Postawiłam
przed sobą kolejny cel, który zamierzam osiągnąć. Nie ulega
wątpliwości, że dobrze czuję się w kuchni i uwielbiam piec!
Często znajduje chwilę na upieczenie jakiegoś dobrego ciacha, czy
przygotowanie pysznego deseru. Nieważne, czy jest ku temu okazja,
czy też nie. Ale tort? To już grubsza sprawa. Mimo że nigdy
wcześniej nie próbowałam, z góry twierdziłam, że nie ma szans,
żeby to mi się udało. Ostatnio postanowiłam jednak, że nauczę
się robić najlepsze torty, którymi wszyscy będą się zajadać!
Pierwszy tort powstał w zeszłym tygodniu. Porwałam się na dość
głęboką wodę, gdyż nie jest to typowy, słodki wypiek. Jest on
dość oryginalny i wyjątkowy. Sam przepis jest również nieco
czasochłonny. Mój pierwszy tort wyszedł naprawdę smaczny, lecz
zdaje sobie sprawę, że trzeba byłoby popracować jeszcze nad jego
wyglądem. Weźcie więc pod uwagę, że to moje pierwsze podejście
;)
__________________________________________________________
Biszkopt
Składniki:
- 5
jajek
- 3/4
szklanki cukru
- 3/4
szklanki mąki pszennej
- 1/4
mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Żółtka
oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec
ubijania dodać cukier i ubijać aż do momentu, gdy cukier się
rozpuści.
Do
piany dodać żółtka oraz przesiane mąki i mieszać delikatne na
najwolniejszych obrotach miksera.
Masę
przelać do tortownicy (wg przepisu 24 cm, moja miała 26 cm). Dno
tortownicy powinno być wyłożone papierem do pieczenia. Nie
smarować boków!
Piec
w temperaturze 170 stopni przez 30 minut do suchego patyczka.
Po
upieczeniu zrzucić ciasto w formie z wysokości pół metra na
podłogę i wstawić je do wyłączonego piekarnika z uchylonymi
drzwiczkami i pozostawić go tam do wystygnięcia.
Krem
Składniki:
- 2
szklanki mleka
- 3/4
szklanki soku z limonek (około 5 sztuk)
- otarta
skórka z 4 limonek
- 4
łyżki mąki pszennej
- 5
łyżek mąki ziemniaczanej
- 4
jajka
- 1
i 1/4 szklanki cukru
- 370
g miękkiego masła
Wykonanie:
1
szklankę mleka zagotować z cukrem.
Drugą
szklankę wymieszać blenderem z
mąkami, jajkami i i skórką z limonki na gładką masę. Wlać do
gotującego się mleka, cały czas mieszając.
Powstały
budyń odstawić do wystygnięcia.
Zimny
budyń wymieszać z sokiem z limonek. Można dolewać go stopniowo,
próbując smaku kremu, by nie wyszedł zbyt kwaśny.
Masło
utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce krem budyniowy.
Gotowy
krem wstawić do lodówki.
Nasączenie
biszkoptu
Składniki:
2/3
szklanki wódki*
1/3
szklanki soku z limonki*
*W
moim przypadku było to wymieszanie płynów w proporcjach 2:1 (2
łyżki wódki, 1 łyżka soku itd.).
Wykonanie:
Zimny
biszkopt pokroić na trzy blaty. Każdy
nasączyć mieszanką płynów.
Przełożyć
zimnym kremem i udekorować według uznania.
Tort
należy dobrze schłodzić. Po pierwszych 12 h ma on jeszcze bardzo
kwaskowy smak. Z czasem ulega on neutralizacji. Nam smakował
najlepiej po 2 dniach.
Inspiracja
przepisem na tort limonkowy na blogu kulinarneetiudy.blogspot.com
Co
myślicie o limonkowym torcie?
Tort wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziekuje serdecznie za mile slowa :)
OdpowiedzUsuńZapisałam sobie ten przepis. Dziękuję Wesołych Świat życzę i serdecznie pozdrawiam-;))
OdpowiedzUsuńgreat post :) Have a nice weekend! :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.itsmetijana.blogspot.com/
Jak sobie wyobraziłam ten posmak limonkowy, to zapragnęłam go zjeść :D
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńmatko! ale bym zjadła teraz taki tort :3
OdpowiedzUsuńpowodzenia w dalszym pieczeniu tortów! jako że jestem maniaczką słodkości (w ogóle jedzenia) pozostawie bez komentarza to że narobiłaś mi smaka na wieczór!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńO matko wygląda apetycznie, nie powinnam oglądać takich zdjęć o tej porze :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, ale ja z moimi zdolnościami piekarskimi, nawet nie odważyłabym się spróbować go upiec :-P
OdpowiedzUsuńWonderful yummy cake! Love these smells!
OdpowiedzUsuńLets follow eachother on GFC. let me know if it is yes. Leave a comment about following and then I will come back immediately and follow you.
http://vkusnosbety.blogspot.com/
Have a great week!
Wygląda mega smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń