Mam
w domu prawdziwego Kokosowego Potwora (nawiązanie do Ciasteczkowego
Potwora jest w tym przypadku bardzo trafne). Mój chłopak nie jest w
stanie przeżyć bez smaku kokosa, a wszystko co go zawiera wielbi
niczym najcudowniejszy skarb. Chcąc sprawić mu odrobinę
przyjemności, spod moich rąk wyszedł torcik Rafaello. Z czystym
sercem mogę polecić ten przepis, gdyż jest on naprawdę
wyśmienity. Ci, którzy uwielbiają oryginalne kuleczki Rafaello,
będą zachwyceni.
Składniki
na biszkopt:
4
jajka
3/4
szklanki cukru
1
szklanka mąki pszennej (typ 450)
1
łyżka proszku do pieczenia
4
łyżki oleju
Składniki
na krem:
2
i 1/2 szklanki mleka
3
żółtka
2
łyżki mąki pszennej
3
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżeczki cukru waniliowego
1
szklanka cukru
25
g masła roślinnego
20
dag wiórków kokosowych
Dodatkowo:
5
dag wiórków kokosowych
kilka
kulek Rafaello (według własnego pomysłu)
Wykonanie
– biszkopt
Wystawić
wszystkie składniki potrzebne do przygotowania biszkoptu (powinny
być one w temperaturze pokojowej).
Jajka
ubić mikserem, po czym dodać cukier i nadal ubijać do powstania
puszystej masy.
Mąkę
przesiać przez sitko i wymieszać z proszkiem do pieczenia, a
następnie nie przerywając ubijania, dodawać powoli i stopniowo do
jajek.
Na
końcu dodać olej i dokładnie zmiksować.
Tortownicę
o średnicy 22 cm należy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać
do niej ciasto. Biszkopt powinien piec się w temperaturze 175 stopni
przez 50 min.
!
Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika, wyrzucić z formy i
studzić spodem do góry.
Wykonanie
kremu:
W
1/2 szkl. mleka wymieszać żółtka i obie mąki. Całość
zmiksować, by nie było grudek.
Pozostałe
dwie szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Do
gotującego się mleka dodać przygotowane żółtka z mąką i
ugotować budyń, a następnie przestudzić go.
Miękkie
masło zmiksować na gładką masę i dodać wystudzony budyń.
Całość miksować do połączenia składników.
Na
koniec dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
Przekładanie:
Wystudzony
biszkopt przekroić. Krążki nasączyć połączeniem letniej wody i
odrobiny wódki.
Na
każdy krążek wyłożyć część kremu i docisnąć kolejnym. Boki
tortu posmarować cienko kremem.
Wierz
i boki posypać wiórkami kokosowymi. Dołożyć kilka kulek Rafaello
do dekoracji.
Schłodzić
tort w lodowce przez minimum całą noc.
Oryginalny przepis pochodzi
ze strony ciasta.net
Witam, ooooo wyglada obłędnie, gdyby ne fakt że odchudzam się od jakiegoś czasu pewnie bym zrobiła go już dzisiaj. Zapraszam do mnie na www.lap-stajla.blogspot.com, u mnie post o spódnicach w kształcie A.
OdpowiedzUsuńOjej to musi być mega smaczne ;)))
OdpowiedzUsuńKiedyś chciałam zrobić taki tort, ale przepis, który znalazłam był mega skomplikowany. Twój jest jednak bardziej przyjazny:-) Chyba z niego skorzystam :D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie !!!!!
OdpowiedzUsuńSuper pościk :)
http://beautyandfashionbykatrin.blogspot.com/
Wygląda przepysznie! Uwielbiam wszystko co smakuje bądź pachnie jak kokos, więc na pewno ten tort by mi smakował. Co prawda nie lubię tortów, ale chętnie bym spróbowała i dała mu szansę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
mniam<3 wygląda pysznie<3
OdpowiedzUsuńWygląd smakowity, a smak pewno też :).
OdpowiedzUsuńAle słodko mi się zrobiło :) Taki tort musi smakować rewelacyjnie !!!
OdpowiedzUsuńCzekam na coś nowego, coś może z masłem orzechowym, na wzór tych ciasteczek resses. Pozdrawiam i zapraszam do mnie na www.lap-stajla.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńAA!!!mogę wpaść na kawałek??? :3
OdpowiedzUsuńNiestety nic sie nie uchowalo przed moim glodomorkiem :)
UsuńAle pyszności ;)
OdpowiedzUsuń