poniedziałek, 26 września 2016

Cos pysznego #22 - Jesienny jabłecznik

Moje pierwsze skojarzenia z jesienią? Pyszne, dorodne jabłka. Sklepy wystawiają pełne skrzynie z czerwonymi, soczystymi owocami, a ich zapach i widok zachęcają do kupna. Nic więc dziwnego, że wyszłam ostatnio z całą siatką jabłek, które trzeba było jakoś wykorzystać. Skończyło się na przygotowaniu ciasta z jabłkami. Ten przepis wychodzi zawsze (nawet gdy pominie się jakiś składnik – sprawdzone info :)).


Jabłecznik



Składniki na ciasto:

-> kostka masła (25 dag)
-> szklanka cukru pudru
-> 4 jajka
-> 2 szklanki mąki
-> 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
-> 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na nadzienie:

-> 4 jabłka
-> łyżeczka soku z cytryny
-> łyżeczka cukru pudru
-> łyżeczka płynnego miodu


Wykonanie:

Jabłka utrzeć na tarce na grubych otworach. Rozdrobnione jabłka połączyć z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i miodem. 
Dobrze wymieszać i odstawić w chłodne miejsce (ja włożyłam do lodówki na czas przygotowywania ciasta).

Tortownicę wysmarować dużą ilością tłuszczu lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Obie mąki przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia.



Zimne masło wlać do miski i dodać cukier puder, miksując.
Nie przerywając miksowania, dodawać po jednym jajku oraz przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Gdy ciasto jest już aksamitnie gładkie, podzielić je na dwie części (jedna powinna być większa od drugiej).
Większą część ciasta wlać do tortownicy, wyrównać i wyłożyć na nie przygotowane wcześniej jabłka.
Wyłożyć pozostałą część ciasta na wierzch.
Piec w temp. 180 stopni przez około 40 – 45 min.
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Ciekawostka: Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej kruche, można dodać tylko jedno jajko. Na zdjęciach widzicie ciasto w takiej wersji. Jest również pyszne :)






























*Jak widać, jeden kawałek zniknął w momencie, gdy tylko się odwróciłam :P

Smacznego!

28 komentarzy:

  1. Mniam. Czy dobrze widze Kochana, ze bez cynamonu, ktorego nie znosze?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie choć bez cynamonu bym nie mogła! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłecznik jest jednym z ulubionych moich ciast, a ten wygląda przepysznie,muszę wypróbować ten przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostałam zachęcona do wykonania tego ciasta, wszak jestem łasuchem. A szarlotka tak smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  5. Dopiero w czwartek wróciliśmy do Polski i na razie wszyscy dla nas gotują, ale już niedługo sama wpadnę w wir gotowania i pieczenia! Na pewno na pierwszy ognień będzie jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale :)
    www.allicestyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jabłecznik! <3 Szczególnie jesienną porą;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Narobiłaś mi ochoty :) Jutro go zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Już chyba wiem co niedługo będzie królowało na stole! :) melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj jabłuszka na jesień to obowiązkowo muszą być! Czasem piekę właśnie taki tradycyjny jabłecznik, a czasem wersję jaglaną, choć ją rzadziej, bo moja druga połówka niechętnie się do niej zabiera :D.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wczoraj piekłam szarlotkę. Jesień to idealny czas na pieczenie ciast z jabłkami :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobrze, że mi przypomniałaś! W tamtym roku robiłam jabłecznik na okrągło z przepisu babci, a w tym roku zapomniałam a przecież tyle jabłek na ogródku się marnuje! <3 Twój przepis też wygląda fantastycznie <3 Miłego dnia :*

    www.sandina.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie :) Ale mi narobiłaś ochoty na jabłecznik :o <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, mniam, mniam! Uwielbiam jabłecznik!

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno nie robiłam jabłecznika, a bardzo lubię to ciasto :D Ostatnio tak stanęłam cynamonu, że jabłka wyszły brązowe i nie smakowały jak jabłka :p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że przyczyniasz się do istnienia tego bloga! ♥

W związku z ustawą RODO o ochronie danych osobowych, informuję, że na tej stronie używane są pliki cookie Google i podobne technologie do ulepszania i dostosowywania treści, analizy ruchu, dostarczania reklam oraz ochrony przed spamem, złośliwym oprogramowaniem i nieuprawnionym dostępem. Komentując, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych i informacji zawartych w plikach cookies.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...