Składniki:
2
papryki
1
woreczek kaszy gryczanej
250
g mięsa mielonego
1
cebula
150
g pieczarek
2
łyżki przecieru pomidorowego
Przyprawy:
sól, pieprz, tymianek
Wykonanie:
Kaszę
gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę
obieramy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy na patelni,
wrzucając na rozgrzaną oliwę.
Gdy
cebula się zeszkli, dodajemy mięso mielone. Smażymy tak długo, aż
mięso zmieni kolor (będzie delikatnie brązowe). Całość
przekładamy do dużej miski.
Obieramy
pieczarki i kroimy w kostkę. Podsmażamy je do momentu
zarumienienia. Dorzucamy do miski z mięsem.
Do
miski wędruje również ugotowana wcześniej kasza gryczana.
Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i
tymiankiem.
Przecier
pomidorowy mieszamy z odrobiną wody i wlewamy do miski. Zawartość
dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą i
stworzą aromatyczny farsz.
Papryki
dokładnie myjemy, odkrawamy ich czubki i wydrążamy środki.
Do
środka papryk wkładamy farsz i przykrywamy je wcześniej odciętymi
czubkami.
Przygotowujemy
naczynie żaroodporne, do którego wlewamy odrobinę wody oraz pół
łyżeczki przecieru pomidorowego. Po wymieszaniu wkładamy do
naczynia papryki.
Pieczemy
w temp. 190 stopni przez około 40 – 50 minut.
Smacznego!
Pychotka, warto wypróbować!
OdpowiedzUsuńpycha! ;D
OdpowiedzUsuńZapraszam:
unnormall.blogspot.com
Uwielbiam faszerowaną paprykę! Z tofu wędzonym najlepsza :)
OdpowiedzUsuńTo warzywo nie potrafi mnie do siebie przekonać :(
OdpowiedzUsuńPyszna. Ja jeszcze dawałam mięsko i trochę żółtego sera.
OdpowiedzUsuńSuper, akurat mam w domu wszystkie wymienione składniki. Nawet trudno dostępną u mnie kaszę gryczaną. Spróbujemy ;)
OdpowiedzUsuńOj papryki faszerowane to cos, co uwielbiam ;) zawsze i wszedzie i z kazdym nadzieniem :D
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:) pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować zrobić z kaszą, bo zawsze robię z ryżem. :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wyglądają te papryczki :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować - świetny wpis !
Pozdrawiam
Pyszności! Mój mąż robi podobną tylko że z ryżem. Musimy wypróbować Twoją wersje z kaszą. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń