W
Polsce mamy przepiękne tradycje, które przyznam się zaczęłam
doceniać dopiero po wyjeździe z kraju. Gdy opowiadam w Szwajcarii o
polskich zwyczajach, wielu ludzi jest pod ogromnym wrażeniem.
Twierdzą, że to piękne i wyjątkowe. Zbliżają się Święta
Bożego Narodzenia, a cała świąteczna gorączka rozpoczęła się
już kilka tygodni temu. Ludzie szaleją, wykupując towary ze
sklepów, robiąc prezenty, bądź rezerwując bilety na ferie. Nasza
polska Wigilia jest bardzo rodzinnym wieczorem. Mnie niestety nie
jest w tym roku dane spędzić Świąt z rodziną, gdyż muszę
pracować, lecz nastrój świąteczny również mnie się udziela.
Jak
każdy doskonale wie, w Polsce mamy 12 tradycyjnych potraw na
wigilijnym stole. Różnią się one w zależności od zwyczajów
żywieniowych rodziny lub regionu Polski. Na ich temat poczytać
możecie więcej → TUTAJ.
A co jedzą w czasie Świąt Szwajcarzy? Czy z jedzeniem związane są jakieś tradycje?
W Szwajcarii nie ma typowego świątecznego dania. Tutaj również dużą rolę odgrywa region, który zamieszkujemy. Szwajcarzy
również uważają Boże Narodzenie za okazję do spędzenia czasu z
rodziną. Ten okres jest jednak pod względem kulinarnym celebracją
mięsa. Mieszkańcy górskiego kraju nie stronią od niego nawet w
Wigilię. Co znajdzie się zatem na ich świątecznych stołach?
1) Przede
wszystkim mięso!
Przed
Świętami jest to główny punkt na liście zakupów. Ze względu na
wyjątkowość sytuacji ludzie często wybierają się do masarni,
lokalnych sklepików mięsnych lub rolników, gdyż liczy się jedno:
mięso musi być świeże, najlepszej jakości i gatunku i nic się
nie stanie, jeśli będzie bardzo drogie.
We
francuskiej części Szwajcarii bohaterem jest kurczak, w pozostałych
regionach istnieje pełna dowolność.

*Fondue
chinoise – Fondue to znana szwajcarska potrawa, z którą każdy z
mieszkańców spotkał się nieraz. Danie to składa się z kilku ogólnych składników: mięsa, bulionu, chleba i dodatków (wedle
uznania), no i oczywiście podgrzewanego garnka. Rodzajów Fondue
jest kilka w zależności od preferencji smakowych. Istnieje
kilkadziesiąt przepisów na przeróżne sosy, do tego standardowe
przystawki: korniszony, mini-kolby kukurydzy, marchewki baby,
marynowane grzybki, cebulki, papryki, groszek i można byłoby
wymieniać w nieskończoność. Używane mięso to najczęściej
pokrojone w kostkę filety z kurczaka lub indyka, ale także mięso
wieprzowe czy cielęce. Jest to przykład praktycznej i szybkiej
potrawy: wcześniej należy przygotować jedynie bulion warzywny,
resztą zajmują się goście przy stole.
*Bernerplatte
– typowa dla kuchni z okolicy Berna potrawa mięsna. W jej skład
wchodzi kilka rodzajów mięsa oraz kiełbas. Do jej przyrządzenia
użyć można: mięsa wołowego, ozorków, boczku, golonki, karkówki,
kotletów z kością itp. Mięso podawane jest z kapustą kiszoną
(tutejszą!), zieloną fasolą i solonymi ziemniakami.
*Schüfeli
und Rollschinkli (wieprzowe łopatki i baleron) – te potrawy cieszą
się dużą popularnością na obszarze niemieckojęzycznej
Szwajcarii. Łopatki często przygotowuje się według przepisu, na
podstawie którego najpierw mięso jest smażone, następnie zalewane
bulionem i warzywami i pieczone.
2) Owoce
morza
Być może zdziwi Was fakt, że w Szwajcarii na świątecznym
stole może zabraknąć ryby, lecz pojawią się owoce morza. Jest to
zauważalny od kilku lat trend, który powoli wypiera mięso. Zupa z
homara, przekąski z kawiorem czy koktajle krewetkowe to prawdziwe
świąteczne delikatesy. Właściciele sklepów przekonują, że w czasie Świąt Bożego Narodzenia sprzedają ogromne ilości owoców morza.
3) Pastetli
Jak zobaczycie na zdjęciu poniżej jest to fantazyjnie
uformowane ciasto francuskie, które faszeruje się według uznania.
Na Święta przyjęła się wersja z mięsem cielęcym i grzybami.
Podaje się je z tłuczonymi ziemniakami i marchewką, lub pojedynczo
jako przystawkę.
4) Tradycyjna
sałatka ziemniaczana wzbogacona kawałkami szynki.
5) Przygotowana
według przepisu babci pieczeń wieprzowa.
6) Ravioli
lub Tortellini w bulionie
Ravioli
jest typowym przysmakiem, podawanym na świątecznym stole w kantonie
włoskojęzycznym. Wypełnieniem tych małych „pierożków” może
być dosłownie wszystko. Lubianym rarytasem jest ciasto wypełnione
kozim serem, szparagami, czy pomarańczą.
7) Egzotyczne
owoce
Owoce
są uważane jako idealne wykończenie obfitej kolacji (lub obiadu).
W Szwajcarii bardzo lubiane są owoce egzotyczne. Kiedyś, tak jak i
w Polsce, typowe dla Świąt było jedzenie pomarańczy, które nie
były tak bardzo powszechne. Obecnie preferuje się m.in. mango,
ananasy i papaje.
8) Panettone
Ten
rodzaj włoskiej babki bożonarodzeniowej początkowo był bardzo
popularny we włoskojęzycznej części Szwajcarii. Obecnie
zdominował on jednak cały kraj i wielu mieszkańców nie wyobraża
sobie nie mieć tego ciasta na wigilijnym stole. Ta babka z
rodzynkami, skórką pomarańczową i cytrynową pakowana jest w
kartonowe pudełka. Można ją kupić niemal w każdym sklepie.
9) Wypieki
10) Oczywiście
będąc w Szwajcarii nie może zabraknąć najlepszej jakości
czekolady!
Podczas
szwajcarskich Świąt Bożego Narodzenia nie może zabraknąć
własnoręcznych wypieków. Głównymi składnikami ciastek,
ciasteczek, bułeczek i placuszków są: nugat, orzechy, cynamon,
czekolada, wanilia, imbir, kardamon itp.
*Mailänderli
– waniliowe ciasteczka w kształcie świątecznych ozdób
*Zimtsterne
– cynamonowe gwiazdeczki, pokryte lukrem
*Brunsli
– wersja ciemna: czekoladowo-orzechowe ciasteczka z dodatkiem
wanilii i cynamonu; wersja biała: ciasteczka z białej czekolady i
migdałów
*Spitzbuben
– okrągłe ciasteczka maślane z wydrążonym środkiem, z którego
wydobywa się dżemowe nadzienie.
Co
sądzicie na temat szwajcarskich nawyków żywieniowych? Który z
nich najbardziej Was zadziwił, a co zobaczylibyście chętnie na
Waszych świątecznych stołach?