałam przepisu:) Dzięki. Polecam bardzo:)
OdpowiedzUsuńmmmmm :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że obie uwielbiamy podróże i dobre jedzenie ;))
OdpowiedzUsuń